Ексклюзиви
четвер, 11 серпня 2011 15:57

За годину блокбастер є вже на всіх континентах

"Скоро не буде ні театрів, ні кінотеатрів - одне суцільне телебачення" - є така фраза у фільмі "Москва сльозам не вірить". Але все лишилося. Якщо відкрити магазин із продажу кухонного обладнання - ресторани не закриються. Так і з інтернетом, і з нами - кінотеатри завжди будуть.

П'ять років тому ми зрозуміли, що вся інформація йде в інтернет. Поїхали в  представництво кінокомпанії Warner Bros. у Відні, аби отримати контент. Розказали їм, що на пострадянському просторі - великий ринок, але там усе погано й безкоштовно. 70 років у цих країнах ніхто ні за що не платив. Запропонували рішення проблеми. Але порозуміння не досягли через одну причину. Нас запитали: "Чи є у вас аудиторія?" Ми сказали, що для цього спочатку потрібне хороше наповнення для сайту. Нам відповіли: "Буде аудиторія - тоді й приїжджайте". Щоб отримати аудиторію - потрібен контент, щоб отримати контент - потрібна аудиторія. Ми кілька років стукали в ці двері - шукали легальне наповнення. А потім використали принцип ex-файла - простий обмін без реєстрації та обмежень.

Сьогодні Ех.ua має близько шести мільйонів користувачів. За день на портал заходить близько восьми тисяч. Статистику закачаних файлів ми не ведемо. Це мільйони. Якщо закінчується місце - розширюємося. Напевне, життя не стане, щоб переглянути всю нашу колекцію фільмів.

Відео - найважчі файли, становлять 90 відсотків усього трафіку в інтернеті. За допомогою сайтів з відео інтернет розвивається. Інакше ніхто б не розширював канали для якіснішої та швидшої передачі даних. Із появою Ех.ua Україна вийшла на п'яте місце з росту інтернет-трафіку.

Якщо натиснути першу літеру слова в "Пошуку"- з'являється список. Він і буде рейтингом найпопулярніших запитів на сьогоднішній день. Так можна проаналізувати, чим цікавляться. На літеру "А" першою вискакує "Адская кухня". Я не знаю, що це таке. Потім іде "Аватар". Літера "Б" - "Барвиха", "Барвиха 2", "Барбі". Наприклад, "В" - "Вороніни", "Все включено". Теж не знаю, що це. "Д" - "Доярка из Хацапетовки", "Друзі", "Доктор Хаус". "Р" - "Ранчо", "Ріо", "Реальные пацаны". Ну, "Реальних пацанів" знаю. На "Н" - "Наша Раша". На "П" - о, порно! На пошук за словом "порно" дістаємо "Порно для всей семьи" - американський міні-серіал, пародія, комедія, чорний гумор.

Нас запитали: "Чи є у вас аудиторія?" Ми сказали, що для цього спочатку потрібне хороше наповнення для сайту. Нам відповіли: "Буде аудиторія - тоді й приїжджайте"

Отримуємо вдячні листи від мам: "Ви чи не єдиний сайт, на який я можу відпустити дитину подивитися мультфільми. Бо впевнена, що там не буде ані порно, ані насилля". Хоча запит на порно один із найпопулярніших. Але шукати порно на Eх.ua - не за  адресою. Контролюємо це просто. Біля кожного об'єкта на сайті є кнопочка "Поскаржитися". Якщо хтось викладає порно, нам приходять сотні скарг. Користувачі самі слідкують за цим. У нас є свої модератори, але вони не можуть впоратися з усім потоком. Їх до десятка, і кожен працює за двадцятьох. Якщо когось беремо на роботу - то це фанати своєї справи.

За день на електронну скриньку для скарг приходять сотні листів про порушення права власності. Але більшість - незрозуміло від кого й навіщо. Наприклад, лист із текстом: "Терміново приберіть ось це", - із незрозумілої адреси, без підпису. У США є Закон про авторське право в цифрову епоху, в Європі - директива про авторське право в сфері інтернету. Закони про авторське право, за якими працюють в Україні, придумані в ХХ столітті, і відтоді особливо не змінювалися. Якщо їх застосовувати до інтернету, то його потрібно закрити й заборонити.

Усім цікаво, чому нас занесли в список 25 найбільших світових піратських ресурсів інтернету. На той час ми лише формували процедуру контролю та співпраці. У світі є три організації, які складають подібні списки. Це Microsoft, американські кіношники та Американська асоціація звукозапису. Останні - найбільш агресивні. Вони внесли нас до "чорного списку". Ми самі прийшли в перші дві установи тут, домовилися. А представника Американської асоціації звукозапису в Україні офіційно не було на той час.

Хто такі пірати? Пірати - це ті, хто відкрили людям Америку. YouTube теж звинувачували в піратстві, але в США великі кінокомпанії вже співпрацюють із цим ресурсом. Там можна переглянути фільм, заплативши кілька доларів. В Україні це з'явиться через багато років - наш ринок нікому не цікавий.

Із кінопрокатниками ми співпрацюємо. CamRIP-копії (нелегальні копії фільмів, відзняті на камеру в кінотеатрі. - "Країна") видаляємо. Спочатку вони були. Ми почекали, подивились, як реагує на це користувач і стали потихеньку їх видаляти. Головне в таких справах - не робити різких рухів. За рік в Україні не виявлено жодного випадку зйомки камерою в кінотеатрі, як свідчить статистика антипіратських організацій. Раніше ж ми посідали перші позиції в світі.

Про нас кажуть "такі-сякі, погані". Але після особистого спілкування - виявляється, що не такі ми вже й страшні. Останній ліцензійний альбом ТНМК виставили на Eх.ua безкоштовно. Нас познайомили з Фаготом, а він: "Блін, мій альбом. Тільки його випустив - а він уже на Eх.ua". Питаємо: "А чому ти до нас не звернувся?" Він: "Так, правда, чому?"

У Латвії всі фільми йдуть мовою оригіналу з титрами латвійською та російською. За два перегляди звикаєш, і це не заважає

Уже не пам'ятаю, хто з виконавців уперше виставив альбом для вільного скачування, додавши кнопку "Donation". Натиснувши її, можна пожертвувати будь-яку суму. Був такий успіх, що за плату вони ніколи не продавали стільки альбомів.

Щойно блокбастер з'являється в мережі у будь якій точці світу - за годину він буде на всіх континентах, за статистикою Антипіратської асоціації.

Із більшістю кінопрокатників ми домовилися, що всі нелегальні копії прокатних фільмів чистимо на Eх.ua самі. Вони щомісяця надсилають нам списки того, що буде в кінотеатрах наступного місяця.

В Україні є заборонені фільми. Наприклад, "Пилу-6" ми не викладаємо. Дуже важко дізнатися, що заборонено. Інстанція є, але спробуйте звідти отримати інформацію.

Люблю хороші фільми, не важливо якого жанру. Подобаються комедії, екшен. Не сприймаю фільми жахів, не розумію, навіщо їх знімають. Ходжу в кінотеатри. Хотів би двічі на тиждень, а виходить - двічі на місяць. Погано розумію українську мову. У Латвії всі фільми йдуть мовою оригіналу з титрами латвійською та російською. За два перегляди звикаєш, і це не заважає.

В Україні проблема із платіжною системою. Людина не проти розрахуватися, але вже сидить на дивані. Щоб заплатити 10 гривень, треба встати, оформити якісь папери для платіжного рахунку, потім поповнити його через термінал або через банк. Треба кудись іти, щось робити, а він хоче тут і зараз. Єдиний спосіб зробити це зараз - смс-платежі, але понад половину забирає провайдер.

Дивно, але всі думають, що ми десь супер-секретно заховані. Є правило: хочете, щоб грабіжники не знайшли щось дуже цінне - покладіть його на видне місце.

Зараз ви читаєте новину «За годину блокбастер є вже на всіх континентах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути