середа, 03 квітня 2013 17:23
Володимир Фесенко
Володимир Фесенко
Голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента"

Референдум — політична рулетка, у якій будь-яка сила може зірвати куш

Вчора, 2 квітня, Рада провалила призначення виборів у Києві. Після цього опозиція заблокувала трибуну. Блокування триває і сьогодні. У зв'язку з неконструктивною роботою парламенту, у Партії регіонів активно обговорюють ідею щодо референдуму та перевиборів парламенту за мажоритарною системою.

Якщо Рада буде працювати й далі в такому режимі, як останні дні, тоді я думаю, що влада піде на перевибори. Інша річ, що тоді треба буде створити ситуацію, коли парламент не працює протягом місяця. Якщо буде інтерес влади, то умовна парламентська більшість може сама припинити роботу парламенту. І тоді, якщо вона не працюватиме місяць в пленарному режимі, то в президента з'являється привід її розпустити. Але це одна умова.

Інша умова — необхідність проведення виборів до Верховної Ради за мажоритарною основою. В нинішньому парламенті цей закон не пройде. Тоді, цілком ймовірно, що цей проект закону буде винесений на референдум. Після цього, за цим законом проводяться вибори до Ради.

Це абстрактні плани, проте потенційні. Реалізувати їх буде не так просто. Варто пам'ятати, що значна частина парламентарів, навіть парламентської більшості, не хочуть розпуску Верховної Ради. Це може не влаштувати комуністів, бо якщо вони відчують, що цей план доволі реалістичний, то можуть навіть домовитися із нинішніми опозиціонерами. В такому випадку може створитися умовна ситуативна більшість, яка буде працювати проти розпуску парламенту.

В чому тут специфіка ситуації? Ідея мажоритарної виборчої системи, або обрання Ради виключно в одномандатних територіальних округах достатньо популярна. Не менш, ніж третина виборців цю ідею підтримує. Тому, тут дійсно важливим є питання мобілізаційної здатності опозиційних сил, зокрема, аби проконтролювати референдум, аби не було підтасовки. Якщо це вдасться опозиції, то така комбінація буде провалена.

Такий план існує, натяки проявляються. Вчора Єфремов сказав про можливість переобрання Ради за мажоритарною системою, до того була ініціатива громадських організацій Харківської та Херсонської областей про референдум. Водночас там не лише йшлося про мажоритарну систему, а ще й про внесення змін до Конституції, скасування депутатської недоторканості, про двопалатний парламент. Переобрання Ради потребує зміни виборчої системи.

Загалом зараз складно говорити про результати виборів, бо тут треба дивитися на текст законопроекту. Ще важливим аспектом буде формування виборчих комісій. Якщо все ж таки спроектувати результати виборів за мажоритарною складовою минулих виборів, то у ПР є можливість сформувати свою парламентську більшість. Хоча, безумовно, мажоритарка вигідна "регіоналам", тобто в результаті реалізації такої ініціативи, ситуація зміниться однозначно на користь Партії регіонів.

Проблема полягає й у тому, що референдум можуть призначити за нинішнім законом про всеукраїнський референдум, а можуть ухвалити навіть новий закон. Такого раніше ніколи не було. І тут вже питання до опозиції — наскільки вона буде здатна мобілізувати своїх прихильників, виборців проголосувати проти таких ініціатив.

Референдум можна перетворити на вотум недовіри Януковичу. Не прямо, звичайно, але людей будуть агітувати прийти проголосувати проти, тобто не проти мажоритарки, а проти Януковича, проти планів посунути опозицію з парламенту. Це може спрацювати для опозиції.

Більш того, боротьба навколо референдуму дійсно може спровокувати новий Майдан. Поки у опозиції не виходить з ним. У 2004 Майдан став логічним, так і зараз, спроба привести до правильного результату референдума може призвести до того, що частина виборців повстане. І тоді це може стати початком серйозної політичної кризи.

Так що, референдум — політична рулетка, яка може зіграти на користь або влади, коли влада зірве куш, або опозиції. Тоді криза може початися раніше президентських виборів.

Зараз ви читаєте новину «Референдум — політична рулетка, у якій будь-яка сила може зірвати куш». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути