Ексклюзиви
субота, 24 травня 2014 12:15
Гунько Олександр
Гунько Олександр
Гунько Олександр

Новий президент стане черговим розчаруванням

Виборча кампанія добігає кінця. Кандидати на вищу посаду в державі вдосталь попіарилися на центральних телеканалах і в регіональних газетах. Рівності у передвиборчій агітації не було, бо все залежало від фінансових можливостей претендентів. Тому на фініші фаворити практично ті самі, що й на старті. Тепер залишається дочекатися, хто як проголосує і хто як підрахує.

Та вже нині можна з певністю сказати, що новий президент стане черговим розчаруванням для всієї країни. І не має значення, за скільки турів і за якої явки виборців він здобуде перемогу.

Схоже, нас знову розводять, як кошенят. Адже за будь-якого результату кланово-олігархічна система збережеться. І справа не в тому, чи захоче новий глава держави її поламати. Просто йому ніхто цього не дасть. Та й не під силу це одній людині навіть з кількома десятками однодумців, якщо вони не спиратимуться на широку суспільну підпримку.

Сувора правда життя в тому, що за 23 роки незалежності ми не спромоглися зламати стару радянську систему влади. Вони лише потихенько мімікрувала в олігархічно-бандитську. Тож попри те, що майже на кожних виборах президента чи парламенту перемагали опозиціонери, суттєвих змін на краще в країні не відбувалося. Владарювання клану Януковича дійшло до такого маразму і гротеску, що вибухнув Майдан. Однак своїх головних цілей — люстрації системи влади і проведення демократичних реформ — він не досягнув. Завадили відволікаючі маневри — окупація Криму та сепаратизм і тероризм на Донбасі.

Врешті українці стомилися від потрясінь у країні і погодилися дочекатися президенських виборів. Адже постійно сидіти на пороховій діжці неприємно і небезпечно. Більшість громадян сподіваються, що після виборів нарешті настане мир, а новий президент почне хоч щось міняти. Та ці сподівання даремні. Схоже, що нові керманичі вже домовилися зі старими. Кабмін підготував проект закону про податкову амністію. Так званий "податковий компроміс" полягатиме в тому, що платник податків сплачує 15% від суми занижених податкових зобов'язань або завищеної суми заявленого до відшкодування ПДВ — і решта 85% вважаються погашеними. Штрафні санкції не застосовуються, а пеня не нараховується. Тобто, повертати все награбоване непосильною працею олігархи не будуть. Про соціальну справедливість можна знову забути.

Тож маємо пережити ще одну еволюцію поглядів, аби від революції духу перейти до революції дій. Владу олігархату і паханату може скинути тільки народ. Ніхто за нас не виконає нашої історичної місії.

Зараз ви читаєте новину «Новий президент стане черговим розчаруванням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути