пʼятниця, 16 жовтня 2020 09:44

Українців хочуть штрафувати за неправильно одягнену маску

Українців хочуть штрафувати за неправильно одягнену маску
Раніше за відсутність масок могли оштрафувати на 17 тис. грн. Фото: unsplash

За неправильне носіння масок хочуть ввести відповідальність для населення та підприємств. Відповідні законопроєкти Кабінет міністрів направив на розгляд Верховної Ради.

Раніше за відсутність масок могли оштрафувати на 17 тис. грн. Якщо законопроєкт набуде чинності, то за похід в торговий центр з маскою на підборідді буде штраф 170 грн. За повторне порушення правил - 255 грн, пише "Обозреватель".

"Перебування в громадських будівлях, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без одягнених засобів індивідуального захисту, в тому числі респіраторів або захисних масок, що закривають ніс і рот, в тому числі виготовлених самостійно - тягне за собою накладення штрафу від десяти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян", - йдеться в законопроєкті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як проходитимуть вибори в умовах карантину

Як пояснює юрист Олександр Плахотник, виписати протокол і накласти штраф може співробітник поліції. Однак найчастіше поліцейські просто роблять зауваження, розповідає експерт.

"Штраф у розмірі 17 тис. грн для більшості українців був просто непосильним. Це навантаження занадто високе. Думаю, і бюджет зможе більше зібрати, і маски почнуть носити правильно, якщо санкцію послабити, але при цьому дати вказівки поліцейським штрафувати всіх правопорушників", - радить юрист.

Каратимуть і підприємства: тих, хто впустить в громадський транспорт, торгові центри і будь-які інші заклади відвідувачів у масках лише на підборідді. Їм доведеться заплатити штраф у розмірі від 3400 до 5100 грн.

Олександр Плахотник додає, що штрафувати можуть навіть "за невжиття заходів". Тобто, якщо людина зайде в приміщення в масці, потім зніме її, а при цьому ніхто не зробить зауваження.

"На жаль, ослаблення карантинних заходів суспільством сприймається як скасування карантину. Серед населення виникла стійка тенденція нехтування рекомендаціями в частині носіння в громадських будівлях і спорудах, громадському транспорті засобів індивідуального захисту, в тому числі респіраторів або захисних масок", - констатує міністр юстиції Денис Малюська.

Вчені Орегонського університету здоров'я і науки дійшли висновку, що навіть звичайна хірургічна маска знижує ризик зараження коронавірусом на 50-80%. Якщо ж обидві людини (і заражена, і здорова) знаходяться в масках, ризик зараження буде незначним.

В Україні за останню добу виявили 5992 нових випадки зараження коронавірусною інфекцією. Це – найбільше число хворих за добу з початку епідемії.

Зараз ви читаєте новину «Українців хочуть штрафувати за неправильно одягнену маску». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути