Ексклюзиви
пʼятниця, 16 жовтня 2020 16:03

Модні бренди розробляють противірусні маски: чи захистять ті від Covid-19?

Модні бренди розробляють противірусні маски: чи захистять ті від Covid-19?
Оскільки різні фешн-бренди використовують різні технології, ефективність їхніх виробів потрібно тестувати окремо. Фото: Burberry

Світові модні бренди розробляють аксесуари та одяг зі спеціальним покриттям, що захищає від бактерій, грибків та вірусів. Burberry та Under Armour уже створили спеціальні анти-сovid маски, а італійська компанія Diesel розробила денім, що вбиває вірус за дві години.

Про те, як фешн-індустрія намагається боротися з коронавірусом, пише CNN.

Якщо раніше у ВООЗ стверджували, що здоровим людям необов'язково носити маски, то зараз спеціалісти визнають, що ймовірність передання Covid-19 між двома людьми у масках зменшується на 90%. Тому бренди розробляють унікальний дизайн масок і декорують їх логотипами та візерунками. Деякі фірми намагаються піти далі і створити аксесуари та одяг зі спеціальним протимікробним покриттям, що пригнічує розмноження бактерій та грибів, а також зменшує вірусну активність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Політик потрапила у скандал після публікації сексуальних фото

Свої модні винаходи вже презентувала низка відомих брендів. Компанія Burberry розробила протимікробні маски у фірмовому дизайні та двох кольорах — блакитному та бежевому. Under Armour улітку випустила багатошарову UA Sportsmask з протимікробними властивостями — її розкупили швидше ніж за годину. Італійська дизайнерська компанія Diesel пішла ще далі та за допомогою спеціального покриття від Polygiene створила стійкий до вірусів денім. Представники бренду планують використовувати його в новій колекції.

Оскільки різні фешн-бренди використовують різні технології, ефективність їхніх виробів потрібно тестувати окремо. Тільки так можна визначити, чи справді вони можуть нейтралізувати вірус, скільки часу на це потрібно і скільки разів можна прати річ, перш ніж протимікробне покриття перестане діяти.

Відповісти, наскільки ефективні модні противірусні розробки, поки що складно. Учені не певні, яким є основний спосіб передавання вірусу та скільки вірусних частинок потрібно, щоб людина захворіла. Проте більшість дослідників, зокрема, в американських центрах з контролю та профілактики захворювань, кажуть, що Covid-19 не надто часто передається через поверхні. Тому використовувати протимікробний чи противірусний одяг не завжди раціонально. Особливо це стосується речей, які зазвичай не торкаються обличчя, наприклад джинси.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українців хочуть штрафувати за неправильно вдягнену маску

У Києві таксист відмовився везти пасажирку, яка просила його надіти захисну маску в автомобілі. Зі словами "не хочу сперечатися з вами та псувати собі вечір" водій вигнав пасажирку.

Зараз ви читаєте новину «Модні бренди розробляють противірусні маски: чи захистять ті від Covid-19?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути