По краях грядок сіють гірчицю
На початку березня готують ґрунт, визначають кількість городини та сусідство культур.
— При перекопуванні важливо не порушувати структуру ґрунту. У кожному шарі живуть свої мікроорганізми. Перевертання пласта змінює умови життя цих груп, спричиняє їхню загибель, — розповідає Андрій Михайлюк, 61 рік, із села Кутузівка Токмацького району Запорізької області. — Ті, що на глибині, гинуть на повітрі. Для них кисень — отрута. А ті, які потребують повітря, задихаються у товщі ґрунту.
Малі ділянки слід розпушувати культиватором чи плоскорізом. Великі — неглибоко орати.
— Перекопування — ще не все. Треба обробити від шкідників і покращити структуру ґрунту, — говорить Тетяна Проскурова, 50 років, із села Садове Красноградського району Харківської області.
Від шкідників застосовує біопрепарати агрозин або метаризин на основі гриба. Вони знищують вовчка, личинок хруща, дротяників на кілька років. Також виробляють у рослин імунітет до захворювань і підвищують родючість ґрунту. Останнє роблять також органічні препарати емочка, Байкал-1 та емочки-бокаші. Бувають рідкі й порошкоподібні. Їх розводять — 1 ст. л. у 10 л води та обприскують грядки. За два тижні садять городину.
— Записую у зошиті, що де росло торік, — продовжує. — Так визначаю сівозміну. Наприклад, той самий сорт столових буряків може вирости різної величини. Має значення попередник.
Погано садити просапні культури після таких же. Найкраще — на місці пшениці, люцерни або багаторічних трав. Це універсальні попередники для всіх овочів.
— Сусідство рослин потрібно продумати й розподілити ділянки. Наприклад, картопля вродить там, де росли зернові. Редиска порадує після гороху, а капуста — після помідорів. По краях усіх грядок сію гірчицю й чорнобривці — для відлякування шкідників.
Небажані сусіди — цибуля біля квасолі чи гороху, часник із буряком чи огірки з помідорами. Вони виділяють речовини, що пригнічують сусіда. Такі ж правила і при посіві у теплиці. Садити на те саме місце культури, що пошкоджуються однаковими хворобами й шкідниками, можна не раніше як за три-чотири роки. Пізню капусту — через п'ять-шість років.
Коментарі