Урожай мікрозелені збирають за два тижні

Автор: ФОТО надала Наталія Дунда
  Киянка Наталія Дунда із чоловіком кілька місяців вирощують мікрозелень. Висівають руколу, кінзу, буряк, соняшник і горох
Киянка Наталія Дунда із чоловіком кілька місяців вирощують мікрозелень. Висівають руколу, кінзу, буряк, соняшник і горох

Її вирощують двома способами

В Україні набирає популярності вирощування мікрозелені. Вона багата на вітаміни, мінерали й амінокислоти. Є екологічно чистим продуктом, що легко виростити вдома. Для посіву підходять майже всі овочі, салати, злакові, бобові культури й трави. Пророщену зелень використовують для приготування їжі.

— Найпопулярніша серед мінізелені — рукола. Вона багата на аскорбінові кислоти, зміцнює опорні сили організму. Її зелень має гіркуватий смак. Підходить до м'ясних і рибних страв, — каже киянка 20-річна Наталія Дунда, кілька місяців вирощує мікрогрін.

Чим корисні такі паростки?

— Мікрозелень столового буряка має тонізуючу дію, покращує травлення та зміцнює імунітет. Зелень редису з гострим смаком. Має протинабрякову дію, покращує травлення. Пророщена кінза зі специфічним пікантним смаком, багата на вітаміни для серцево-судинної системи. Мікрозелень цибулі-шніт характеризується м'яким, але вираженим цибульним ароматом. Очищує кишечник і знищує бактерії. На протеїни, фосфор і клітковину багата мікрозелень гороху. Її додають у салати та бутерброди. А білки, жири, вітамін А містить мікрогрін соняшнику. Споживання його сповільнює старіння та зміцнює нервову систему.

Складно вирощувати?

— Потрібне тепло, вологість і гарне освітлення. Є два способи — з ґрунтом і без. При першому знадобиться лоток, насіння, універсальний ґрунт і ручний пульверизатор. Великі насінини столового буряка, соняшника та кукурудзи слід попередньо замочити в теплій воді на декілька годин. Дрібне насіння висівають густо одразу в розрівняний ґрунт. Потім треба злегка придавити долонею та присипати тонким шаром землі. Збризкати водою з пульверизатора й поставити в темне місце до проростання насіння на 1–2 сантиметри. Тоді лоток переставити в гарно освітлене й тепле приміщення.

Як проростити зелень без ґрунту?

— Марлю слід скласти в декілька шарів і помістити в лоток. Рівномірно зволожити з пульверизатора й густо висіяти насіння. Збризкати його водою. Поставити лоток у тепле й темне місце до проростання насіння на 1–2 сантиметри. Марлю слід зволожувати, а коли з'являться паростки — поставити контейнер в освітленому місці.

За який час збирають урожай?

— Усе залежить від того, скільки часу потрібно для проростання і розвитку конкретній рослині. Зазвичай мікрозелень готова до збирання за 14 днів. Паростки слід зрізувати гострими ножицями над ґрунтом. Важливо, що мікрозелень швидко росте без добрив і стимуляторів.

Зараз ви читаєте новину «Урожай мікрозелені збирають за два тижні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути