неділя, 03 квітня 2016 17:38

Медики можуть прогнозувати ожиріння дитини ще в утробі матері

Медики можуть прогнозувати ожиріння дитини ще в утробі матері

Медики навчилися прогнозувати можливість розвитку ожиріння у дитини в утробі матері. Дослідження вчених представлено 1 квітня 2016 року у нараді ендокринологічного товариства США. Коротко про нього повідомляється на сайті EurekAlert.

"Індекс маси тіла на 6, 12 або 18 місяців вище 85 процентиля (міра, в якій процентне значення дорівнює цій мірі або менше її) на діаграмі росту може точно передбачити небезпеку виникнення раннього ожиріння у дітей", - сказала доктор Еллісон Смігоу з ендокринологічного відділення дитячої лікарні Цинциннаті (Огайо, США).

У своїй роботі автори вивчили кілька груп огрядних (480 осіб) і худих (783 осіб) дітей у віці від двох до шести років. У тих з них, хто страждає важким ступенем ожиріння, ІМТ став відрізнятися від фізіологічно прийнятного вже у віці шести місяців (після зачаття).

Раніше вчені не рекомендували вимірювати ІМТ у дітей молодше двох років. Тепер медики рекомендують проводити виміри цього показника з шести місяців (починаючи з зачаття).

Таким чином вчені планують контролювати розвиток ожиріння на його ранніх етапах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Планування близнюків: реальність чи міф

Індекс маси тіла дорослих людей визначається як відношення маси тіла (в кілограмах) до квадрату довжини тіла (в метрах) і дозволяє визначити наявність надмірної ваги. Наприклад, при масі тіла 67 кілограмів і зростанні 1,7 метра ІМТ дорівнює 23.

ІМТ дітей розраховується таким же чином, але фізіологічно стандартні його значення враховують вікові особливості розвитку, які фіксуються за допомогою спеціальних прооцентильних діаграм. ІМТ вище 85-90 процентиля вважається ознакою ожиріння.

Зараз ви читаєте новину «Медики можуть прогнозувати ожиріння дитини ще в утробі матері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути