Ексклюзиви
середа, 19 грудня 2012 18:16
Гунько Олександр
Гунько Олександр
Гунько Олександр

Янукович прибирає конкурентів

Отримавши омріяну владу на Банковій, Віктор Янукович почав далеку гру на випередження проти можливих конкурентів на наступних президентських виборах. Саме тому Юлія Тимошенко була всерйоз і надовго відправлена за грати. Іншого фаворита минулих перегонів — Сергія Тігіпка, навпаки, взяли в уряд Азарова, щоб навісити на нього так звані соціальні реформи і цим дискредитувати в очах виборців.

Приблизно так вчинили і з Петром Порошенком, що мав великий авторитет у "помаранчевого" електората. Тепер він не становить небезпеки для Януковича, бо вже замараний співробітництвом із "донецькими". А цього йому західний виборець вже не подарує.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хорошковський пішов у відставку після розмови з Януковичем

Валерій Хорошковський до останнього чекав посади прем'єра. Але Янукович не такий дурний, щоб власними руками ростити собі головного конкурента — як це зробили свого часу Кравчук і Кучма. Адже прем'єрська посада — це головний трамплін для злету в президентське крісло. Та якщо Тігіпко і Порошенко завбачливо підготували собі "запасні парашути" у вигляді депутатських мандатів, то Хорошковського розвели як лоха.

Лише дізнавшись, що він не потрапляє до нового Кабміну, Валерій Іванович виступив із запізнілою заявою про відставку на знак незгоди з другим пришестям Азарова. Мовляв, Микола Янович нездатен "проводити економічні реформи та захищати стратегічний курс нашої держави на євроінтеграцію". Вийшло трохи комічно, бо Хорошковський уже й так перебував у відставці. Та й наївно думати, що "регіонали" дійсно бажають проводити якісь економічні реформи і рухатися у Європу. Для них усі реформи зводяться до ще потужнішого дерибану країни, а європейські цінності — просто порожній звук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я не спостерігав його таким" - "регіонал" про Хорошковського

Тепер Тігіпко з Порошенком можуть донесхочу випендрюватися у парламенті — їм уже ніхто не повірить. Але вони хоч захищені депутатською недоторканністю. А от політичне майбутнє Хорошковського непривабливе. Тепер, після есбеушного генеральства і віце-прем'єрського протирання штанів, отримати пристойну державну посаду проблематично. Хіба що іти на поклін до Самого. Але і з цього нічого путнього не буде. Про президентські амбіції можна забути. Щоправда, у Хорошковського потужний медіа-ресурс і великі статки. Однак купити виборців гречкою чи локшиною на вуха вже неможливо, а привабливого іміджу "набріолінена істота" не має, хоч як не крути.

Отож, повторне призначення Азарова цілком логічне. Микола Янович точно не має президентських амбіцій, а значить завадити Віктору Федоровичу не зможе, та й не хоче. Більша частина електорального поля від конкурентів зачищена. Залишаються Яценюк і Кличко. Ну, може, Тягнибок. Побачимо, до яких дій проти них вдасться найближчим часом Банкова.

Зараз ви читаєте новину «Янукович прибирає конкурентів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути