Ексклюзиви

Помідори Шерхан нагадують тигрову лапу

Автор: ФОТО НАДАВ РУСЛАН ДУХОВ
  Руслан Духов із села Мишурин Ріг Кам’янського району Дніпропетровської області вирощує помідори Зуб дракона. Цей ранній сорт дає солодкі і соковиті плоди завдовжки до 12 сантиметрів
Руслан Духов із села Мишурин Ріг Кам’янського району Дніпропетровської області вирощує помідори Зуб дракона. Цей ранній сорт дає солодкі і соковиті плоди завдовжки до 12 сантиметрів

Сорт Прима родить двічі на рік

— Зібрав колекцію із 300 сортів. Крім традиційних червоних і рожевих помідорів, вирощую ще зелені й сині, — каже Руслан Духов, 35 років, із села Мишурин Ріг Кам'янського району Дніпропетровської області.

— Щороку погода підносить сюрпризи з перепадом температур чи посухою. Але незважаючи на всі її примхи, мої кущі ломляться від плодів. Запорукою врожаю залишаються стійкі до погоди і хвороб томати.

Вигідним називає сорт Тітонька Валя, бо його не треба пасинкувати і підв'язувати. Росте зав­вишки 30–40 см. Стебла з врожаєм лежать на землі. Від цього не ламаються. З одного можна зібрати до 6 кг помідорів.

— Горджуся американською новинкою Блеве P20. Має м'ясисті чорні плоди, як у баклажана. М'якоть рожево-червона. Списався через інтернет із селекціонером, і той надіслав мені 10 насінин. Зійшли всі. Форма листків — як у звичайних томатів, тільки баклажанового кольору. Вони позеленіли, коли розсада на городі прийнялася.

Хвалить сорт Метелиця, він родить двічі. Перший раз — посеред літа, а другий — на початку вересня. Плоди важать 200–250 г. Загалом на кущі до 5 кг. З новинок має сорти Великий Зак, Мексика та Планета.

— Уявіть собі томат вагою 1300 грамів. Такий виріс сорт Великий Зак. Трошки менші плоди дав Цукровий бізон. А з куща Ведмежої лапи за раз можна зібрати ціле відро. За сезон дає родить до 20 кілограмів. Помідори червоні, масою до 600 грамів. Солодкі й м'ясисті, — говорить Руслан Духов.

Плоди смугастого сорту Шерхан кольором нагадують лапу тигра. За ним мінімум догляду — тільки прополювання. Пасинкувати не треба. Помідори серцеподібної форми і підходять для фарширування.

— Найкращий надранній для мене — Прима. Достигає вже на 85-й день після появи сходів. Немає плями біля плодоніжки, плоди солодкі й не тріскають. Лежать соковиті до двох тижнів. Головне — встигає віддати урожай до спалаху фітофтори. В серпні відростають нові пасинки й у вересні Прима дає другий урожай. Вирощую цей сорт 15 років. Найбільше зібрав торік — один кущ дав 11 кілограмів. Якщо не пасинкувати, помідорів буде ще більше. Але вага плодів зі 130 грамів стане 60–90.

Один із улюбленців — ранній сорт Зуб дракона. Кущ заввишки 1 м дає солодкі й соковиті плоди завдовжки до 12 см. Дозріває одночасно з надранніми сортами, тому не заражається фітофторою. Його можна садити без підв'язування. Підходить для консервації й виготовлення соку.

— Порадував і Зелений чилі. Плоди мають форму лимона, а листя нагадує картопляне. Кущ трохи вищий за метр. На ньому помідори ростуть кетягами. Важать до 120 грамів, — додає Духов.

Вирощує також низькорослі томати. Більшість не пасинкує. Опори не потребують. Один із найкращих — надранній сорт Скороспілка. Плоди сливоподібні, червоні, вагою 100 г.

Зараз ви читаєте новину «Помідори Шерхан нагадують тигрову лапу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути