Гусінь нищить сади

Автор: ФОТО НАДАЛА ЮЛІЯ ЗАБІЛА
  Гусінь американського метелика об'їдає листя. Вісім гнізд шкідника можуть повністю знищити дерево. Ушкоджені гілки треба зрізати, а навколишні насадження обробити інсектицидами
Гусінь американського метелика об'їдає листя. Вісім гнізд шкідника можуть повністю знищити дерево. Ушкоджені гілки треба зрізати, а навколишні насадження обробити інсектицидами

У вересні на стовбур в'яжуть картонні пояси

— Білі метелики так атакують садки, що хочеться кричати. Дерева обплели павутиною. Всередині — кубла гусениць, що з'їдають листя. Якщо залишити все як є, переповзуть на решту дерев, — говорить Юлія Забіла, 44 роки, з міста Нова Каховка Херсонської області. — У сусідів така ж біда.

Американський білий метелик живе майже тиждень, але встигає нашкодити деревам. Самиці відкладають на нижню частину листків по 400–500 яєць, прикриваючи пушком. А самі гинуть. Гусениці розповзаються по всьому дереву. Живуть 1,5 місяця. Білі метелики літають уночі, тому мають мало природних ворогів. Переміщуються швидко й на великі відстані.

— Це мені повезло, що змогла обрізати гілки. У знайомих ситуація гірша — спилювали дерева. Телефонували в екологічну інспекцію, але ті не мають права на санобробку. Цим має займатися фітоінспекція. Проте й та не береться, бо вже пізно пирскати хімією через дозрівання плодів.

Зрізані пошкоджені гілки спалила за садком. Уражене дерево й навколишні обприскала інсектицидами актара, дурбасан, золлон.

— Це не новий шкідник, але став агресивніший через зміну клімату. Літо спекотне і зими слабкі, тому метелик поширюється, — говорить Сергій Костюк, 51 рік, агроном із міста Сокиряни Чернівецької області. — Запідозрити появу шкідника можна по об'їденому листю. Залишаються тільки грубі жилки. Вісім гнізд шкідника можуть повністю знищити дерево.

Гусениці найнебезпечніші для яблуні, груші, сливи, айви, черешні, горіха. Шкідники повністю об'їдають листя на деревах, оповиваючи гілки павутиною.

— Гусінь білого американського метелика непримітна через коричневий колір, який зливається з корою. Тіло з чорними цятками має вздовж багато волосинок.

Поширюється шкідник при перевезенні продукції у ящиках та в пакувальному матеріалі. Зимує в тріщинах під корою дерев, у сухому листі, рослинних рештках, шпаринах будівель, парканів. Осіння обробка може захистити дерева від нього. Не думайте, що проблема вас не торкнеться. Цього року гусінь на Херсонщині та Волині, а торік — на Хмельниччині. Це непередбачуваний паразит, — додає Костюк.

У вересні для профілактики треба позгрібати листя й прокопати пристовбурові круги дерев. Зробити ловчі пояси для комах із гофрокартону або мішковини. Їх нарізати стрічками 20 сантиметрів завширшки, відповідно до обхвату стовбура. Кріпити дротом у нижній частині. Один такий пояс за кілька днів збирає до 200 шкідників.

Зараз ви читаєте новину «Гусінь нищить сади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути