Ексклюзиви
субота, 02 квітня 2016 12:05

Планування близнюків: реальність чи міф

Планування близнюків: реальність чи міф

Ростити двійнят або трійнят, робота не проста, але дуже захоплююча. Так у кого ж є шанси народити близнюків і чи можна їх народження запланувати?

Багатоплідна вагітність до сих пір є загадкою для вчених - ніхто достеменно не може пояснити, чому зароджується більше одного життя. Проте, існують ситуації, коли ймовірність зачати двійню або навіть трійню підвищується.

Порядок народження дітей

Вважається, що можливість зачаття близнюків підвищується, якщо різниця між вагітностями невелика, і чим більше народжено вже дітей, тим вона вища. Особливо якщо на момент зачаття матуся ще все ще годує малюка (або не одного) грудьми. Наочний приклад, що підтверджує цю версію - молода 23-річна жінка з Австралії, яка на момент зачаття трійнят, вже була мамою трьох діток, малюкам виповнилося 3, 2, і 1 рік.

Вік мами

Статистика свідчить: чим старше майбутня мама, тим у неї більше ймовірність народження близнюків. Чи так це насправді - велике питання, адже сам процес зачаття після 35-40 років стає все складніше. Пояснюється це тим, що яйцеклітини, які закладаються в яєчниках жінки ще під час її внутрішньоутробного розвитку, старіють і втрачають здатність до запліднення з роками. Правда, на користь цього твердження можна сказати, що змінюються властивості статевих клітин і цілком можуть привести до аномалії розвитку, а саме - після запліднення зигота поділяється на дві або більше ідентичні частини, що і призводить до розвитку однояйцевих близнюків. Але не все так однозначно - за статистикою, до 35 років ймовірність багатоплідної вагітності зростає майже в 5 разів! Але після цього, знову поступово знижується і незадовго до менопаузи прирівнюється до шансів 17-18-річної дівчинки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зачаття дитини навесні: всі за і проти

Спадковий фактор

Існує в світі дивний феномен - селище, в якому практично у всіх жінок народжуються близнюки. Пояснити його вчені не можуть, лише пропонують різні версії, жодна з яких поки не підтвердилася. Однією з таких версій є можливість генетичного споріднення мешканок села. У будь-якому випадку, якщо у жінки в роду вже народжувалися двійнята і трійнята, то шанси багатоплідної вагітності у неї значно вище, особливо, якщо додати перші два фактори. Спадковий фактор може вплинути тільки на гетерозиготну вагітність - коли під час овуляції з яєчників виходять дві яйцеклітини замість однієї і обидві запліднюються.

Гормональна контрацепція

Після скасування деяких гормональних контрацептивів, які пригнічують вироблення гіпофізом основного гормону зачаття ФСГ (фолікулостимулюючий гормон), відбувається свого роду "відмашка" маятника: сплеск викиду цього самого гормону. Вважається, що при підвищеному рівні ФСГ ймовірність утворення двох зрілих яйцеклітин, а значить і зачаття двуяйцевих близнюків, різко підвищується.

Пора року

Цей фактор можна віднести до малоймовірних, але деякі статистичні дані свідчать, що більше багатоплідних вагітностей відбувається в літню пору, коли світловий день максимально великий. Можливо, це пов'язано з тим, що рівень вироблення гормону гонадотропіну, необхідного для дозрівання фолікула, безпосередньо пов'язаний з рівнем і тривалістю денного світла.

Стимуляція фертильності і ЕКО

Однозначно впливає на ймовірність зачаття близнюків лікування від безпліддя препаратами, стимулюючими гормональний фон.

Штучне запліднення однозначно підвищує шанси на багатоплідної вагітність, оскільки, заради досягнення бажаного результату, як правило, використовують більше однієї заплідненої яйцеклітини, з огляду на те, що життєздатною виявиться хоча б одна.

Погодьтеся, шанси на планування близнят не надто великі, тим більше, що народні методи взагалі не перевірені статистично. Так, наприклад харчування майбутніх батьків ніяк не пов'язане з майбутніми близнюками - єдиний продукт, вплив якого можливо підвищує шанси багатоплідної вагітності коренеплід з групи Ямсу, зростаючий в Нігерії.

Якщо у вас вийде роздобути цей екзотичний овоч, завдяки якому практично всі жінки нігерійської народності йоруба народжують близнят, і врахуєте кілька інших факторів, можливо і ви отримаєте бажану багатоплідну вагітність.

Зараз ви читаєте новину «Планування близнюків: реальність чи міф». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути