четвер, 16 грудня 2021 09:38

Волинські науковці селекціонували новий сорт озимого жита – Серпанок

Четвер, 2 грудня, 10:15

37-річний Олександр Кишук із села Северинівка Жмеринського району на Вінниччині знаходить у ставку в багні мертвого лебедя. За останній тиждень на березі й у воді бачили понад сотню трупів птахів.

– Спочатку помітили кілька неживих лебедів, а за два дні вже було все встелено ними, – каже Олександр. – Птахів швидко зібрали та спалили охоронці ставка.

Селяни підозрюють, що лебедів отруїли орендарі. Ті це заперечують. Замовили першу експертизу.

– Хто б труїв власний ставок із рибою? – говорить поліцейський 42-річний Василь Братусь. – Могла якась інфекція скосити. Хто розводить птахів, знає, як швидко молоді і слабкі гинуть. Спалили, бо немає де тримати сотню трупів. Та й що з ними робити? Наприкінці листопада у водосховищі незаконно скинули воду. Це могло вплинути. Відкрито кримінальну справу.

У четвер вранці селяни отримали результати дослідження – лебідь виснажений і має вражені внутрішні органи. Слідів від куль чи пташиного грипу не виявили.

– Хочемо провести свою експертизу, – каже Олександр. – Хай шукають, чим їх отруїли. У висновках написано, що постраждали печінка, нирки й легені

Автор: УНІАН
  Люди тримають фото зниклих і полонених у зоні операції Об’єднаних сил родичів під час акції ”Живі, кинуті, забуті” під Офісом президента 3 грудня. Принесли 120 портретів. Вимагають профінансувати роботу Комісії з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин
Люди тримають фото зниклих і полонених у зоні операції Об’єднаних сил родичів під час акції ”Живі, кинуті, забуті” під Офісом президента 3 грудня. Принесли 120 портретів. Вимагають профінансувати роботу Комісії з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин

А в цей час:

– Тут лишилося три тижні до кінця терміну придатності, – говорить 67-річна Антоніна Бущак із Києва. Отримала повідомлення, що в приймальні депутата може забрати набір вітамінів. Роздивляється їх на вулиці і повертається.

– Ви ж майже протерміновані ліки роздаєте! Треба було це написати одразу, щоб люди часу не втрачали, – каже секретарці.

Та погрожує викликати охорону.

– Викреслюй скандалістку зі списків, – говорить секретарка до колеги, – Не отримає подарунків ні на 8 Березня, ні на Великдень.

Із квартири виселяють студентку 23-річну Аліну Костецьку з Дніпра. Її мати 56-річна Любов Костецька померла шість місяців тому від коронавірусу. Вітчим 48-річний Павло Повєсьма поміняв замки й викликав поліцію.

– Коли мати зійшлася з Пашею чотири роки тому, продала нашу квартиру, – розповідає Аліна. – За ті гроші зробили ремонт у його трикімнатній. Вони не були одружені. Казав, що втратить субсидію. Стосунку до його житла я не маю. Почекав пів року, щоб я точно нічого не довела.

Послуги адвоката Аліні обійшлися в 12 тис. грн. Той обіцяв, що вона отримає материну частину спадку.

– Сусіди свідчили, що мати тут жила. Але суд ми програли. Прокурором був однокласник вітчима.

Аліна переїхала до баби.

  Україна купить у Туреччини 20 ударних безпілотних літальних апаратів Bayrаktar. Придбали десятки дронів зі станціями керування й ракетами, повідомляє агентство Bloomberg. Тривають переговори про спільне виробництво ракет-носіїв. Російський президент Володимир Путін у розмові з турецьким колегою Реджепом Ердоганом обурювався, що українські військові використовують Bayrаktar. ”Шекспір сказав, що солдати – це гарматне м’ясо, а дрони він назвав би гарматними ґаджетами”, – припускає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Україна купить у Туреччини 20 ударних безпілотних літальних апаратів Bayrаktar. Придбали десятки дронів зі станціями керування й ракетами, повідомляє агентство Bloomberg. Тривають переговори про спільне виробництво ракет-носіїв. Російський президент Володимир Путін у розмові з турецьким колегою Реджепом Ердоганом обурювався, що українські військові використовують Bayrаktar. ”Шекспір сказав, що солдати – це гарматне м’ясо, а дрони він назвав би гарматними ґаджетами”, – припускає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

Брат перестав спати. Не лягав п'ять днів. Почалися галюцинації. Був агресивний. Не викликали психіатричної допомоги, бо соромно перед сусідами. Стан стабілізувався за тиждень. Батько мав такі ж проблеми. Тепер знаємо, що валер'янка не допоможе.

Анатолій ВІТРЕНКО

Розписали меню на Новий рік. Треба на нього майже 3 тисячі гривень. Питаю в чоловіка, як викинемо на одну гулянку такі гроші. Каже, що зекономимо в грудні й січні.

Марина СТОГНІЙ

Давав другові ключі від свого гаража. Тримав там машину, доки знайшов собі місце. Повернув і подякував. Але з гаража зникли комплект дорогих коліс, болгарка й німецький електродриль. Друг сказав, що це я кудись засунув і забув.

Павло ТОМИК

Свекор ходив на пошту сваритися, бо має отримати тисячу гривень за вакцинацію. Звідти його відправили в Ощадбанк. Повернувся сердитий, виплату вкрали. Охоронець його вже не пускає у приміщення.

Галина БОРИСОВА

"Ззовні сильно розраховують на конфлікт між владою та суспільством. Це буде катастрофа. Стулити всім рота – журналістам, представникам місцевої влади – нескладно. Поки що нас рятує те, що Зеленський і його оточення не розуміють, як це втілити", –

Роман БЕЗСМЕРТНИЙ, політик

15 478 населених пунктів України мають доступ до мобільного інтернету 4G. Там живують 82% населення, кажуть у Міністерстві цифрової трансформації. До липня 2022‑го доступ до швидкісної мережі буде в 95% українців

48 відсотків українців не підтримують ідеї впровадження подвійного громадянства, за опитуванням фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва

Культура "раздолья" правителів відходить

Чому в цивілізованих країнах багато тих, хто любить нецивілізованих диктаторів?

Тому що в цивілізованих державах усім керують правила та процедури, що не дають проявити "масштаб особистості". Ти вільний, але в досить регламентованому просторі. Його регламентація дає іншим людям змогу теж бути вільними – й також у межах їхніх просторів.

Диктатори ж не мають ніяких обмежень і правил. Вони – "на раздолье". Вони, звісно, теж вільні. Але це та свобода, про яку писала Леся Українка, – свобода донни Анни: "Нема без влади волі". Тобто свобода як пожирання свобод інших, знищення інших воль, яка породжує тотальне рабство.

Відчуття, що в Україні поволі відходить ця культура "раздолья" правителів. Можливо, правління Зеленського буде одним із симптомів цього. Право зароджується тоді, коли постає запит на нього. А запит можливий тоді, коли є множинність гравців, кожен з яких стежить за іншим. І не залишає йому великого простору для маневру.

Володимир ЄРМОЛЕНКО, філософ

Червона лінія для Кремля

Конфлікт між Україною та ­Росією почався з тиску Володимира Путіна на президента Віктора Януковича. Вимагав, щоб той відмовився підписувати Угоду про асоціацію з Європейським Союзом. Наголошую, не від вступу до НАТО, й навіть не вступу в Євросоюз. А від підписання невинної Угоди про асоціацію, яка нічим не обмежувала ані економічних інтересів, ані інтересів безпеки Росії.

Тож червона лінія для Кремля – це сама незалежність України, саме її існування як держави.

Віталій ПОРТНИКОВ, журналіст

Випускники з найкращими результатами зовнішнього незалежного оцінювання цього року отримають премії по 100 тис. грн. Гроші виплатять 30 учасникам.

Волинські науковці селекціонували новий сорт озимого жита – Серпанок. Його можна висівати пізнього жовтня. Урожайніший і стійкіший до хвороб, кажуть фахівці.

Із січня діти на тривалому лікуванні чи в реабілітаційних центрах отримуватимуть шкільну освіту в рамках проєкту "Школа супергероїв". Запрацюють 28 навчальних центрів. Зараз діють сім.

 

Знайома замовила рекламу косметики в однієї блогерки з "голодної туси". Після скандалу відмовилася. Мала заплатити 750 доларів.

Ореста ДОЛГОВА, 33 роки, Дніпро

Мали бездомного у кварталі. Підгодовували. За невеликі гроші міг поприбирати чи допомогти. Два роки тому замерз. Сховався в сусідньому під'їзді, а його серед ночі вигнали.

Ольга КВАСЬКО, 50 років, Київ

У Ворохті пропонували перейменувати вулицю партизана Семена Руднєва на музиканта Петра Сказківа. Той був впізнаваний цимбаліст. Його знімки на Майдані зустрічалися в багатьох фотодобірках. Але місцеві проти. Кажуть, то треба пере­оформити всі документи.

Тарас МЕЛЬНИЧУК, 41 рік,

Івано-Франківськ

Колектори обписали братові нову машину. Телефонували серед ночі. Мав по кілька сотень дзвінків за добу. Діставали матір. А кредит брав не він. Брат його колишньої дівчини вказав поручителем.

Костянтин РУДЬКО, 40 років, Харків

Зараз ви читаєте новину «Волинські науковці селекціонували новий сорт озимого жита – Серпанок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути