середа, 05 червня 2019 17:55

Запорукою успіху стала слабкість суперників

"Шахтар" виграв усе що можна на внутрішній арені. Значить, керівництво вчинило правильно, продовживши контракт із Фонсекою. Три роки не виникало сумнівів, що "Шахтар" – чемпіон. Із провалів згадується лише розгром від "Манчестер Сіті".

Клуб не має рідного міста, домашнього стадіону й армії уболівальників. Але умудряється прогресувати – оклигав, пристосувався й пішов уперед.

Найбільший потенціал мають троє гравців – Соломон, Маркос Антоніо й Тете. За ними – Фернандо. Далі – Майкон. Зовсім не прогресують Дентіньо й Велінгтон Нема. Дивно, що почав рухатися вперед Алан Патрик – рік тому я не бачив у ньому жодних перспектив. Але довіра тренера творить дива.

Ще три місяці тому центр захисту виглядав жахливо. Але минуло трохи часу, й почалася серія без пропущених голів – 956 хвилин. Повіяло впевненістю. До справжнього європейського рівня ще далеко, але прогрес почався. Тому навряд чи "Шахтар" купуватиме центральних захисників. Усі найкращі українці, які виступають на цій позиції, – уже в "Шахтарі". Легіонерів не залучатимуть.

Віктор ГРАЧОВ, 62 роки, колишній гравець "Шахтаря"

Запорукою перемоги "Шахтаря" в чемпіонаті й Кубку країни була власна сила та слабкість суперників. Боротьби цього сезону не вийшло. У більшості матчів команда Фонсеки просто досягала результату. Рівень чемпіонату дозволяє "Шахтарю" грати не на повну силу.

Донецька команда переживає серйозну перебудову. Залежні від власних лідерів, яким поки що заміни немає. Не відмовляються від ставки на бразильських гравців – Маркос Антоніо й Тете грають найбільше серед молодих футболістів. Та їхній рівень покаже тільки Ліга чемпіонів.

У "Шахтаря" зараз ситуація подібна до тієї, що була в "Динамо" наприкінці 1990-х – на початку 2000-х. Внутрішні перемоги були чимось звичайним. Важко визначити реальний рівень команди.

Артем ФРАНКОВ, 48 років, головний редактор журналу "Футбол"

Для наших клубів головний показник – результати в єврокубках. Цього сезону "гірники" не змогли вийти з групи Ліги чемпіонів і програли першому ж супернику Ліги Європи.

Паулу Фонсека за три роки не може похвалитися тим, що гравці розвивалися. Фонсека, скоріше, тактик, а не стратег. Він підходить для конкретних матчів і конкретних суперників. "Шахтар" за португальського тренера не зростає, не отримує нових ідей. Спочатку було бажання перебудувати гру команди, але після перших невдач Фонсека повернувся до звичного футболу.

Олег ФЕДОРЧУК, 58 років, футбольний тренер

Зараз ви читаєте новину «Запорукою успіху стала слабкість суперників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути