вівторок, 18 серпня 2020 15:33

Зідан випрацьовує свою манеру керування командою

Тренера іспанського "Реала" 48-річного Зінедіна Зідана французький тижневик "Франс футбол" визнав найкращим тренером сучасності. Він тричі поспіль виграв Лігу чемпіонів. Після останньої перемоги оголосив, що залишає клуб. Але за сім місяців повернувся.

Цього сезону "Реал" Зідана виграв 10 матчів поспіль у чемпіонаті Іспанії і переміг у турнірі. Попереднє чемпіонство мадридці вибороли також за керівництва француза 2017 року. Для Зідана це 11-й титул у кар'єрі тренера. Президент клубу Флорентіно Перес запропонував йому пожиттєвий контракт

Автор: REUTERS
  Зінедін Зідан як гравець 1998-го виграв Кубок світу та ”Золотий м’яч”. Як тренер – тричі поспіль перемагав з ”Реалом” у Лізі чемпіонів. 7 серпня вперше на посаді програв матч плейоф турніру англійському ”Манчестер Сіті”
Зінедін Зідан як гравець 1998-го виграв Кубок світу та ”Золотий м’яч”. Як тренер – тричі поспіль перемагав з ”Реалом” у Лізі чемпіонів. 7 серпня вперше на посаді програв матч плейоф турніру англійському ”Манчестер Сіті”

– Чемпіонство "Реала" не є ознакою повного одужання команди після кризи, – каже футбольний телекоментатор Роберто МОРАЛЕС, 44 роки. – Структура її гри ще далека від високих показників. Мадридці минулого сезону мали стрижень: Тібо Куртуа – Серхіо Рамос і Рафаель Варан – Каземіро, з підтримкою Федеріко Вальверде – Каріма Бензема.

Наявність цих гравців і їхня хороша форма давали змогу досягати результату в найскладніших матчах. Команда добре вийшла і з незапланованої відпустки часів карантину.

У "Барселони" – головного конкурента "Реала" – цей процес був болісніший. Каталонці не мали такого добору гравців для ротації. Відтоді як Кіке Сетьєн очолив клуб, боротьба за титул стала для "Реала" легшою. Бо цей наставник ніколи не приховував, що побудова правильної структури гри для нього важливіша за поточний результат.

"Реал" – фаворит наступного сезону в Іспанії?

– Захист чемпіонства для нього буде не легший за здобуття.

Однак важливо розуміти, коли закінчиться сезон для трьох головних команд країни ("Барселона" й "Атлетіко" залишаються в Лізі чемпіонів. "Реал" 7 серпня програв англійському "Манчестер Сіті" і вибув із турніру на етапі 1/8 фіналу. – Країна). Дійти до фіналу Ліги чемпіонів буде для будь-кого з них додатковим випробуванням і навантаженням.

Зідан розвивається як тренер?

– Саме зараз, а не в часи перемог у Лізі чемпіонів 2016–2018 років, робить найбільше важливих кроків. Він уже не тільки мотиватор, психолог і футбольний небожитель, за яким готові йти гравці. Випрацьовує свою манеру керування командою.

На які кадрові перебудови варто чекати?

– Склад у "Реала" сильний і збалансований. Єдине, що дивує: втрата правого захисника Аршафа Хакімі, якого продали до "Інтера". А марокканець знадобився б.

Клубу потрібно вирішити питання з Ґаретом Бейлом у складі. Його поведінка деструктивна (заробляє 17 млн євро на рік і, не маючи статусу гравця основного складу клубу, відмовляється переходити на менші гроші до іншого. – Країна). Потреби в підсиленні команди немає, тому може спокійно дивитися на пропозиції трансферного ринку.

Запланований поступовий прогрес Вінісіуса, Родріґо Ґоеса, Вальверде й Едера Мілітао додає оптимізму прихильникам. Має підсилити команду бельгієць Еден Азар, куп­лений торік у "Челсі". Наскільки його стиль підходить нинішньому "Реалу" – питання дискусійне, але він гравець різноплановий, тому користь принесе.

Чому перший сезон Азара вийшов невдалим?

– У "Челсі" Азар грав завжди, звик бути незамінний. Це і привело його до важких травм. Тож Еден має звикнути й до основи, й до лави запасних, а чимало ігрових хвилин він точно отримає.

Другим воротарем "Реала" має стати українець Андрій Лунін. Зідан до коман­ди його не брав. Які перспективи нашого голкіпера в Мадриді?

– Непогані. Він працюватиме із серйозним тренерським штабом, отримає практику щонайменше в Кубку Іспанії, можливо, в Лізі чемпіонів і чемпіонаті. Навіть бути в запасі "Реала" – це велика школа.

Зараз ви читаєте новину «Зідан випрацьовує свою манеру керування командою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути