Ексклюзиви
четвер, 02 лютого 2012 16:04

Виховуючи дитину щедрою, не зробіть її беззахисною

Виховуючи дитину щедрою, не зробіть її беззахисною

"Мій Іванко побив дівчинку на дитячому майданчику, бо та забрала його лопатку, - зізнається з тривогою 24-річна киянка Ірина. – Мені дуже незручно перед сусідкою, що моя дитина зачепила її доньку. Звідки у сина стільки жадності. Йому тільки три роки, а він не хоче ні з ким ділитися. А сам чуже бере постійно. Приніс додому з садочка чужу машинку. Наступного дня заставила його повернути її і вибачитися".

Лист читає дитячий психолог Анна Куркова.

"Період жадності проходить кожна дитина, - вважає Анна Миколаївна. – Деякі батьки на це не звертають уваги, для декого це стає справжньою проблемою та іспитом. Дворічна дитина вже розуміє, що є речі мамині, татові, друга Славіка і братика Віталіка. Також вона ідентифікує власні речі, які треба захищати від чужих. Агресивні дії на дитячому майданчику може викликати лопатка чи машинка, якою хоче погратися інший хлопчик чи дівчинка. У 3 роки дитяча "жадність" є абсолютно природною. На цей момент припадає навий етап психологічного розвитку малюка, бо він навіть починає казати "я", "моє", "мамине".

Просить батьків не плутати жадність з дитячим відчуттям про те, що її речі є недоторканими без її згоди.

"Подивіться, як поводитеся ви. Чи не просите чоловіка не чіпати ваші речі, не ритися у вашій шухляді, не брати ваш крем. Така поведінка у дітлахів є чистої води копіюванням поведінки дорослих. До того ж вони часто чують від нас: "Не чіпай, то годинник тата", "Поклади на місце мамин телефон".

Просить батьків завчасно не панікувати.

"Варто з повагою ставитися до почуттів малечі і в жодному разі не соромити її та не відбирати силоміць іграшку – причину сварки. Зрозумійте, що дитина поводиться природно для свого віку. Пам'ятайте, що саме у цьому віці формуються важливі якості малечі – серед них і уміння казати "ні". Не треба за це карати дитину. Від цього вона виросте не щедрою, а беззахисною, не вмітиме вчасно відмовити".

По-перше, поясніть дитині наслідки її поведінки.

"Розкажіть малюку, що, якщо він не буде ділитися іграшками чи цукерками, інші дітки теж не будуть давати йому погратися літаком чи машинкою, не пригостять цукеркою, яка йому подобається".

По-друге, усвідомте самі, що дитина не повинна з усіма всім ділитися.

"Порівняйте малюка з собою. Вам теж не завжди хочеться з усіма ділитися і бути безвідмовною. Не тисніть на дитину, а частіше говоріть з нею, разом аналізуйте ситуацію, яка склалася".

Зараз ви читаєте новину «Виховуючи дитину щедрою, не зробіть її беззахисною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути