четвер, 07 лютого 2013 15:53

Про кількість дітей треба думати до одруження

Про кількість дітей треба думати до одруження
Фото: deti06.net

"До трьох років діти не бачать суттєвої різниці між собою, – вважає психолог Наталя Лобова, 64 роки. – Якщо вже більше п'яти, то це вже помітніше. Особливо, коли батьки  відразу після народження всю увагу концентрують на меншій дитині.  Якщо займатися лише  меншою дитиною - старша стає самотньою. Коли мала різниця, то старша дитина ще не так розуміє, що увага батьків кудись переключилась більше.  А коли вона вже самостійна, то вона має обов'язково утворювати разом з батьками ту групу, яка буде доглядати маленького члена сім'ї"

Якщо про це забути, то наслідки можуть бути плачевними.

" Колись я консультувала дівчинку яка стала некерованою після народження сестрички. Їй було 5 років. Хоча батьки, якось може вже й вимушено, давали їй більше уваги, але всеодно для неї то вже був ворог, – пригадала зі своєї практики психолог. – А коли ми з нею тут грали у гру, то я їй розповіла історію: "Жила сім'я слоників. Коли в них не було що їсти вони вирушили в дорогу в пошуках кращих місць. Їм потрібно було перейти через пустелю. От іде попереду великий слоник-тато, за ним слониха, потім маленьке слоненя, а за ним – ще менше, яке відстає. Воно вже впало в пісок, його почало засипати. Як ти думаєш, що зробило слоненя, яке йшло перед ним?" Вона взяла того слоника і як вдарить! Фігурки були мармурові, то аж надщербились. Тобто, маленьке для неї – це перешкода. "

Але коли різниця між дітьми мала, це також проблемно.

" Думаючи про наступну дитину необхідно думати не стільки про вік скільки про умови, які необхідно буде створювати для них, – зазначила Наталя Тимофіївна. – Тут постають і матеріальні питання, і фізичні. Коли велика відстань між народженнями дітей: 10-15 років, то це вже не молода мама і їй важче обходитись із немовлям. Ще старші діти – у 10-15 років можуть і сказати: "В мене свої обов'язки, свої справи. Навіщо? Ти собі це народила? То й займайся". Ще до 10 років вони можуть просити, а от після 10, вже можуть відкрито висловлювати невдоволення."

Є ще проблема однієї дитини.

"Буває, що син чи дочка, усвідомлюючи можливу появу братика чи сестрички, каже: "Як, ще з кимось це ділити?" А батьки ще беруть та й відповідають: "Це не для тебе це для нас" – "Ну, то й будете бавити". Хоча, моя особиста думка, що установка на братів-сестер є у всіх дітей. Що менша різниця – менше оцих вікових проблем, ревнощів. За питання кількості і періодичності народжень дітей необхідно думати ще до укладання шлюбу. У пару необхідно собі брати того хто любить дітей, - пояснює психолог. -  Якщо вони обоє люблять дітей, то дитячих ревнощів,  не буде. Якщо батьки відкриті, то вони відчувають серцем нудьгу дитини, зрозуміють її вередливість, розберуться із почуттям її самотності."

 

Зараз ви читаєте новину «Про кількість дітей треба думати до одруження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути