Помідори кроплять молочною сироваткою

— Прошлі роки не міг виростити крупних помідорів. Тільки почав радіти врожаю, а вони псуються на кущах. Одні тріскають, інших фітофтора їсть, — говорить Ігор Прокопенко, 57 років, із села Підріжжя Ковельського району Волині.

Агрономи підказали, що томати лопаються від зайвої вологи під час дозрівання. Щоб не було перепадів, грядку треба замульчувати.

— Листя із садка рисковано брати, бо можуть накопити хвороби. Безпечніше підсипати кущі соломою. Вона відбиває сонце і не дає землі перегріватися.

Можна підсипати компостом, скошеною травою чи торфом. Вони перегнивають, удобрюючи ґрунт. Хороше покриття із сухої тирси.

— Якщо з тріщинами все ясно стало, то з фітофторою складніше. Це грибкова хвороба, що миттєво охоплює всю ділянку. Виступають коричневі плями по плодах і білий наліт по листі, — каже Прокопенко.

Популярні народні засоби — молочна сироватка з дріжджами чи солона вода. Розчиняє склянку солі у відрі води й обприскує кущі після видалення уражених частин. Або змішує 1 л кефіру з 2 ст. л. свіжих дріжджів. Залишає бродити дві доби. Розводить у 10 л води й оброб­ляє помідори.

Зараз ви читаєте новину «Помідори кроплять молочною сироваткою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути