Ексклюзиви
пʼятниця, 31 травня 2013 13:15
Володимир Фесенко
Володимир Фесенко
Голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента"

Тимошенко тактовно порадила опозиціонерам припинити не дуже ефективну акцію

Екс-прем'єр-міністр Юлія Тимошенко закликала припинити акції від опозиції "Вставай, Україно!" і нібито антифашистські мітинги, які, за її словами, організовувала влада для роздроблення суспільства.

У даному випадку вона не лише закликала припинити акції "Вставай, Україно!", але й припинити політичні акції протистояння. Інша річ, що влада навряд чи буде дослухатися до Тимошенко, а от опозиція, то інша справа. Акцію в Донецьку проведуть, тому що зупинити її було би не зовсім зручно, та й не всі зрозуміють. А от далі — це питання.

По суті, Тимошенко озвучила опосередковано, а не прямо про неефективність подальшого проведення цих акцій. Багато експертів про це говорили. Та й представники "Батьківщини", які мають доступ до Юлії Володимирівни, також про це думали. Фактично, вона зробила публічну пораду. Вона тактично порадила припинити не дуже ефективну акцію.

Цікаво, що зазвичай, акції опозиційних сил проводилися в суботу, хоча іноді і в робочий день. Вони врахували досвід попередніх акцій. П'ятниця, а саме в цей день анонсована акція у Донецьку, – це хоча і робочий день, але швидше за все напівробочий. Тому, можливо, вони сподіваються таким чином більше зібрати людей та привернути увагу до своєї акції. Насправді, як це не парадоксально, у вихідний день зібрати людей важче.

Щодо так званої "жорсткої відсічі" Шишацького, то вони і хочуть цього. На це і робиться ставка. Щоби була відсіч. Головна мета – як раз в тому, щоби був скандал і конфлікт. Бо якщо буде скандал і конфлікт, значить і буде увага ЗМІ. А якщо все пройде мирно, то ніякого інтересу до цієї акції не буде. Окрім того - це проведення акції на чужій території.

Яценюк повторює досвід Віктора Ющенка. Хоча тоді проти Ющенка використовувалась антиросійська риторика.

Щодо такої різкої заяви Шишацького – тут логіка проста – опозиція приїжджає на чужу територію, а Донецьк має продемонструвати, що він не сприймає опозицію. Тут головне, щоби не було бійок, зіткнень.

Кожна сторона буде відпрацьовувати свій семінар – донецька влада із Партією регіонів будуть демонструвати, що опозиція для них чужа, що в Донецьку люди не люблять і не сприймають її. А опозиція буде демонструвати, що вона готова діяти на чужій території.

Якою ж буде акція – залежить від сценарію. Можуть бути сутички, бо в Києві 18 травня, коли постраждали журналісти, хоч бійки не планувалися — усе відбулося поза рамками сценарію. Подібне може повторитися і в Донецьку.

Переконаний, що акція в Донецьку буде нечисельна. Якщо все закінчиться й обійдеться лише демонстрацією намірів, то це буде оптимально для всіх, та задовольнить обидві сторони. Хоча, можуть бути прояви агресії, чого виключати не можна.

А от чого влада не вигадає щось нове, а знову використовує тему фашизму? З одного боку, можливо, не вистачає фантазії. Проте тема фашизму працює. В Донецьку і взагалі на сході країни працює порівняння націоналістів із фашистами. Це сприймається, як нормальна аналогія. І якщо така аналогія в свідомості працює, то вожді її використовують.

Окрім того, варто зазначити, що це штучний подразник, тому він не дає великого політичного ефекту. Людей зараз турбують трошки інші проблеми. Ніякої загрози фашизму немає, проте ланцюжок в свідомості із націоналізмом існує. Це один із можливих сценаріїв майбутньої президентської кампанії. Тому він працюватиме у випадку коли головним конкурентом Януковича на президентських виборах буде Тягнибок, а от якщо — Кличко, то вся ця колотнеча із антифашистською риторикою втратить свою важливість.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко тактовно порадила опозиціонерам припинити не дуже ефективну акцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути