Ексклюзиви

Інтенсивний сад родить за рік після посадки

Автор: INTENSIVNIY-SAD_DEREVOVED.COM
  В інтенсивному саду поміщається три деревця на одному квадратному метрі. Саджанці повинні бути щеплені на дворічному корені карликового сорту та мати три-чотири скелетні гілки. За такою технологією вирощують яблука, груші, сливи і черешні
В інтенсивному саду поміщається три деревця на одному квадратному метрі. Саджанці повинні бути щеплені на дворічному корені карликового сорту та мати три-чотири скелетні гілки. За такою технологією вирощують яблука, груші, сливи і черешні

Для запилення ставлять кочову пасіку

— Вирощую сад за інтенсивною техноло­гією Кніп Баум. Це коли однорічна крона підщеплена на дворічному корені дерева карликового сорту. Яблуні посадили навесні, а наступного року маємо 20 тонн із гектара. Тоді як високорослий сад родить тільки на шос­тий рік, хоч у них і плоди лежать довше, — розповідає Олександр Маценко, 70 років, власник інтенсивного розплідника у селі Ковалиха Смілянського району Черкаської ­області.

Очолює Асоціацію розвитку інтенсивного садівництва Черкащини. Її члени випробували близько 600 сортів фруктових дерев. Радять яблука Хані Крісп, Грін Стар, Фуджі Кіку 8, Ґала Меджік, Пінк Кісс та Пінк Роуз. Груші сортів Амфора, Богемія та Еріка. Черешні сортів Реґіна, Стелла, Октавія стійкі до розтріскування, сливи Валієвка та Вериті — найсолодші з усіх карликових.

— Сорт яблук Ренет Симиренка колись був улюбленим, а зараз вирощую його тільки для своїх — важко продавати. Яблука пухнуть на прилавку за два дні. Зараз українських сортів у мене на продаж немає. В основному Бельгія та Нова Зеландія. Найкраще цінується Ґолден Делішес за смак та розмір. На переробку здавати яблука невигідно.

В інтенсивному саду поміщається три деревця на 1 кв. м. Саджанці повинні мати три-чотири скелетні гілки. Розмір ями — метр на метр. Якщо змішати по тачці перегною і торфу, то такої підкормки дереву вистачить на 15 років.

— Корені саджанців оброб­ляю Престижем від шкідників. Саджу і підв'язую, щоб не вирвав вітер, — додає Маценко.

Для запилення саду позичає кочову пасіку. Обрізує щороку. Родять тільки горизонтальні гілки. Дерева низькорослі, збирати врожай можна без драбини.

— Інтенсивного саду без крапельного зрошення не може бути, — каже Михайло Сухоруков, 61 рік, із міста Романів Житомирської області. — Воно дає можливість одразу прижитися саджанцям, і вони менше бояться хвороб.

Посадкову яму засипає пере­гноєм на третину. До верху — викопаний ґрунт. Додає торф або глину. Вони втримають вологу та поживні речовини від вимивання. У чорнозем і глинисті ґрунти слід всипати третину піску для рихлення. Стовбур зрізує на висоті 70 см. На цьому рівні формуються гілки першого порядку. Нижче зрізу верхні бруньки дадуть у різні сторони гілки. Якщо обрізати нижче, гілки заважатимуть доглядати за деревом.

Зараз ви читаєте новину «Інтенсивний сад родить за рік після посадки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути