Ексклюзиви
вівторок, 20 травня 2014 10:01

За час кар'єри футболіст має заробити стільки, щоб сім'я почувалаcя комфортно

  Сергій КОВАЛЕЦЬ. Народився 5 вересня 1968 року в селі Чехово Роздольненського району Кримської області. 1989-го перейшов до київського ”Динамо” з хмельницького ”Поділля”. Виграв чемпіонат СРСР-1990 та українську першість 1993-го і 1994 років. Також виступав за ”Дніпро”, ”Карпати”, запорізький ”Металург”, голландський ”Твенте”. Провів 10 матчів за збірну України. Тренерську кар’єру розпочав 2005-го в бориспільському ”Борисфені”. Тоді ж перейшов до харківського ”Металіста”, де три роки асистував Мирону Маркевичу. Від 2009 року – на самостійній роботі. Очолював ФК ”Львів”, київську ”Оболонь”, запорізький ”Металург”. 26 грудня позаторік призначений старшим тренером молодіжної збірної України. У відбірковому турнірі Євро-2015 вона поступилася Хорватії й перемогла Латвію та Швейцарію. Команда виграла Кубок Співдружності-2014 – турнір проходив у Санкт-Петербурзі. У фінальному матчі Україна перемогла Росію – 4:0. Одружений, має трьох дітей. Любить рибалити й збирати гриби
Сергій КОВАЛЕЦЬ. Народився 5 вересня 1968 року в селі Чехово Роздольненського району Кримської області. 1989-го перейшов до київського ”Динамо” з хмельницького ”Поділля”. Виграв чемпіонат СРСР-1990 та українську першість 1993-го і 1994 років. Також виступав за ”Дніпро”, ”Карпати”, запорізький ”Металург”, голландський ”Твенте”. Провів 10 матчів за збірну України. Тренерську кар’єру розпочав 2005-го в бориспільському ”Борисфені”. Тоді ж перейшов до харківського ”Металіста”, де три роки асистував Мирону Маркевичу. Від 2009 року – на самостійній роботі. Очолював ФК ”Львів”, київську ”Оболонь”, запорізький ”Металург”. 26 грудня позаторік призначений старшим тренером молодіжної збірної України. У відбірковому турнірі Євро-2015 вона поступилася Хорватії й перемогла Латвію та Швейцарію. Команда виграла Кубок Співдружності-2014 – турнір проходив у Санкт-Петербурзі. У фінальному матчі Україна перемогла Росію – 4:0. Одружений, має трьох дітей. Любить рибалити й збирати гриби

Cтарший тренер молодіжної збірної України з футболу Сергій Ковалець розповідає про принципи своєї роботи і вірить у повернення на тренерську лаву Мирона Маркевича

1. Усе моє життя в футболі – суцільний виклик. Добре, що трапилися люди, які допомагали його долати. Насамперед, перший тренер – Віктор Андрійович Безрядін. І, звичайно, Валерій Васильович Лобановський. Він сформував мене як футболіста і тренера.

2. Один головний тренер нічого не зробить. Потрібен штаб. Люди, які працюють із тобою, знають твій підхід до тренувального процесу та філософію. Хоча все залежить від умов контракту: клуб може наполягти – приходить головний і максимум один помічник. І ти вже погоджуєшся чи ні.

Кілька років тому приймав "Оболонь", з якої пішли всі тренери та медичний персонал. Узяв усіх своїх, професіоналів. Мені було дуже комфортно.

3. Моє нинішнє завдання в молодіжній збірній – підготовка гравців до національної команди. Одночасно треба думати про результат. Якщо "молодіжка" програватиме, то матиме відповідну психологію – команди, що програє. Півтора року на нинішній посаді. Хлопці проводять матчі добре не тільки з точку зору виконання техніко-тактичних дій. Вони правильно чинять на полі як особистості.

4. У збірній наш штаб отримує гравців на невеликий термін. Основний фактор – комунікабельність. Маємо знати чим гравець живе на цей момент. Ретельне медичне тестування – обов'язково. Найважливіше – здоров'я молодої людини, яка грає у футбол. Ніколи не поставимо в склад гравця, який не повністю відновився.

5. Є основні моменти, на які звертаю увагу, працюючи з футболістом. Перший: витривалість. Другий: швидкість. Третій: мислення на полі, "гострота" думки. Четвертий: рівень сприйняття тренерських вимог. П'ятий – і головний: людські якості.

6. Швидкість закладається на генному рівні. Якщо її немає від природи, то тренер безсилий. Але завдяки правильній роботі на тренуваннях, гравець може додати відсотків 20 навіть у швидкості.

7. До збірної приїжджають футболісти з різних клубів. Одні представляють аутсайдерів і звикли стримувати атаки суперника. Інші – з команд, що контролюють м'яча. Важливо чи зможуть хлопці перебудуватися на інший стиль гри у збірній, виконувати різні тактичні завдання. Якщо перебудовується швидко – значить, класний гравець.

8. Одразу сказали гравцям молодіжки: працюємо на довірі. Не збираємося ходити по номерах на базі й дивитися, чим ви займаєтеся. Усі футболісти збірної – це люди з перспективою. На її реалізацію в них не так багато часу. Спортивний вік нетривалий. Закінчують у 30–35 років. Маєш до цього часу заробити стільки, щоб твоя сім'я почувалася комфортно.

9. Багато і схвально говорять про напівзахисника донецького "Металурга" ­Сергія Болбата. Приємно, що ми побачили його ще у друголіговому "Шахтарі-3". ­Викликали до молодіжки. Болбат додає, став найкращим молодим гравцем України-2013. Але повністю ще не реалізувався. І це добре. Бо якщо гравець має справді великий талант, то у 21 рік на 100 відсотків його показати неможливо.

10. Михайло Фоменко завжди ставить мені конкретні запитання. По ланках. Воротарі, оборонці, півзахисники, нападаючі – хто може посилити національну команду. Відповідаю обережно. Не тому, що не маю достойних кандидатів. Просто перша збірна дуже серйозно підняла планку вимог – пресинг, вихід з оборони, відбір м'яча у зоні його втрати. Фоменко пропагує сучасний футбол, комбінаційний та азартний. Його наші показали в матчі проти США 5 березня.

11. Оборонний футбол може бути приваб­ливий. За умови, що переключаєшся із захисту на атаку миттєво, а не сидиш біля своїх воріт і гамселиш м'яча в аути, аби відбитися, і тільки й чекаєш на фінальний свисток. Збірна Іспанії – ідеал, я тут нічого нового не скажу.

12. У відбірковій групі до Євро-2015 ми граємо проти хорватіЇ. Країна маленька, а талантів там безліч. Місцеві клуби працюють на продаж гравців до топ-команд Європи. А для цього потрібно випускати їх "змалечку" у стартовому складі умовного "Динамо" із Загреба та сплітського "Хайдука". Хорвати так і чинять. Гравці швидко формуються фізично та психологічно. У нас є проблема довіри клубів до молодих. Тому завжди кажу підопічним: не пробиваєтесь до "основи" – шукайте інше місце роботи. Там, де будете грати. Бо для футболіста важливо виходити на поле. Посидіти на лаві запасних і я зараз можу.

13. Був на тренерському Конгресі УЄФА. Спілкувався з представниками "Челсі". У них 30 гравців "розфасовані" по орендах. І яких гравців! Куртуа в "Атлетіко", Лукаку – в "Евертоні".

14. Дуже важливо працювати зі збірними системно. Усі команди – юнацькі, молодіжна, національна – мають грати за однією схемою.

15. Погано, що в українській прем'єр-лізі зникають клуби. Важливо не змінювати правила під час турніру. Домовилися – граємо. А 10 чи 20 команд у прем'єр-лізі – це вже наступне питання.

16. "Шахтар" чотири сезони поспіль вигравав чемпіонат. Не бачу в цьому проблеми. Навпаки: домінування "гірників" змушує інших мобілізуватися і здобути "золото". Цей "Шахтар" також виник на фоні надзвичайної мотивації – покласти край гегемонії "Динамо".

17. Кажуть, великі гроші псують футбол. Вважаю так: вони дають стимул розвиватися і нормально себе почувати поза полем. Якщо маєш пристойний контракт – значить, добре працюєш. Можеш творити.

18. Коли "Оболонь" ішла на останньому місці, я часто говорив: дивимося на "перевернуту" таблицю і бачимо себе на першому місці. Звернувся до психолога – Валентини Воронової. Вона протестувала команду. Висновок: фізичний та енергетичний стан – порядок. Але їх понижує незадовільна психологія.

19. Коли працював у "Оболоні", за ­команду грав Олександр Рибка. ­Отримав запрошення до "Шахтаря". ­Сказав йому: іди й не вагайся. Як я можу втримати гравця, якому тут платять 2 рублі, а там пропонують 10? Був переконаний, що Саша не сидітиме "під" П'ятовим, а боротиметься за місце в основному складі. Наскільки Рибка був успішним у цій боротьбі – засвідчив виклик до національної команди.

20. Інколи читаю інтерв'ю гравців. ­Кажуть: перевели в "дубль", причин тренер не пояснив. Як на мене, це неправильно. Кожен футболіст – особистість. Він може тебе не влаштовувати або програвати конкуренцію іншим. Це життя. Але варіант, щоб я послав помічника до гравця повідомити йому про переведення до "дубля", – неможливий. Май сміливість сам підійти й пояснити причини.

21. Запитують: ти жорсткий тренер чи ні? Відповідаю: а що таке жорсткість? Крик, мат – це жорсткість? Думаю, мають бути професіоналізм і правила. Лобановський не кричав ніколи. Не виконуєш – прощаємося.

22. Команда програла. Як карати гравців за це? Ніяк, якщо була повна самовіддача. Якщо байдужість – тоді треба штрафувати. У своїх командах байдужості не пригадую.

23. Три роки тому "Оболонь" обіграла "Шахтар" на його полі. Вийшли на "Донбас Арену" – казка. Театр. Хочеться показати себе. Зіграли максимально агресивно. Можливо, суперник не очікував. Після гри Луческу підійшов, визнав поразку і сказав, що "Оболонь" знала свої дії на футбольному полі.

24. "Оболонь" – це була банда, дипломна робота для мене. Гравці не топ-класу, але дуже міцні, які хотіли себе показати. Перемогли "Шахтар", і виникло запитання: що робити далі? Залишати клуб на тому ж рівні, якщо хочемо зберегти мотивацію футболістів, неможливо. Мали рухатися вперед – фінансово, розвивати інфраструктуру, менеджмент. "Вливати" більші гроші. Клуб не був готовий до цього.

25Мирон Маркевич дав мені дуже багато – працював його асистентом у "Металісті". Переконаний, він не повинен довго сидіти без діла. 63 роки для тренера – не вік. Ферґюсон, Хайнкес, Капелло це довели.

Зараз ви читаєте новину «За час кар'єри футболіст має заробити стільки, щоб сім'я почувалаcя комфортно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути