вівторок, 01 листопада 2016 21:23

Головні речі, які варто сказати дітям, якщо ви розлучаєтеся

 

Розлучення батьків у будь-якому випадку стане для дітей стресом. Але у ваших силах допомогти їм впоратися з переживаннями.

Про це пише goodhouse

1. Поясніть, що відбувається

Не варто розповідати дитині - навіть якщо це вже підліток - про справжні причини вашого розставання: хто кого обдурив і чиїх надій не виправдав. Але у вас має бути просте і чітке пояснення того процесу, який стався (або зараз відбувається) у вашій родині. Важливо: про те, що саме ви скажете дітям, ви обидва маєте домовитися заздалегідь. Неправильно: ваш тато брехун і зламав мені життя, тепер у нього нова сім'я. Правильно: ми з татом вирішили, що ми більше не будемо жити разом, в одному будинку, і зараз ми всі про це поговоримо. Ще варіанти: ми зрозуміли, що зовсім перестали ладнати один з одним, ми вирішили, що окремо нам буде краще, ми з'ясували, що нам дуже важко стало жити разом, тому вирішили розлучитися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Головні речі, які варто знати перед усиновленням

2. Ти маєш право на емоції і ми будемо з тобою

Не думайте, що запланована розмова обов'язково пройде як по маслу - швидше за все - ні. Будьте готові до того, що у дитини - і у маленької, і у великої - буде багато найрізноманітніших почуттів: і злість на батьків, які взяли і все зіпсували, і страх перед тим, як все буде далі, і печаль, і невпевненість. Все це буде тривати досить довго (включаючи віддалені наслідки цієї психологічної травми). Не треба просити її заспокоїтися, не плакати або не злитися - всі ці емоції абсолютно природні. Важливо, щоб обоє батьків могли їх витримати (і не звалитися при цьому в яму власної провини). Непогано б повідомити, що вам зараз теж важко і сумно, ви переживаєте, але впевнені - нормальне життя триває.

3. Справа не в тобі

Причину розставання батьків діти обов'язково будуть шукати в собі - і знайдуть, будьте впевнені. Може, тато йде, бо я поганий і всіх довів до ручки, думає ваша дитина, а мама постійно плаче, бо я роблю щось не так, ледар і двієчник?

Ваше завдання - негайно і дуже впевнено розділити існування дорослих проблем і дитячого, домашнього світу. Сказати прямим текстом - це наші, дорослі проблеми, ти тут зовсім ні при чому, ми з татом тебе любимо - і вже в цій сфері нічого не зміниться.

4. Ніхто не винен

Дорослі учасники розлучення впевнені, що винні тут є, і знайти їх зовсім не складно. Але для дітей це не просто зайва, але і дуже травмуюча інформація. Обох батьків вони люблять однаково, і стати на чиюсь сторону (навіть якщо це необхідно) їм неймовірно складно – бо це, фактично, зрада. Постарайтеся не створювати ситуації, в якій хтось із батьків винен і поганий, а хтось - постраждала сторона. Просто скажіть: так вийшло, і ніхто тут не винен, серйозні конфлікти, які ведуть до розставання, трапляються і між хорошими людьми.

5. Ми тебе любимо

З цієї фрази можна почати розмову про розлучення (та й будь-яку серйозну розмову), а потім повторювати її при кожному зручному і незручному випадку. Що б там між вами, батьками, ні відбувалося, які б бурі і цунамі ви ні переживали - ваша батьківська функція - це зовсім окрема історія. Головне завдання обох батьків - турбота про дітей і невпинне формування у них базової довіри до світу.

Так і кажіть: ми обидва тебе дуже любимо, ми завжди залишимося твоїми батьками. Зовсім не важливо, що там між нами відбувається - ти наш улюблений котик, і це ніколи не зміниться.

6. Запитай, а ми відповімо

У дітей буде багато питань - швидше за все, не одразу, знадобиться деякий час, щоб переварити отриману інформацію, але вони будуть обов'язково. Одразу ж пообіцяйте, що будете по можливості відповідати на ці питання, і відповідати чесно. Фільтруйте інформацію, виходячи з віку дитини та її можливостей: якщо у вас вже з'явилася нова кохана людина - не потрібно поки присвячувати дітей в це, а якщо хтось із батьків (або обидва) поки не в змозі спілкуватися конструктивно - це теж не варто обговорювати з дитиною.

Досить інформації про те, що все під контролем, що мама і тато намагаються домовитися (може бути, наприклад, за допомогою інших членів сім'ї або психолога).

Автор: goodhouse
 

7. Що буде далі

Не варто говорити, що для дітей нічого не зміниться і "залишиться, як раніше. Це неправда, і, звичайно ж, зміниться дуже багато. Постарайтеся обговорити те, що можна - з ким залишиться жити дитина і де, хто буде водити її в школу і вигулювати собаку, як вона буде проводити вихідні та канікули і які можливі зміни її чекають. Обіцяйте дитині, що її думка буде, по можливості, враховуватися, але не обіцяйте, що все буде саме так, як вона захоче - в першу чергу вона захоче возз'єднання сім'ї. Обов'язково уточніть: мама і тато - дорослі люди зі здоровим глуздом, вони обов'язково знайдуть спосіб вирішити всі питання.

Тим батькам, які хочуть кардинально відволікти дітей від розлучення, пропонуємо 17 ідей, як заробити підлітку у вільний від навчання час.

Зараз ви читаєте новину «Головні речі, які варто сказати дітям, якщо ви розлучаєтеся». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути