Ексклюзиви
четвер, 08 квітня 2021 08:37

За два роки Голанд виграє "Золотий м'яч"

Норвезький футболіст 20-річний Ерлінґ Голанд забив 12 м'ячів у восьми матчах нинішнього розіграшу Ліги чемпіонів. Виступає за німецьку "Боруссію" з Дортмунда. У тамтешньому чемпіонаті 2020/21 після 26 турів має 21 гол.

До "Боруссії" перейшов у грудні позаторік з австрійського "Зальцбурґа". Сума трансферу становила 45 млн євро. Ще 10 млн комісійних отримав батько й агент гравця Альф-Інґе Голанд, 15 млн – агент Міно Райола. Влітку іспанський "Реал" планує купити Голанда за 150 млн євро

– Голанд бере інтелектом, – каже про феномен гравця футбольний тренер Олег Федорчук, 60 років. – Техніку можна натренувати. А футбольний інтелект або є, або його немає. У карному майданчику суперника футболіст за частки секунди повинен вибрати один із шести-­семи варіантів рішень, показують дослідження. Голанд найчастіше обирає правильний хід. Він як потужний спеціалізований комп'ютер на тлі товарів для широкого вжитку. У цьому плані схожий з Андрієм Шевченком. Я бачив показники швидкості й техніки, коли той грав у молодіжній збірній. Усі футбольні дані Шевченка були середні. А швидкість мислення й ухвалення рішень – на високому рівні. Ці показники були в півтора разу кращі, ніж у середнього гравця. Думаю, в Голанда не гірші.

Автор: gettyimages.com
  Нападник дортмундської ”Боруссії” Ерлінг Голанд святкує гол на 90-й хвилині у виїзному матчі чемпіонату Німеччини проти ”Кельна” 20 березня 2021 року. Той дав змогу гостям уникнути поразки. Матч закінчився внічию – 2:2, обидва голи за ”Боруссію” забив Голанд
Нападник дортмундської ”Боруссії” Ерлінг Голанд святкує гол на 90-й хвилині у виїзному матчі чемпіонату Німеччини проти ”Кельна” 20 березня 2021 року. Той дав змогу гостям уникнути поразки. Матч закінчився внічию – 2:2, обидва голи за ”Боруссію” забив Голанд

Гравець побив усі юнацькі й молодіжні рекорди Мессі й Роналду. Що далі?

– Навряд перевершить рекорд Роналду в матчах за збірну.

Щоб стати новим Роналду чи Мессі, Голанду бракує й харизми. Ми майже нічого не знаємо про нього за межами поля. Не чути про скандали, жінок, яскраві сцени з життя. Такий самий і Мбаппе. Обом бракує емоцій на полі – скромне святкування, зосередженість і погоня за новим м'ячем. Це футбольні машини.

Голанду дещо не пощастило з країною. Навряд чи затьмарить славу Уле-Ейнара Б'єрндалена – біатлоніста, представника культового виду спорту для Норвегії.

Який клуб і яка країна підійшли б норвежцеві ідеально?

– Дві знаємо точно – Австрія й Німеччина.

У всіх у голові Англія. Хоча це небезпечна країна. Там не змогли розкритися наші Шевченко й Ребров. Сучасніші приклади – Вернер, Гавертц, Тіаґо Алькантара. Але вистрілюють ті, хто не може проявитися на континенті. Як колись Кантона й Жинола.

Якщо Голанду пропонують контракт "Реал" чи "Барселона", неодмінно треба їхати в Іспанію. Зараз тамтешній футбол близький до німецького. А от до "Ювентуса" не варто через внутрішні скандали, нестабільність. Свого часу Де Ліґт здавався найперспективнішим захисником світу. Зараз його таким назвеш? Економіка Італії важко переживає коронавірусну кризу. Це позначиться й на добробуті футбольних клубів.

Усі футбольні скаути почнуть шукати нового Голанда?

– Глобально – навряд. Не уявляю, щоби кинулися передивлятися всі футбольні таланти Скандинавії, починаючи з 12-річного віку. Хоча такі є.

В Україні Артем Довбик із "Дніпра" грає у схожій манері. Він утратив два роки, коли поїхав у Данію. Це було помилкою. Тепер змужнів, його кличуть до збірної. Не здивуюся, якщо "Шахтар" уже намагається придбати його. Задатки є в багатьох юних гравців. Треба допомогти їм звестися на ноги. У цьому плані ажіотаж навколо Голанда може бути корисний.

Хто кращий з нового покоління – Голанд чи Мбаппе?

– У першого є кілька переваг. Він діє в центрі, де завжди відбувається головне, а француз – фланговий гравець. Ерлінґ може проявити себе в умовах насиченого захисту. Кіліану потрібен простір. Тут він видається слабшим.

Коли Голанд виграє "Золотий м'яч"?

– Думаю, роки за два. Цьогоріч приз повинні віддати Роберту Левандовському. Потім настане черга Голанда та Мбаппе.

Зараз ви читаєте новину «За два роки Голанд виграє "Золотий м'яч"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути