субота, 16 листопада 2013 19:34

Проблеми з мовленням у дітей розвиваються через пологові травми

Проблеми з мовленням у дітей розвиваються через пологові травми
Фото: umnitsa.ru

Дитина, з якою батьки багато розмовляють вже після її народження, набагато раніше починає говорити сама. У цьому переконаний київський логопед Вікторія Дашенко.

Чи багатьом дітям сьогодні треба допомога логопеда?

"Зараз кожна друга дитина потребує допомоги логопеда, - каже Вікторія Сергіївна. – Щоб не мати проблем у дошкільному віці, з дитиною треба займатися від народження. В 1-2 місяці немовля інтонує крики, за якими батьки розрізняють його задоволення та незадоволення. До 3 місяців почуєте гукання і гуління. В 4-5 місяців дитя повторює за вами і саме вимовляє щось схоже на слова, які складаються з однакових складів – ма-ма, ня-ня, гу-гу. У 8-місячної дитини слова складаються з двох-трьох відкритих складів – ляля, тата, кука. Не обійтися у цьому віці і без звуконаслідувань - бі-бі, гав-гав".

Коли найактивніше формується вимова та збільшується словниковий запас у дітей?

"Особливо продуктивним і важливим є період раннього і молодшого дошкільного віку: від 8 місяців до 3-4 років, - каже логопед. - Протягом цього часу дитина опановує основні закономірності мовлення. До 3-4 років її словник налічує до тисячі слів. 4-річна дитина може переказати зміст простої казки, розповісти про свої дії, проаналізувати побутову ситуацію. Якщо у 3-річної дитини проявляються проблеми з вимовою, варто вести її до логопеда".

Які причини мовних порушень?

"Серед причин мовних порушень, на жаль, лідирують ослаблене здоров'я дітей і патології вагітності у їхніх мам. Проблеми з мовленням у дітей розвиваються також через пологові травми", - говорить Дашенко.

Чи можуть батьки бути винними у тому, що їхня дитина погано говорить?

"Батькам лише хочу порадити частіше спілкуватися з дітьми. Аби не нашкодити своїй дитині, раджу говорити з нею, як з дорослим. Коли дитятко підросте, не говоріть до нього його мовою: "апісін" замість апельсин, "пісьли" замість "пішли", "мольоцько" замість "молоко". Це гальмує розвиток мовлення. Потрібно чітко вимовляти складні слова, деколи багато разів повторюючи. Спробуйте вимовляти їх лице в лице, щоб дитина не тільки відтворила на слух, але і скопіювала рухи ваших губ і рота".

Які ознаки неправильного розвитку мови у дитини?

"Якщо помітили, що дитина неохоче повторює за вами слова і пропозиції, мовчить, коли ви просите щось повторити чи розповісти, вона говорить лише їй зрозумілою мовою, відстає від рівня розвитку мови її однолітків, значить у неї є проблеми, які допоможе вирішити логопед.

Чи можуть батьки самостійно вирішити проблему з вимовою окремих звуків?

"Звичайно батькам це під силу. Особливо у ранньому віці. Сядьте поряд з дитиною, говоріть тихо і ласкаво. Ні в якому разі не кричіть і не наказуйте, не відволікайтеся, аби поговорити по телефону чи виключити суп. Візьміть улюблену іграшку вашої дитини. Гру з нею супроводжуйте звуконаслідуванням. Якщо це м'яка корівка, вона може промовляти "му-му", машинка – "бі-бі", потяг – "ту-ту". Під час гри запитайте дитину: "Як гуде машина?". І самі відповідайте на це питання: "бі-бі", розтягуючи голосні. Коли дитина повторить це, обов'язково похваліть її.

Як завчасно виявити, що у дитини починаються проблеми з мовленням?

"Зверніться за консультацією до логопеда, якщо дитині важко спілкуватися зі своїми однолітками і ви помітили, що її мова значно відстає від норми. Для початку варто вияснити, що стало причиною. Можливо, ви дуже мало спілкуєтеся зі своєю дитиною, тому вона просто не чує розмовної мови. Тоді негайно почніть більше спілкуватись з дитиною, читати казки, вірші".

Коли варто бити на сполох і звертатися до логопеда?

"Підставою для відвідування логопеда є неправильна вимова звуків.Свистячі [c], [з], [ц] малюк повинен чітко вимовляти до 3 років, шиплячі [ш], [ж], [ч] – до 4, сонорні

[л], [р] – до 5 років. Чим довше малюк буде картавити і шепелявити, тим міцніше закріпиться у нього неправильна вимова. Тоді важче буде у майбутньому виправити дефект".

Чи можна сподіватися, що з віком ці недоліки самі виправляться?

"З виправленням краще не зволікати, - застерігає логопед. - Ще в дошкільному віці батькам слід звернути увагу на вимову звуків у дітей. Діти з вадами мовлення стають мовчазними. Вони сором'язливі і нерішучі, дратуються, коли їх не розуміють батьки і друзі".

Зараз ви читаєте новину «Проблеми з мовленням у дітей розвиваються через пологові травми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути