четвер, 23 червня 2011 13:52

Встояли тільки собача будка й альтанка

Два потужних землетруси сталися 13 червня в новозеландському місті Крайстчерч. Поштовхи магнітудою 5,2 та 6 балів відбулися з інтервалом у півтори години. Епіцентр знаходився за 11 км від міста. 54 тисячі будинків залишилися без води й електрики. На ділянці радіусом у 20 кілометрів навколо центру в земній поверхні нарахували 100 розломів і тріщин. Щонайменше 40 людей травмовано. Днями землетруси можуть повторитися.

4 вересня торік 7-бальні підземні поштовхи пошкодили більш як половину будинків Крайстчерча. Наступний землетрус стався 22 лютого. Тоді загинула 181 людина, центр міста було повністю зруйновано.

Зараз у багатьох місцях трапляється розрідження ґрунту. Стіни будинків, авто на дорогах провалюються в ями й тонуть у намулі. Прем'єр-міністр країни Джон Кі оголосив, що тисячі жителів Крайстчерча доведеться переселити.

Це друге за чисельністю місто в Новій Зеландії. Там живуть 376 тисяч людей.

Джеффрі КАРТЕР, 49 років, програміст, Крайстчерч:

- Тріщина пройшла прямо під нашим будинком. У підлозі з'явилася велика дірка. Ми з дружиною встигли вибігти. Кілька хвилин не бачили нічого через завісу пилюки. Коли осіла, помітили ущент розвалений котедж сусідів.

Не знаємо, що робити далі. Прем'єр Кі закликав допомогти постраждалим. Обіцяв, нас усіх переселять у нове житло. Поки що людей звозять у наметові містечка. Ті, хто не встиг відбудуватися й жив у фургонах, залишаються біля них. Їжу всім розвозить "Червоний хрест".

Клей РОБСОН, 46 років, будівельник, Окленд:

- Нашу фірму найняли відбудовувати Крайстчерч. Спочатку зводили житлові будинки, потім дитсадки, школи й магазини. Вартість одного дому - зо 20 тисяч доларів. Бригада ставила їх швидко - за два тижні.

Багато хто відмовлявся від наших послуг і робив усе сам. Вони отримували 25-30 тисяч готівкою, матеріали їм оплачували. Жили в  фургонах, але замовляли добру цеглу з Австралії. За два тижні між поштовхами встигли хіба укріпити фундаменти.

Коли готували проекти, я казав бригадирові, що не можна будуватися на цих місцях. Тут і без землетрусів будівлі просідатимуть, а ґрунт тиснутиме на труби. Той відповів, що наша справа - робити свою роботу. Не нам вирішувати, де селитися цим людям. Маємо технологію, як ставити електричні стовпи у своєрідній "чаші". Їх ніщо не звалить. Але тут вона не підходить, бо саму "чашу" засмоктує вглиб.

Після першого ж поштовху наші будинки почали валитися. Труби водогону розірвало в кількох місцях. Упали електричні стовпи. Усі системи треба знову міняти. Вистояли лише ті споруди, які люди самі відбудовували.

Шеф на півроку подовжує нам контракти. Значить, держава знову виділила гроші на відбудову міста. Архітектор просив більше часу на кожен об'єкт - щоб ми укріпляли фундамент.

Оуен ТРЕЙТОН, 34 роки, соціальний працівник, Крайстчерч:

- Усім нам пропонували грошову компенсацію й переїзд у столицю чи будь-яке інше місто на вибір. Із 700 сімей, які залишилися без житла, виїхати погодилися одиниці. Допомагали один одному будувати. 50 родин узяли гроші й сказали, що зведуть нові котеджі самі. Сидітимуть тут, доки останньому не впаде на голову дах.

Магдалена ФІСТ, 56 років, пенсіонерка, Крайстчерч:

- Візитівкою нашого міста завжди була церква на центральній вулиці. Ми звели на її місці невелику каплицю, поставили біля неї високий хрест. Капличка встояла - священик укріпив її балками - а хрест завалився. Потріскалася гора, де розташоване кладовище. Багато місцевих сприймають це як поганий знак і хочуть чимскоріше переселитися.

Не можу зв'язатися з двома подругами із чайного клубу. Їм обом за 70. Думаю, Роуз і Доллі вже нема серед живих.

Ми з чоловіком живемо в передмісті. Землетруси нас не зачепили, маємо проблеми тільки з водою й каналізацією. По місту ще багато відкритих люків, діти скидають у них різний непотріб. Через це нечистоти вихлюпуються у нас через унітаз. Тому купили біотуалет.

Джонатан РОББЕР, 43 роки, власник кафе, Крайстчерч:

- Ще у вересні вирішили з дружиною переїжджати на материк, у Австралію. Думали відкрити там невеликий ресторан вегетаріанської кухні. Їсти ж людям хочеться скрізь. Довго шукали покупців на свій двоповерховий відремонтований дім. Не хотіли його продавати менш як за 65 тисяч новозеландських доларів (400 тис. грн. - "Країна").

У лютому будинок уцілів. Хотіли його застрахувати, та передумали. Мали заплатити 2-3 тисячі внеску. Але в стінах не було й тріщини. Тоді ж співвласник кафе запропонував викупити мою частку бізнесу й дім. Хотів переселити сина у безпечний район.

12 червня ми смажили барбекю у дворі. Домовилися, що отримаємо 80 тисяч за будинок і 40 тисяч - за кафе. Наступного дня мали їхати у Веллінґтон за готівкою. Але 13 червня стався землетрус. Від мого будинку залишилися руїни. Встояли тільки собача будка й альтанка. Грошей ми не отримали.

Коді БРАЙТМЕН, 28 років, програміст, Крайстчерч:

- Ми з мамою жили в центрі. У лютому вона загинула під завалами. Я казав їй, що живемо в сейсмічній зоні. Але мати хотіла померти там, де народилася. Керівництво дало мені два місяці відпустки. За цей час знайшов мамине тіло, поховав. Зміг так-сяк відбудувати дім. Допомагав сусідам.

У понеділок я знову залишився без даху. В офісі пропонують перевести мене в Сідней. Цього разу відпустки ніхто не дає. Візьму компенсацію й переїду.

Фелісіті ГРОСС, 26 років, учителька, Крайстчерч:

- У березні ми пояснювали дітям, як треба поводитися під час землетрусу чи цунамі. Зараз я обійшла своїх учнів. Слава Богу, всі живі. У деяких родинах кажуть, діти командували, де треба ховатися.

Загинули ті, хто після першого поштовху не вибіг надвір. Люди залишалися в домівках, які позавалювалися.

 

"Жителі Крайстчерча можуть більше не боятися. Держава зобов'язалася відбудувати їхні домівки. Цілодобово працюватимуть сейсмологи. За місяць-два Крайстчерч житиме в нормальному ритмі"

Боб Паркер, мер міста, заявив після лютневого землетрусу

 

 

25 000 новозеландських доларів отримають ті жителі Крайстчерча, хто вирішить відбудовуватися самотужки. Держава повністю оплатить їм будматеріали. Якщо родина захоче виїхати з міста, то суму подвоять

 

Тихоокеанське вогняне кільце - сейсмічно нестабільні території, які підковою оточують Тихий океан. До нього входять Західне узбережжя Південної та Північної Америки, Алеутські острови, російська Камчатка, Японія, острови Індонезії та Нова Зеландія. У кільці знаходяться 452 діючих і сплячих вулкани. Тут фіксують 90% світових землетрусів.

Зараз ви читаєте новину «Встояли тільки собача будка й альтанка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути