Ексклюзиви
субота, 07 березня 2015 11:00
Гунько Олександр
Гунько Олександр
Гунько Олександр

Майдану в Москві не буде

Замість Маршу миру російська опозиція провели траурну ходу пам'яті убитого політика Бориса Нємцова. У ній взяли участь біля 50 тисяч громадян. Для майже 20-мільйонної Москви це 0,25% населення — в межах статистичної похибки. Це здається дивним, адже лише в столиці РФ, здавалося б, ще є якісь залишки свободи й демократії. Та виявляється, що це тільки ілюзія. А значить, російське суспільство влаштовує кремлівський режим. Так само, як війна з Україною, тисячі "вантажів-200" з Донбасу, повальне зомбування народу, демонстративні розправи з опозиціонерами, наступ на громадянські права та багато чого іншого.

Для нас, українців, це видається дивним. Бо коли наша минула влада починала поводитися з нами жорстоко, на Майдан щоразу виходило все більше протестантів. І кінець-кінцем ми почали відчайдушно битися із ланцюговими псами влади. А прощатися з героями Небесної сотні приходили сотні тисяч, а то й мільйони. І гасло "Герої не вмирають" народилося у нас. Росіяни його тільки копіюють.

Утім, таку різницю в ментальності двох народів пояснити не так важко. Боротьба українців проти московського поневолення тривала протягом століть. Росіяни — імперська нація. У Москві зосереджується 90% фінансів федерації. Москвичі мають у рази більшу зарплату, ніж мешканці віддалених регіонів та російської глибинки. "Москва жирує" - цей слоган точно характеризує стан столиці. Отже, соціальних причин для повстання проти влади нема. Політичних теж. Хіба може проти імперії повстати житель її столиці? Навпаки — в його інтересах підтримувати і боронити існуючий лад усіма фібрами душі. Та й менталітет росіян такий, що до влади у них сакральне ставлення. А їхній цар — найкращий, найрозумніший, найсильніший. Він не може помилятися чи діяти на шкоду народові. Так було і за царату, і за радянських часів, так є і нині.

Отже, очікувати Майдану в Москві годі. Повстання проти імперій завжди починаються в провінціях і ніколи в столицях. Там може бути лише заколот з метою усунення від влади одного клану і приведення до неї іншого. Міняти країну москвичі не хочуть. Їм комфортно і в такій. Навіть якщо біля самого Кремля цинічно убивають незгодних.

Зараз ви читаєте новину «Майдану в Москві не буде». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути