Кротів проганяють собачою шерстю

— Є чимало методів прогнати кротів з ділянки. Роблю це тюлькою, — розповідає 70‑річний Олексій Стоцький із села Антонівка під Луцьком. — Вибираю заводського виробництва. Тоді вона достатньо солона, й рідина, в якій її готують, містить багато спецій.

Бере по три тюльки на кротячу нору. Зав'язує рибини в пакет і пів дня тримає на сонці. Розриває кротовину, кладе тюльки й закриває отвір ганчіркою. Такий запах спонукає кротів залишати ділянку.

— Тюлька подорожчала, тому вдався до ще одного методу. Жменю собачої шерсті скрутив у кульки, поклав по одній-дві у кротовину й підпалив. Ці тварини бояться запаху горілого хутра, тож скоро покинуть домівки, — додає Олексій Стоцький.

Кроти риють нори на світанку. Щоб їх впіймати, господарі виходять о п'ятій ранку на город. Помітивши, як рухається земля, викопують кротів і вивозять із ділянки.

— Крім мінусів, у крота є і плюси. За рік одна тварина викидає на поверхню центнер землі, збагаченої корисними для рослин речовинами. При цьому ґрунт краще дихає і гарно пропускає воду. Також кроти знищують дощових черв'яків, шкідливих комах і личинок хруща. Тому важливо не перестаратися з виведенням цих тварин з ділянки.

Зараз ви читаєте новину «Кротів проганяють собачою шерстю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути