середа, 06 березня 2019 14:40

За непослух її щодня ґвалтували до десятка терористів

Британія не хоче приймати "наречених" терористів

Велика Британія позбавить громадянства 19-річну Шаміму Бегум. Вона 2015-го втекла до Сирії. Вийшла там заміж за бойовика терористичної організації "Ісламська держава". Зараз із новонародженим сином хоче повернутися в Англію.

Правозахисники вважають, що таке рішення Британії порушує права Шаміми

Шейн АЛЬ-МАРАВІ, 43 роки, адвокат, Лондон

Людину не можна позбавляти єдиного громадянства, за міжнародним правом. Британія посилається на закон 1981 року. В ньому йдеться про те, що в людини можна відкликати громадянство, якщо так буде краще для суспільства. Шамімі радять просити громадянство її батьків – бангладеське. Але ця країна теж не хоче мати справу з близьким оточенням терористів. Є офіційна заява, що немає жодних підстав надавати Бегум громадянство Бангладеш. Жінка ніколи не була в цій країні. Шаміма хоче просити громадянство свого чоловіка-терориста. Той – нідерландець.

Я вів справи двох британців, яких позбавляли громадянства за участь та підтримку терористичних організацій. Обидва мали ще другий паспорт. Справи програли. Один залишився з громадянством Сирії. Другий – Франції. Обох внесли в міжнародну базу як терористів. Уже понад 100 людей позбавили британського громадянства за цим законом через участь в "Ісламській державі".

Якщо Шаміма скасує позбавлення, вона зможе повернутися до Британії. Її судитимуть. Утім, прямих доказів може забракнути. А суспільство вже різко негативно реагує на ідею її повернення. Це буде показовий випадок. За різними оцінками, у Сирії ще кілька сотень "наречених" ІДІЛ.

Автор: Channel 4
  19-річна Шаміма Бегум тримає новонародженого сина в таборі для біженців на території Сирії. Це її третя дитина. Двоє старших померли від інфекцій. Хоче повернутися до Британії, бо боїться втратити і це немовля
19-річна Шаміма Бегум тримає новонародженого сина в таборі для біженців на території Сирії. Це її третя дитина. Двоє старших померли від інфекцій. Хоче повернутися до Британії, бо боїться втратити і це немовля

Аманда ВЕЛЛС, 38 років, психолог, Лондон

Працюю з людьми у програмі дерадикалізації. Підтримуємо британців, які потрапили під пропаганду терористів. Це й ті, хто їздив на підконтрольну терористам територію, й ті, хто повірив їм тут.

Маємо повідомити про тих, хто й далі дотримується поглядів ісламістів. Були понад два десятки людей, які щиро говорили, що європейці мають бути знищені як невірні. Відстежуємо їхні сторінки в соціальних мережах. Якщо вітають теракти, просимо спецслужби звернути на них увагу.

Більшість тих, хто проходив через нашу програму, повернулися менше як за два роки. Мали проблеми тут – невдачі в кар'єрі, сімейному житті, борги, проблеми з на­вчанням. Терористи обіцяли романтичне життя з чіткими правилами. Більшість усе ж не були готові до тієї бійні, яку побачили. 26-річний чоловік пережив катування. Відмовився відрізати голови жінці з племені єзидів і її двом дітям. Родину живцем спалили в льоху. Чоловіка продали в рабство. Там переламали майже всі кістки. Він зв'язався з родиною. Ті його викупили за 6 тисяч фунтів. Терористи доправили чоловіка в Туреччину. Він навряд чи пропагуватиме ту ідеологію. Таких багато.

Дівчат ґвалтували й били. Не закінчила програму 20-річна дівчина. Після приїзду в Сирію її за непослух щодня ґвалтували від трьох до десятка терористів майже два місяці. Хотіли, щоб влаштувала теракт. Погрожували вбити, але продали батькам. Зараз вона потребує постійного нагляду психіатрів. Дуже боїться чоловіків.

Випадок Шаміми трохи інакший. Вона згадала про Британію, коли "Ісламську державу" майже знищено. З інтерв'ю випливає, що не позбулася їхніх установок. Говорить і про боротьбу з невірними, і про теракти як справедливу кару. Спокійно розповідає про відрізані голови і страти заручників. Описує, як загинула одна з її лондонських подруг. Не знаю, чи можна її назвати терористкою. Але на наших курсах не працюємо з тими, хто робив подібне. Їх судять.

Шон ЛЕСЛІ-ГРАУБ, 59 років, журналіст, Бостон, США

Міжнародне право доведеться переглянути, щоб спростити рішення про позбавлення громадянства. США не прийматимуть 24-річну Ходу Мутхана. Вона поїхала з Алабами добровільно. В "Ісламській державі" займалася пропагандою. Знімала відео і вела блог, де закликала дівчат долучатися до ісламістів. Публікувала відео страт.

Зараз хоче повернутися до США з маленьким сином. Влада каже, що це неможливо. Формальна причина є – на момент наро­дження Ходи її батько був єменським дипломатом. А їхні діти не набувають американського громадянства. Він намагається це оскаржити, але шансів мало.

Точно відомо про майже сотню американок, які поїхали підтримувати терористів. Хтось загинув, але решта хотітимуть повернутися. Щоб їх забрати звідти, доведеться ризикувати солдатами. На це ніхто не піде. Та й це нечесно стосовно сімей тих, хто втратив рідних у війнах із терористами. У Ходи є відео, де вона захоплено розповідає про страту британського медика.

Шарлін МАЛОУН, 47 років, економіст, Бірмінгем

Два роки тому сестра зателефонувала, бо племінниця поїхала до Сирії. На той час їй було 17. За рік до того мала великі проблеми з наркотиками. Потім зустріла хлопця з Іраку. Переконав їхати з ним. На місці продав. Вона потрапила до 54-річного терориста. Звідти змогла зв'язатися з матір'ю.

Не могли витягнути її звідти більше року. Двічі переказували її "чоловікові" гроші. Той обіцяв відпустити Лін, але слова не дотримував. Втек­ла при наступі військових. Британія прийняла її, бо весь час ми повідомляли владі, що її тримають у рабстві, що хочемо її викупити.

Лін була на шостому місяці вагітності. Після спроби самогубства дитину втратила. Продовжувати навчання не змогла. Працює прибиральницею.

Ми знайомі з батьками ще кількох дівчат. Лише одну не вдалося витягти. Надто активно пропагувала екстремістські погляди у соціальних мережах. Молодий чоловік з її села загинув у Сирії. Без батька залишилися четверо дітей. Матері дівчини почали погрожувати. Село звернулося до уряду з проханням не повертати її назад.

850 британців поїхали до Сирії підтримати "Ісламську державу". З них повернулася половина. Із 1910 французів – трохи більше 200. Із 960 громадян Німеччини назад приїхала третина. Німців усіх судитимуть за участь у терористичній організації

Зараз ви читаєте новину «За непослух її щодня ґвалтували до десятка терористів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути