Ексклюзиви
неділя, 24 листопада 2013 11:16
Гунько Олександр
Гунько Олександр
Гунько Олександр

Донецький кидняк

- Та ніякої євроінтеграції не буде! - гаряче переконував мене двоюрідний брат Олег ще три місяці тому. - Це просто велике розводилово. От побачиш: в останній момент "регіонали" зроблять донецький кидняк і підуть під Росію.

Олег — моряк. Переплив майже усі океани, побував на всіх континентах. Останній його рейс з квітня по серпень проходив по півночі Європи. Побував у Польщі, Німеччині, Норвегії, Бельгії, Британії.

- Янукович і Європа — речі несумісні, - каже він. - То зовсім інша планета. Куди нам до них зі своїм жлобством і кидаловством.

Я йому спокійно заперечував: курс на Євроінтеграцію зафіксований у серйозних державних документах, готуються євроінтеграційні закони, президент божиться-клянеться, що будемо в Європі. Єдине, чого не міг зрозуміти: з яким серцем він випустить Юлю.

І ось тепер я присоромлений. Мій кузен мав рацію. Донецький кидняк відбувся. Європейці збентежені, українці обурені. Кокс і Квасневський нарешті зрозуміли, що їхня місія неможлива.

А пояснити все не так уже складно. З Європою треба домовлятися, а не торгуватися. Замість цього Янукович шантажував і лякав її зближенням з Росією. Упіймав на цих гойдалках кураж і вознісся думкою про те, що став одним із геополітичних гравців. Та протверезіння настало швидко, щойно Москва показала квіточки і пригрозила ягідками. Ось тоді в команді президента вирішили знайти причину відмови від євроінтеграції. Нарешті уважно прочитали текст угоди про асоціацію і зрозуміли, що на цьому полі їх теж чекають троянди з шипами й виноград з кісточками. Голова фракції "регіоналів" у парламенті Олександр Єфремов заявив, що Україні потрібно 15 мільярдів доларів в якості компенсатора за можливе падіння економіки та соціалки. А оскільки Євросоюз таких грошей не дає, то Кабмін з усіх сил ударив по гальмах на фінішній прямій.

Виникає питання: навіщо було місяцями і роками морочити голову єврочиновникам і власним громадянам? Чому раніше ретельно не прорахували усі ризики і труднощі, які настануть після підписання угоди? Чому не залучили до обговорення експертів, фахівців, економістів тощо? Мабуть думали, що Європу можна переграти однією лівою, як єнакієвського лоха у грі в наперстки.

Тепер нарешті урядовці вирішили зайнятися серйозним вивченням і аналізом парафованого 2 роки тому тексту угоди та можливих наслідків від асоціації, закликають до створення тристоронньої групи за участю Росії та Євросоюзу. Що заважало зробити це раніше?

Та розумом донецьких не збагнути. Тепер вони радіють від того, що у Путіна не витримали нерви і він пообіцяв Януковичу знизити ціну на газ та ще й дати кредит у 20 мілярдів доларів. Якщо це дійсно так, то "регіонали" кинули не тільки Європу, а й Росію. А заодно і власний народ.

Зараз ви читаєте новину «Донецький кидняк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути