Ексклюзиви
вівторок, 30 липня 2013 16:58
Гунько Олександр
Гунько Олександр
Гунько Олександр

Головна Врадіївка — ще попереду

Перший переляк від подій у Врадіївці змінився для влади самозаспокоєнням. Міністр МВС Віталій Захарченко зрозумів, що ніхто його не здасть на догоду юрбі, і спокійно відбув у планову відпустку. Очевидно, ні штурм Святошинського райвідділку в Києві, ні бунт проти міліції в Бучі, ні Врадіївська хода йому не здались небезпечними для режиму. Пристрасті вляглися, народ намагається засмагнути і наїстися абрикосів, можна і самому відпочити від праведних трудів.

Брутальне ставлення міліціонерів до учасників Врадіївської ходи на Майдані підтверджує думку: влада вирішила, що переламала ситуацію. От і з активістами жіночого руху Femen не церемоняться, і невдоволеним погрожують.

— Підбурювачі штурму однозначно будуть покарані, — сказав очільник МВС під час відвідин лікарні, де знаходилися міліціонери, що постраждали під час святошинських подій. Він вважає, що на масові акції, де відбуваються зіткнення з правоохоронцями, приходять одні і ті ж люди.

— На думку міністра, їх наймають для підбурювання певні політичні сили. Ці активісти закликають мирних громадян до здійснення правопорушень. І, на жаль, громадяни, які не завжди задоволені роботою міліції, піддаються на такі провокації, — сказано в повідомленні прес-служби МВС України.

Позицію влади підтвердив колишній високопоставлений співробітник МВС, а нині народний депутат від Партії регіонів Микола Джига. За його словами, зараз готується пакет документів про посилення відповідальності за посягання на працівників міліції.

— Ми не можемо допустити, щоб міліцію розірвали, — заявив нардеп.

Отже, влада не зробила належних висновків із врадіївського бунту. Найбільшу виразку на тілі держави вона вирішила не лікувати, а незграбно зафарбувати косметичним кремом. Замість рішучого реформування корумпованої і прогнилої системи МВС можновладці намагаються залякати людей. Обіцяють хіба що переатестувати начальників обласних управлінь та — в радянському дусі — "посилити роботу з особовим складом".

Вони не готують законів про посилення відповідальності за тортури в СІЗО, за кумівство і здирництво в погонах, за фальсифікацію кримінальних справ, за засудження невинних. Не хочуть забезпечення прозорості в роботі органів МВС, дотримання елементарних прав людини, громадського контролю. Вони хочуть, щоб міліцію не поважали, а боялися і ненавиділи. Тож головна Врадіївка — ще попереду.

Зараз ви читаєте новину «Головна Врадіївка — ще попереду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути