вівторок, 07 жовтня 2014 12:58
Гунько Олександр
Гунько Олександр
Гунько Олександр

Політичні еліти не зробили висновків з Майдану

Передвиборча парламентська кампанія набирає обертів і градусів. Реклама партій і блоків на телебаченні уже починає набридати. Та й ніякого креативу не помітно. Провладні сили хваляться здобутками і клянуться захистити Україну, а опозиційні — лякають армагеддоном і обіцяють відмінити все, що ухвалюють нинішні. Ну якщо не відмінити, то хоча б перевернути з ніг на голову. Коротше кажучи, дешевий популізм знову є трендом виборчих перегонів.

Та лише побіжний аналіз партійних списків і програм, численні порушення законодавства наводять на думку, що політичні еліти не зробили серйозних висновків з Майдану.

До нової Верховної Ради хочуть потрапити дві третини діючих нардепів. Майже половина з них голосувала за "диктаторські" закони від 16 січня, які обмежували права громадян, надавали органам державної влади більшу свободу дій у сфері покарання учасників акцій протесту. Найбільше таких кандидатів у списку "Опозиційного блоку" — 15, КПУ — 13 та партії Сергія Тигипка "Сильна Україна" — 11. Чимало з них балотується по мажоритарці.

— Мій голос на підтримку "диктаторських" законів був найбільшою помилкою в моєму житті, — каже депутат від Херсона Володимир Сальдо. — І я цю помилку визнав. Доказ цьому — мій вихід з Партії регіонів, голосування за відміну цих законів, за усунення від влади Віктора Януковича.

Звичайно, тепер можна каятися, бити себе в груди і посипати попелом голову. У надії, що у виборців коротка пам'ять, а смітників історії на всіх не вистачить.

У виборчих спиках провідних партій та серед їхніх висуванців по мажоритарці чимало апологетів колишнього режиму, одіозних постатей та "своїх" людей. Наприклад, серед кандидатів від Блоку Петра Порошенка — родичі президента, люди Коломойського, колишні "регіонали", мери, губернатори, місцеві олігархи тощо. А президентська висуванка в одномандатному окрузі №217 в Києві Ольга Люльчак вже встигла стати "зіркою Інтернету" через свою еротичну фотосесію, розміщену на її сторінках у соцмережах.

До речі, гарант Конституції принаймні двічі порушив на цих виборах законодавство. Президент у порушення конституційних норм і указу екс-президента Януковича від 16 вересня 2010 року створив блок свого імені. Нагадаємо, використання імені та символіки президента чи будь-якого представника виконавчої влади під час проведення виборчої кампанії заборонено. Крім того, на сайті ЦВК вказано п'ять мажоритарних кандидатів у народні депутати від Блоку Порошенка, імена яких не були озвучені під час з'їзду партії 14 вересня.

У мажоритарних округах кандидати знову використовують непрямий підкуп виборців у вигляді продуктових пакетів, маніпулятивні технології, адмінресурс, обіцяють полагодити дороги, дарують школам книжки, а лікарням обладнання тощо. Не обходиться і без внутрішньопартійних скандалів. Так, у Вінницькій обласній і міській організаціях Радикальної партії закликали виборців не підтримувати лідера політсили Олега Ляшка. Кажуть, він тільки піарився за рахунок бійців АТО, а свого розрекламованого батальйону так і не створив, до "Азова" не має жодного стосунку. До того ж нібито продав вінницький осередок олігархам, а незадоволених виключив з партії.

Загалом, усе як завжди. Схоже, Революція гідності поки не змінила правила політичної гри та партійний ландшафт у країні. Тому її плодами мають непогані шанси скористатися негідники.

Зараз ви читаєте новину «Політичні еліти не зробили висновків з Майдану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути