На зиму заготовляють 300 кілограмів овочів

Автор: УНІАН
  Продуктовий ринок Дубово у Хмельницькому входить до п’ятірки найбільших і найдешевших оптових базарів України. Сюди звозять продукцію сотні фермерських господарств. У розпал сезону ціни опускаються нижче, ніж на інших торговельних майданчиках країни. 2020 року ринок не закривали на карантин. Продовжував забезпечувати продуктами магазини області
Продуктовий ринок Дубово у Хмельницькому входить до п’ятірки найбільших і найдешевших оптових базарів України. Сюди звозять продукцію сотні фермерських господарств. У розпал сезону ціни опускаються нижче, ніж на інших торговельних майданчиках країни. 2020 року ринок не закривали на карантин. Продовжував забезпечувати продуктами магазини області

75% українців роблять запаси на зиму, визначили в Асоціації постачальників торговельних мереж. Збирають чи закуповують овочі, фрукти, ягоди, крупи, цукор, олію. Консервують, заморожують, сушать, складають у погреби, комори.

Овочі борщового набору найдешевші у вересні-жовтні. В цей час на оптових ринках найбільший вибір і найнижчі ціни.

На сім'ю із трьох осіб достатньо заготовити 200 кг картоплі, по 25 кг капусти, моркви, буряка й цибулі. Більші запаси до весни згниють або зів'януть.

— Естафету починає картопля, закінчують морква з гарбузами, — каже агроном 49-річний Максим Гончарук з Інституту овочівництва та баштанництва Української академії аграрних наук. — Столовий буряк найкраще купувати наприкінці вересня.

Картоплю для майбутньої висадки і для їжі купують одночасно. У них однакова пора дозрівання. Не варто робити цього раніше вересня, бо плоди не встигають набрати цукристості. Найкраще зберігаються бульби сортів Скарбниця, Славута й Щедрик.

— Цього року на картоплю врожай, її не проблема купити. З капустою справи гірші, бо під час наливання головки було мало дощів. Треба брати на початку жовтня, в розпал збору зимових сортів.

— З дитинства привчили запасатися овочами. Раніше збирали свої, тепер купую в людей, — розповідає 43-річна Ніна Курилкіна із Вінниці.

Купує у фермерів, які привозять продукцію у двори міських багатоповерхівок.

— Продавці обходять район із гучномовцем, викрикуючи інформацію про ціни. Ми беремо, бо все прямо з поля. І дешевше, ніж у магазині.

У великих містах фермери доставляють овочі під замовлення. Містяни все рідше їздять по селах і скуповують городину з рук.

— Маємо 6 соток землі, на них багато не виростиш, — розповідає 37-річна Світлана Угорева із селища Терпіння Мелітопольського району Запорізької області. — Вистачає, щоб влітку мати салати і ранню городину. На зимові закрутки докуповуємо. По картоплю, цибулю та буряк їдемо на оптовий ринок у Мелітополь.

Там овочі дешевші, ніж на міських базарах.

— На 2–3 гривні за кілограм, — каже Світлана Угорева. — Дрібниця, але якщо брати багато, то економія суттєва.

— Роками купуємо овочі тільки на полі, — говорить 60-річний Валентин Гульчишин із Миколаєва. — В сезон збору там стоїть палатка, де розпродують урожай.

Цибуля в магазині коштує 8 гривень за кіло, на оптовому ринку — 6, на полі — 3,5–4 гривні. Щоправда, там продають тільки мішками по 15 кіло. Нам десь так і треба.

У вересні треба заготовити цвітну капусту, болгарський перець, помідори. В них закінчується сезон. Варто подрібнити й заморозити в герметичних пакетах чи пластикових контейнерах.

Овочі традиційно тримають у погребах. Для кожного потрібен свій температурний режим.

Картопля найкраще зберігається за температури +2…4°C, буряк — 0…+2°C, цибуля +1…4°C, морква –2…+2°C.

Городину можна тримати в коморі або на балконі. Підійдуть ящики з товстими подвійними стінками та кришкою.

— Я переробив під зберігання овочів старого холодильника, — каже 40-річний В'ячеслав Степаник із села Клепали Буринського району Харківської області. — Витяг полички, поклав дверцятами вгору. Товщина стінок підходяща. Холодильник став подібний до скрині.

Заморожені чи висушені овочі зберігаються довше. Стає популярною сушена суміш для борщового набору із буряка, цибулі й моркви. Її тримають у скляних банках.

— Сушіння овочів — перспективне, бо вирішує проблему зберігання продукції, — говорить 51-річний Вадим Арістов, експерт з агробізнесу. — Це вигідно не тільки для заводів, а й для окремих родин. Виробникам не потрібні склади для зберігання, можна не поспішати з продажем.

У сухофруктах залишається більшість корисних речовин.

Зараз ви читаєте новину «На зиму заготовляють 300 кілограмів овочів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути