четвер, 31 березня 2016 18:50

Привчати дітей до відеоігр можна з року

Привчати дітей до відеоігр можна з року

Комп'ютерні ігри швидко стали синонімом дитинства і поступово витісняють традиційні для старшого покоління мультиплікаційні фільми. Попри недовіру батьків, неможливо не помітити й переваги таких розваг.

" Альтернативи відеоіграм нема, вони не замінять звичайні конструктори та ляльки, але за ними майбутнє, – розповідає Gazeta.ua розробник відеоігр Віктор Голоднюк. – Вони, поки що не так розвивають моторику, але голову прокачають значно краще. Зараз дітей знайомити з технікою можна вже з року- півтора. Наприклад гра "На Фермі", тут на картинці зображенні домашні тваринки. Нажимаючи на котика, комп'ютер скаже що це котик, м'явкне, нажме на свинку дитина, їй скаже що це свинка та хрюкне. Спочатку дитина більше спостерігає, ніж грає, а далі доки маля вивчає звірів, мама може чимось зайнятись, і розвиток і вільний час батькам."

Є велика кількість розвиваючих ігр для дітей від 2 до 4 років. Вони в інтерактивній формі навчають елементарним необхідним малюку речам. Гра "Спіймай всіх метеликів" вчить розрізняти кольори. Дитині треба спіймати всіх метеликів заданого кольору. Декілька раз нажав не на ту, вона з кольорової стає чорно-білою. Зібрав всі переходить на наступний рівень, заодно й моторику рук розвине.

"Не варто в такому віці, давати грати дорослі ігри: стрілялки, гонки,ферми, тільки розроблені для дітей, з простою, приємною графікою, – каже Віктор. – Інакше це може злякати дитину. Часто дітям сняться побачені на екрані монстри. Перед сном краще взагалі за комп"ютером не сидіти. Головна перевага на цьому етапі – це різноманіття ігор. Дитина може бути сконцентрована не більше 15-20 хв над одним завданням. Конструкторів не настарчишся. А тут спочатку тваринок повивчали, потім пазли поскладали, а потім казочку включили і спатки."

Дітям від 4 до 6 років вже підходять навчальні програми. Для вивченя рахунку, наприклад гра "Знайди й порахуй тварин". Тут на картинці потрібно знайти певну кількість необхідних звірів. Коли тваринка знайдена, пишеться нова цифра кількості тварин та голосом рахується.

"Краще за все підходять ігри з абеткою, та на розвиток логіки. По типу знайти мамі дитинча, де потрібно дорослій тварині підібрати малюка. Різноманітні розмальовки теж дуже доречні, – розповідає експерт. – Вже можна давати гратись в гонки, тільки вибирати з дитячою графікою, бажано з персонажами мультиків. Нічого страшного не буде якщо пограється в пас'zнси чи ферму. Проте більше 30 хв підряд краще не давати сидіти за комп'ютером, ліпше декілька раз за день але з перервами на фізичні розваги."

Починаючи з 6 років можна в іграх вивчати іноземні мови, математику. Гарно підходять графічні редактори, розраховані на дітей. Наприклад "Tux Paint", тут просте управління, спеціальні дитячі інструменти малювання, штампи, анімаційні вкладки, музичні ефекти.

"Обмежувати вже варто лише самі страшні ігри, слідкувати щоб був включений фільтр на насилля, такий в багатьох стрілялках є. На дисках пишуть вікове обмеження і якщо там 18+ то точно не варто, а от 12+ можна сміливо пробувати,– пояснює Віктор Голоднюк. – Бажано вводити соціальні ігри, навіть ті ж "Sims", вони допоможуть дитині адаптуватись в суспільстві. На їх прикладі простіше пояснити як можна себе поводити як ні. В такому віці діти все більше розділяють хлопчачі ігри та дівчачі. Хлопчики вже освоюють танчики-он лайн, дівчата кулінарні та про моду. Головне не більше 2-3 годин в день і слідкувати, якщо якась гра викликає занадто сильні емоції, то краще її прибрати і замінити на іншу."

Зараз ви читаєте новину «Привчати дітей до відеоігр можна з року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути