вівторок, 15 квітня 2014 13:53
Гунько Олександр
Гунько Олександр
Гунько Олександр

"Регіонали" втрачають контроль на Сході

Територія підконтрольності Партії регіонів зменшується, як шагренева шкіра. Її кандидатів у президенти вже не жалують навіть на Півдні і Сході. Сергія Тігіпка закидали яйцями в Одесі. Олегу Царьову натовкли пику в Миколаєві. Михайла Добкіна не захотіли слухати заколотники в Донецьку. Та й сам Рінат Ахметов не зміг домовитися із сепаратистами.

Донецькі олігархи й місцеві князьки самі розпалили полум'я сепаратизму на Сході. Одні — щоб виторгувати у нової влади недоторканність своїх активів, інші обурилися, що їм перекрили бюджетні фінансові потоки, треті злякалися, що рано чи пізно процес люстрації і розслідування зловживань дійде і до них. Насправді вони борються не за федеративний устрій країни, а за можливість і далі безкарно грабувати Донбас.

За останні роки уся система влади і правоохоронних органів на Донбасі була вибудована під потреби клану Януковича та його поплічників. Міліція кришувала не тільки легальний бізнес і копанки, а й наркоторгівлю та проституцію. Тож не дивно, що вона не лише не захищала правопорядок та адмінбудівлі під час заколотів, а й відверто перейшла на бік сепаратистів.

Та роздмухавши вогонь у власному домі, "регіонали" самі ризикують згоріти в пожежі розбурханого криміналу й неконтрольованості народних мас. Ось уже на деяких зборищах заколотників лунають знайомі з історії заклики: заводи й фабрики мають належати тим, хто на них працює. Буржуазно-демократична революція, що почалася в Києві, може на Сході стати соціалістичною. Ну а далі за сценарієм — громадянська війна, в якій не буде ні правих, ні винних, або окупація з війсьтковим режимом.

Паралелі з 1917 роком уже проглядаються. Тоді царський уряд озброїв мільйони робітників і селян для війни з Німеччиною. Та врешті пролетаріат ця зброю повернув проти власних визискувачів. Нині на Донбасі — тисячі озброєних "калашами" людей, здебільшого люмпенів, яким добре запудрили мізки. Більшість з них думають, що воюють проти "бандерівської" влади та олігархів. Коли зрозуміють, що їх укотре "розводять як кошенят", то гнів обманутих може вилитися у нещадний і безглуздий бунт. Навички захоплення будівель уже відпрацьовані. Тисячі стволів — на руках. За законами жанру вони мають вистрелити залпом у третьому акті.

Зараз ви читаєте новину «"Регіонали" втрачають контроль на Сході». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути