середа, 10 вересня 2014 14:42
Гунько Олександр
Гунько Олександр
Гунько Олександр

Партіям треба навчитися виконувати свої обіцянки

Передвиборча парламентська кампанія стартувала майже непомітно для електорату. Поки що політики зайняті складанням партійних списків, прикидками на мажоритарні округи, пошуком союзників і спонсорів та іншою, прихованою для виборців "підкилимною" роботою. Ну і, звичайно, написанням передвиборчих програм. Хоча чогось нового від них очікувати годі. Ми вже звикли до того, що передвиборчі обіцянки партій і кандидатів не варті паперу, на яких вони надруковані. Адже ніхто ніколи їх не виконував, а виборці і не намагалися контролювати їх виконання. Безперечно, будуть обіцянки боротьби з корупцією, люстрації влади, підвищення добробуту громадян, підйому економіки тощо. Але подібне ми вже чули багато разів.

Високий рейтинг "Солідарності" Петра Порошенка та Радикальної партії Олега Ляшка свідчить про те, що українці досі орієнтуються на провладні та популістські проекти. Втім, від любові до ненависті, як відомо, один крок. Безславна доля колись могутніх НДП, СДПУ (о), "Нашої України" показує, що вічних фаворитів у нашого виборця нема. Нині, схоже, незавидна доля чекає Партію регіонів, яка ризикує залишитися за бортом парламенту. А вся справа якраз у тому, що, дорвавшись до влади, обранці народу відразу забували про нього і вирішували власні проблеми.

Отже, нашим парламентським партіям і політикам треба навчитися не тільки дерибанити бюджет і займатися популізмом — це вони добре вміють, а й виконувати свої обіцянки. Тільки в цьому разі у них буде майбутнє.

Найбільшою інтригою залишається формування перших п'ятірок у списках політичних сил. Раніше ми вже бачили в них відомих спортсменів, артистів, співачок тощо, за спинами яких до Верховної Ради проходили олігархи, напівкримінальні елементи, "тушки", "ватники" та відверто антиукраїнські діячі.

На виборах 2012 року в першій п'ятірці Радикальної партії були багатодітна мати, вагітна студентка та незрячий співак. Така дивна команда викликала лише співчуття та кепкування. У підсумку партія набрала 1%. Нині в прохідній частині списків популярних партій можуть з'явитися командири батальйонів та герої Майдану. На їхніх спинах до парламенту знову спробують в'їхати перебіжчики і пристосуванці. Усе це через те, що політичні еліти за нашими спинами домовилися зберегти виборчу систему, прийняту за часів Януковича.

А між іншим, нинішній президент у своїй передвиборчій програмі обіцяв домогтися ухвалення пропорційної виборчої системи з відкритими списками. Як-то мовиться у відомій українській приказці, казав пан: кожух дам, та й слово його тепле. Цю обіцянку він не виконав. Тож нам усім треба навчитися судити політиків не за словами, а за справами. І вірити лише тому, хто ніколи не обманював і чиї руки ніколи не крали.

Зараз ви читаєте новину «Партіям треба навчитися виконувати свої обіцянки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути