Постити корисно гіпертонікам

Автор: СЕРГІЙ СТАРОСТЕНКО
  Із 8 по 14 березня українці святкують Масницю — тиждень перед Великоднім постом. Проводжають зиму, їдять традиційну страву — млинці з різними начинками. Останній день Масниці називають Прощеною неділею
Із 8 по 14 березня українці святкують Масницю — тиждень перед Великоднім постом. Проводжають зиму, їдять традиційну страву — млинці з різними начинками. Останній день Масниці називають Прощеною неділею

15 березня у православних починається Великодній піст. Триватиме до 1 травня. У цей час відмовляються від їжі тваринного походження — м'яса, молочних продуктів, яєць.

— Після посту почуваюся молодша, — каже 59-річна Олена Полянська із села Бондарня Бородянського району Київської області. — Хоч багато хто називає це знущанням над організмом.

За кілька тижнів до посту обмежує себе по середах і п'ятницях. Потім відмовляється від страв тваринного походження.

— Піст корисний, — розповідає дієтолог 54-річний Олексій Тарасюк із Запоріжжя. — Але краще був би влітку, коли вдосталь овочів і фруктів. Зараз організм ослаблений. Бо взимку їмо калорійну їжу, накопичуються шкідливі речовини.

Не радить постувати людям із виразками, гас­тритами, гепатитами, гострими респіраторними чи онкологічними недугами, вагітним і тим, хто годує грудьми.

— Розвантажувальна дієта шкідлива при цук­ровому діабеті першого типу, — продовжує Олексій Тарасюк. — Якщо хворий їстиме більше каш і овочів, зросте рівень цукру в крові. Доведеться колоти більше інсуліну.

Перехід на нове харчування — стрес для організму. Не раджу постувати тим, хто важко перехворів. І хто часто має вірусні недуги. Також — людям із підшлунково-кишковими розладами, анемією. У них в організмі мало заліза, а з рослинних продуктів воно засвоюється ­погано.

Постувати можна дорослим. Дітям і підліткам для росту кісток і м'язів потрібен білок.

— Він необхідний і хворим на туберкульоз, — говорить Олексій Тарасюк. — Щодня мають вживати тваринні жири.

Піст корисний для людей із надлишковою вагою, цукровим діабетом другого типу, поліартритом, гіпертонікам.

— Дисциплінує, — продовжує Тарасюк. — Людина часто не може відмовитися від того, що їй шкодитиме. Після посту дотримуватися обмежень легше. Сучасні люди залежні від їжі. Споживають за звичкою.

Під час посту стануть в нагоді квасоля, горох, нут, сочевиця.

— У бобових багато білка, клітковини. Шкідливо їсти самі макарони чи рис. Від нестачі вітаміну В1 виникнуть закрепи. Треба додавати хліб із висівок чи житнього обдирного борошна, свіжі та тушковані овочі, морожені й сушені фрукти.

Під час посту радить їсти соняшникову, кукурудзяну чи лляну олії, горіхи, морську капусту. Жири підтримують імунітет.

Білка багато у куразі, чорносливі, ківі, халві та козинаках.

Найбільше вітамінів міститься у шпинаті, капусті, селері і спаржі. У пісному меню ресторани пропонують паштет, пасту, салат і варення з буряка, манти й плов із гарбузовою начинкою. На ­десерт — морквяний пиріг з абрикосами або горіховий із грушами.

— У ньому недооцінені насіння льону та кіноа, — розповідає 40-річний Олександр Самоненко, шеф-кухар столичного ресторану "Айвенго".

— Вони швидко тамують голод, додають стравам смаку, — продовжує Самоненко. — Перше можна їсти сухим, додавати в салати чи каші. Друге слід замочити у воді чи соку, так збільшується у 10 разів.

Мелене кіноа використовують як приправу. Нейтральне за смаком. Не рекомендують його вагітним, матерям-годувальницям і людям із хворою щитоподібною залозою.

— У насінні льону багато антиоксидантів, що мають противірусну та антибактеріальну дію. Сповільнює розвиток злоякісних пухлин, старіння. У день достатньо їсти чайну ложку. Також можна проростити. Насипати в тарілку з водою і накрити марлею. Паростки зберігають у холодильнику до п'яти днів.

Рибу їдять двічі за сім тижнів

Великодній піст — це час для поглиблення віри. Його головний принцип — відмова від спокус.

Протягом 47 діб віряни намагаються чинити добро, утримуються від поганих думок, образ. Не зляться, не лаються й не засуджують інших. Пробачають кривдників, каються у гріхах.

Відмовляються від гучних святкувань, спиртного й подружньої близькості. Не вживають продуктів тваринного походження. Дозволено їсти чорний хліб, крупи, бобові, гриби, овочі та фрукти, сухофрукти, соління, горіхи й мед. Рибу можна двічі — на Благовіщення Пресвятої Богородиці та у Вербну неділю.

Великдень цього року припадає на 2 травня.

Зараз ви читаєте новину «Постити корисно гіпертонікам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути