четвер, 20 січня 2022 10:02

В'їлися, як ракова пухлина. Не вирвеш без великої крові

У Казахстані з 2 січня тривають протести. Люди вийшли на вулиці через подорожчання вдвічі скрапленого газу. Потім почали вимагати відставки уряду та прямих виборів керівників областей. У країні відключили інтернет, мобільний зв'язок працює з перебоями.

У містах тривають сутички між правоохоронцями та протестувальниками. В Алмати кілька десятків загиблих. Люди штурмували відділки поліції, палили акімати – місцеві ради.

Президент Касим-Жомарт Токаєв назвав протестувальників терористами й убивцями. Дозволив стріляти на ураження. 6 січня в Казахстан прилетіли російські десантники як миротворці Організації договору про колективну безпеку

Автор: Reuters
  Протестувальники їдуть на вантажівці в Алмати, Казахстан, 5 січня. Мітинги в країні почалися через подорожчання вдвічі скрапленого газу. Президент Касим-Жомарт Токаєв відправив у відставку уряд. 10 січня заявив, що заворушення організували терористи, але порядок відновлено. Кількості загиблих не називає
Протестувальники їдуть на вантажівці в Алмати, Казахстан, 5 січня. Мітинги в країні почалися через подорожчання вдвічі скрапленого газу. Президент Касим-Жомарт Токаєв відправив у відставку уряд. 10 січня заявив, що заворушення організували терористи, але порядок відновлено. Кількості загиблих не називає

Габдолла КАРІМОВ, 41 рік, блогер, Нур-Султан:

– У столиці краще працює мобільний зв'язок. Тут одразу вивели на вулиці всіх поліцейських і гвардійців. Тому мародерств майже не було. Розбили кілька вітрин, але штурм відділків швидко придушили.

В Алмати не працює інтернет, відключили частину мобільних веж. Сестрі телефонував понад дві доби. Вони живуть у центрі міста поряд із поліцейським відділком. Його точно мали штурмувати й палити. Додзвонитися не змогли. Отримали есемеску: "Ми з матір'ю не виходимо з дому. Їжа є". Брат написав, що на вулицях є вбиті. Чомусь блокують "швидкі". Може, люди бояться, що поранених і вбитих кудись відвезуть. Племінниця каже, що їхню лікарню трощили протестувальники.

Через відключений інтернет в Алмати не працюють банківські картки. Сестра повідомила, що її чоловік стояв півтори години в черзі до банкомата, а тоді ще 2,5 години в магазині. Бачили в новинах, що кілька банківських відділень пограбували. На околицях Алмати вирвали вантажівками банкомати. У Нур-Султані є інтернет, щоб працювали електронні розрахунки. Але влада блокує всі сайти. Не змогли завантажити відео протестувальників.

Нурсултан Назарбаєв передав владу Токаєву 2019 року. Щоб якось це легітимізувати, провели вибори. Але всі розуміли, що результати фальсифіковані. На ключових позиціях залишилися люди Назарбаєва. Його родина володіє всіма найприбутковішими галузями в країні. Ставляться до Казахстану, як до своєї власності. Тому люди вимагають, щоб пішов саме Назарбаєв.

Асель ЮСУПОВА, 35 років, хімік-аналітик, Жанаозен:

– Жанаозен – місто, де всі працюють на газових родовищах. Та мало в кого зарплата перевищує 450 доларів. А люди ж бачать, що російські "газовики" й "нафтовики" живуть без матеріальних проблем. Мене відібрали на роботу в Саудівську Аравію. Отримую в 30 разів більше, ніж мала в рідному місті. Утримую батьків, сестру й самотню сусідку в Казахстані.

У місто все привозять здалеку, тому продукти дорогі. Скраплений газ для авто подорожчав із 60 тенге за літр до 120 (7,58 грн. – Країна). Зараз літр коштуватиме трохи більш як чверть долара. Але це іскра, яка підпалила те, що давно мало вибухнути.

Лідера забили до смерті у вагончику

2011‑го в місті понад сім місяців тривали протести. Люди з'ясували, що отримують утричі меншу зарплату, ніж було зазначено у відомостях. Батько приносив 170 тисяч тенге. На папері ж мав 420. З'ясували це випадково. Люди вимагали повернути украдене. Тоді хотіли, щоб оновили виробництво, найняли професійніших лікарів, розібралися з браком місць у дитячих садках. Жодної вимоги влада не виконала. Юристку, яка допомагала робітникам, посадили. Лідера забили до смерті у вагон­чику, куди обманом заманили. 16 грудня площу почали зачищати ніби для святкування Дня незалежності. Робітникам сказали піти. Ті відмовилися. Поліція почала стріляти. Влада каже, що загинули 16 осіб. За підрахунками робітників, тоді вбили майже 70 людей. На нашому кладовищі з'явилося понад 40 нових могил. А когось відвезли ховати до родичів. Досі є зниклі. Батькові прострелили плече й нирку. Не отримав жодної компенсації. Посадили п'ятьох поліцейських. Дали майже сім років із конфіскацією майна. Але це не виправляє того, що наробила влада. Поліцейським дозволили стріляти. Ніхто на місці не ухвалив би такого рішення.

Із 2 січня не маю зв'язку з батьками. Дзвоню цілодобово. Однокурсник із Нур-Султана каже, що не чув, щоб у Жанаозені були вбиті. Але точної інформації немає. Його батьки – в Алмати. Спілкуються через повідомлення. Там уже кілька десятків убитих.

Маржана СУЛЕЙМЕНОВА, 52 роки, економістка, Нур-Султан:

– Два роки пандемії довели протестні настрої до точки кипіння. Перед відставкою Назарбаєва в пожежі в бараках у столиці загинули п'ятеро дітей. Найстаршій – 13 років, наймолодшій – 3 місяці. Батьки були на нічній зміні. Винними зробили їх. Мовляв, не заявляли адміністрації, що потребують нормального житла. Там цілий мікрорайон таких халуп. Почалися протести. Немає програми доступного житла, люди працюють за копійки. Притому всі діти, онуки, племінники й родичі Назарбаєва – мільярдери. Через його молоду коханку відмивали гроші. На кожному рахунку має по кілька десятків мільйонів доларів. У Назарбаєвих є нерухоме майно у Відні, Лондоні, Нью-Йорку, Стамбулі.

Назарбаєв тоді вирішив піти. Токаєва спочатку сприйняли як нову людину. Але уряд залишився старий. Усі рішення ухвалював попередник, на міжнародних перемовинах як лідера Казахстану сприймали діда. Думаю, Токаєв отримає шанс поставити своїх людей. Але Назарбаєви в'їлися, як ракова пухлина. Їх не вирвеш без великої крові.

Мій чоловік – лікар. На роботі підхопив коронавірус. Отримав догану, що погано захищався від зараження. Потім догану зняли. Уряд пообіцяв виплати. Виявилося, маєш довести, що заразився на роботі. У висновках написали, що інфікувався на похороні матері. А свекруха загинула 26 років тому під колесами автобуса.

Заборонено жартувати з експрезидента та його родичів. Навіть із коханок

Старшу доньку звільнили, бо поширювала матеріали опозиційної партії "Демократичний вибір Казахстану". На роботі відстежували лайки й репости працівників у соцмережах. Пощастило, бо могли й посадити. У подруги син отримав рік за карикатуру на Назарбаєва. Через його титул "єлбаси" – батька нації – заборонено жартувати чи перекручувати факти біографії експрезидента і його родичів. Навіть про його коханок треба говорити шанобливо.

У синовій школі потужні спортивна команда й математичний гурток. Торік виграли міжнародні конкурси. За це уряд пообіцяв подарунок. Перепитав, що вони хочуть. Просили спортивні снаряди для боротьби, набір реактивів для хімічного класу й нові комп'ютери. Також треба було б оновити душові. Їм привезли бронзовий бюст Назарбаєва й урочисто перейменували школу.

На роботі торік помер керівник. Маємо мільйонні замовлення для Китаю. Конкурс виграв його заступник. Ми були задоволені, бо має стратегічне мислення. Але в день призначення в кабінет охорона завела якусь жінку. Виявилася далекою родичкою першої дружини старшого брата Назарбаєва. Вона захотіла цю посаду. Уперше за вісім років ми не отримали премій. Але керівниця має новий автомобіль. Її донька в інстаграмі хвалиться поїздкою в Дубай та новими ключами від BMW. Таких речей не сховаєш зараз.

29 років був президентом Казахстану 81-річний Нурсултан Назарбаєв. Доти два роки обіймав посаду першого секретаря ЦК Компартії. Зараз має недоторканність як "батько нації". Вона поширюється і на членів його родини

Зараз ви читаєте новину «В'їлися, як ракова пухлина. Не вирвеш без великої крові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути