Ексклюзиви
четвер, 29 листопада 2012 14:43

На вулицю тікають підлітки із забезпечених сімей

На вулицю тікають підлітки із забезпечених сімей
Фото: reporter.cv.ua

За статистикою, у кожній області на обліку перебувають по 1-1,5 тис. дітей, які втікали чи можуть утекти з дому. Кореспондент Gazeta.ua поцікавився у столичного дитячого психолога Валентини Домської, чому підлітки втікають від батьків.

"Діти усе відчувають і переносять удесятеро важче, ніж дорослі, - каже Валентина. - Втеча для них — це спосіб самореалізуватися. Люблять за допомогою втечі мститися за щось. Іноді вдаються до такого сценарію, коли не можуть більше терпіти образи і приниження."

За спостереженням психолога, діти втікають не тільки від алкоголіків і наркоманів.

"На вулиці багато підлітків із забезпечених сімей, - говорить психолог. - Я маю сотні прикладів, де у дитини було все, але не вистачало любові і поваги. Іграшки і поїздки у Діснейленд з нянями не можуть замінити маминої ласки і татової турботи. Дитині треба, аби її чули і вислухали".

Ділиться кількома життєвими історіями з власної практики.

"В одній сім'ї, де тато юрист, а мама — власниця кількох салонів краси, зі школи не повернувся їхній син семикласник Ігор. Батьки тільки опівночі, коли повернулись додому, довідались, що дитина не спить у своєму ліжечку. Вони на малого взагалі не звертали уваги. Думали, що повний холодильник і комп'ютер з іграми, дадуть їхньому синові відчуття щасливого дитинства. Дитину знайшли наступного дня на вокзалі. Дітей часто знаходять у найбільш людних місцях — на вокзалах, ринках, центральних універмагах, біля храмів".

На втечу з дому найчастіше наважуються 12-річні.

"Зазвичай роблять це для того, щоб звернути увагу на себе, продемонструвати свою самостійність. Часто йдуть на втечу після сварки з батьками або через проблеми у школі, втікаючи від відповідальності і не бажаючи визнавати свою вину".

12-річний Олександр з Кіровоградщини у серпні втік з дому. Два місяці він подорожував Україною.

"Саша уже три рази з дому втікав, - каже його тітка Олена Дмитрівна. – Перший раз торік на весні. Його в Кіровограді через два дні зловили на вокзалі. У його матері ще двоє дітей. Батько в Москві на будівництві Сім'я нормальна, батько гарно заробляє, але Саша на вулицю втікає, бо йому там цікаво".

Каже, сім'я одразу не зрозуміла, що хлопець втік з дому.

"Ми ж не зразу зрозуміли, що він пропав. Бо він ще у січні після свят за наколядовані гроші в Одесу поїхав на чотири дні. Погуляв і вернувся. Коли 8 днів вдома не ночував, мама звернулась до сільського голови і директора школи".

Хлопець пішов з дому у кінці серпня, коли родичі мали картоплю копати.

"Санька крутився, нічого робити не хотів. Вранці відпросився зі старшим сусідом Дмитром на річку. Діма додому вернувся, а наш — ні. Він навіть другу не сказав, куди поїхав".

У Кіровоград з села на електричці доїхав, а до Києва - на автобусі. Ночував на вокзалі.

"Їсти ходив під ресторани, - каже хлопець. - Там після 10 ранку відходи виносять. Раз знайшли півпіци і салати в лотках. Але найбільша лафа, коли супермаркети виносять прострочені продукти. Раз блоками йогурти викидали. Головне встигнути. Бо бомжі там чергу ще з шести ранку займають. За ними важко прорватися".

Коли у вересні похолодало і почалися дощі, ходив ночувати до друга Ярослава, з яким познайомився на столичній Оболоні. Зловили дитину на вокзалі.

 

Зараз ви читаєте новину «На вулицю тікають підлітки із забезпечених сімей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути