понеділок, 25 листопада 2013 14:12

Яку бюрократію терплять українки, щоб отримати допомогу при народженні дитини

Яку бюрократію терплять українки, щоб отримати допомогу при народженні дитини
Фото: bnbnews.com.ua

Киянка Оксана Нечипорук у липні народила доньку Марію, але досі не отримала допомоги при народженні дитини.

"Перший місяць мені було не до оформлення допомоги, - говорить Нечипорук. – Чоловік поїхав у відрядження, я сама залишилася з немовлям. Батьки живуть на Полтавщині. У самих робота, приїхати до мене на кілька днів не можуть, а оформити виплати на дитину за день – просто нереально".

Оксана попросила з дитиною залишитися подругу.

"Побігла в управління праці і соціального захисту населення. Черга перевершила мої сподівання. Я була 14-ю. Постояла півгодини і мусила повертатися додому, бо Марічка проснулась, плакала. Годую її груддю, тому надовго залишити не можу".

У вересні Нечипорук зателефонувала до управління праці та соціального захисту населення  і записалася на прийом.

"Мене записали на прийом майже через місяц. Сказали принести з собою свідоцтво про народження і паспорт. Я ще здивувалася, чого так мало документів треба. Потім у новинах почула, що парламент спростив процедуру отримання матеріальної допомоги при народженні дитини. Аби нарахували допомогу, достатньо прийти до органів соцзахисту із паспортом, свідоцтвом про народження дитини і написати заяву. Всі інші документи і довідки нібито самостійно збиратимуть соцпрацівники".

У жовтні пішла на прийом. Соцпрацівник прийняв рівно об 11.20, як і була записана.

"Заходжу у кабінет без черги, даю соцпрацівниці паспорт і свідоцтво, а вона дивиться на мене з-під лоба, - згадує Нечипорук. - Питає, де решта документів. Виявляється, треба було принести ще ідентифікаційних код, копії усіх документів і довідку з місця проживання чоловіка, що він там не отримав таких виплат. Вимагали принести картонну папку-скорозшивач і рахунок в банку, на який мені повинні були нараховувати гроші. Дала мені місяць на збирання документів. Чому про це не попередили по телефону? Невже чиновники не розуміють, що мами не можуть залишити немовлят і бігати по кабінетах і збирати довідки?".

"Наступного тижня знову попросила подругу мене підстрахувати, - каже молода мама. - Побігла у банк відкривати рахунок. Через тиждень у банк за номером рахунку пішла з дитиною. Чоловік прописаний у батьків, але без його паспорта батькам не видали такої довідки у тамтешньому управлінні. Чекали, поки повернеться з відрядження. Коли піднесла решту документів, то була засмучена ще більше. Виявляється, гроші нарахують не раніше, ніж через 2 місяці. Навіть не знаю, чи до Нового року отримаємо".

З 1 грудня після народження першої дитини держава виплачує 31 тис. грн, на другу — 62 тисячі, на третю і кожну наступну — майже 124 тисячі. З них 10 320 грн батьки отримують одразу, решту суми рівними частинами щомісяця.

Зараз ви читаєте новину «Яку бюрократію терплять українки, щоб отримати допомогу при народженні дитини ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути