Ексклюзиви
понеділок, 09 вересня 2013 15:02
Гунько Олександр
Гунько Олександр
Гунько Олександр

Комуністи потрапили у власну пастку

У неділю Компартія на одному з київських стадіонів під час свого зібрання заявила про майбутній референдум щодо вступу України до Митного союзу і збір підписів за нього. Але окружний адмінсуд міста Києва вже заборонив комуністам організовувати та проводити збори громадян України щодо проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою з цього питання.

Центрвиборчкому заборонено направляти свого представника на такі збори. А без цього будь-яке зібрання щодо збору підписів буде нелегітимним.

Цікаво, що позов проти КПУ подала Європейська партія Миколи Катеринчука. І цим об'єктивно підграла владі, якій цей референдум зараз як п'яте колесо до воза. Але якби з комуністами з цього питання позивалися "регіонали", нащадки Ілліча звинуватили б своїх партнерів по більшості у політичній зраді. А що візьмеш з Катеринчука? Та він же спить і одим оком на Брюссель зирить. Ну і на Париж та Лондон, безперечно.

Суд поки що не заборонив проводити сам референдум, а тільки взяв справу до розгляду. Але ясно, що він може тягнути кота за хвіст стільки, скільки накаже Банкова. Хоч і не до нових віників, та принаймні до Вільнюського саміту, поки не буде підписана угода про асоціацію з Євросоюзом. А там або шах помре, або осел здохне.

Коли комуністи після парламентських виборів негласно увійшли до коаліції з Партією регіонів, навряд чи вони думали, що колись потраплять у власну пастку. Тепер влада може і не турбуватися про їхні голоси у парламенті — "тушок" цілком достатньо для результативного голосування. А стати на заваді європейського вектору розвитку можновладці їм не дадуть.

Втім, вони і самі розуміють, що влада може перетворити не потрібний їй референдум на фату моргану. Тому для них головне — не результат, а участь у власній піар-кампанії. Шумок навколо плебісциту щодо Митного союзу комуністам потрібен, аби поживитися крихтами з панського столу. Тобто, "відкусити" трошки від електорату "регіоналів" проросійськи настроєних виборців. Але таких після торгових воєн і убивств рибалок в Керченській затоці стає все менше і в Криму, і на Донбасі. Та й уже виросло і вступило в політичне життя покоління, яке не знає, що таке Радянський Союз, тому грати на ностальгії по "спільній батьківщині" вже безперспективно.

Зараз ви читаєте новину «Комуністи потрапили у власну пастку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути