Ексклюзиви

Альпійська суниця плодоносить до заморозків

Автор: ФОТО надав Тарас Баландюк
  Працівники кооперативу ”Як бджола” в селі Боложинів Золочівського району Львівської області мульчують грядки суниць. Цього сезону планують зібрати п’ять тонн ягід
Працівники кооперативу ”Як бджола” в селі Боложинів Золочівського району Львівської області мульчують грядки суниць. Цього сезону планують зібрати п’ять тонн ягід

Ягода вразлива до бурої плямистості

— Зараз у тренді садити суниці. Але лісова дрібна, краще брати альпійську, — розповідає 49-річна Віталіна Свиридова з міста Сміла Черкаської області. — Купила торік пів сотні контейнерів такої.

Вибрала сорт Вересневий сюрприз. Він дає врожай з червня до заморозків. Також радують кількістю ягід сорти Регіна, Мрія, Олександрія, Білосніжка, Жовте чудо, Пори року. Вони стійкі до посухи. Ягоди важать по 5–7 г.

— Після висадки ця культура не вимагає догляду. Для рясного плодоношення їй досить поливу, — продовжує Свиридова. — Більшість сортів — безвусі. Розмножуються насінням або поділом куща. Альпійська суниця не любить загущеності. Їй потрібне повітря. Тоді менше дошкулятимуть хвороби.

Садити суницю можна до липня, якщо розсада в касетах. Усі сорти у плодоношення вступають на другий рік.

— Як хочете мати багато врожаю, не вирощуйте суниці на одному місці понад п'ять років. У старих рослин майже відмирає основне коріння, оселяються шкідники. На таких кущах ягоди виростають малі.

Суницю розсаджує в похмуру погоду, коли закінчилося плодоношення. Підійде ділянка, на якій росли кріп, петрушка, редис, морква. Не варто садити після картоплі, томатів, огірків, перцю чи капусти. Висаджує дворічну розсаду з чотирма листками й корінцями не менш як 6 см. Розправляє їх по лунці, але верхню бруньку не вкопує глибоко. За тиждень посипає грядку деревним попелом, поливає та розпушує ґрунт.

— Єдина слабкість суниці — вразлива до бурої плямистості. Але з нею гарно справляються препарати хорус або світч. Борошнисту росу знищують хорус і топаз. Зі шкідників може бути нашестя суничної попелиці. Вивести її допоможуть засоби моспілан, енвідор або актофіт.

Альпійську суницю вирощують і в промислових масштабах. За останні два роки затребуваність на неї зрівнялася з попитом на лохину й малину.

— Альпійська суниця найсмачніша з-поміж усіх видів. Дає урожай до морозів, — розповідає Тарас Баландюк, 33 роки, із Буська Золочівського району Львівської області. Співзасновник кооперативу з вирощування суниці. — Засадили нею все поле. Проклали систему крапельного поливу, щоб не було перебоїв з водою. За цей сезон плануємо зібрати 5 тонн ягід.

Грядки вкривають біорозкладною плівкою

— Краще садити суницю на біорозкладну плівку. З нею грядку не треба мульчувати сіном чи соломою, — каже 49-річна Віталіна Свиридова зі Сміли Черкаської області.

— За сезон плівка трохи зношується і може частково залишитися в землі. А ця перегниє, на відміну від звичайної чи агроволокна.

Біорозкладна плівка не пропускає сонячних променів і не дає рости бур'яну. Захищає ґрунт від пересихання, але не затримує воду. Грядки накривають матеріалом і через кожні 30 сантиметрів розрізають навхрест. В отвори садять суницю.

Зараз ви читаєте новину «Альпійська суниця плодоносить до заморозків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути