пʼятниця, 15 січня 2010 15:19

Винахідник телефону додзвонився на другий кінець Америки

67-річний винахідник телефону Александр Белл 25 січня 1915 року зі свого кабінету в Нью-Йорку подзвонив колишньому помічникові, що жив у Сан-Франциско - на іншому кінці США. З"єднання довелося чекати майже 23 хв. - Містере Вотсон, ви мені потрібні, підійдіть сюди, - почав розмову Белл: це прохання асистент раніше чув щодня.

- Цього разу мені знадобиться тиждень, щоб дістатися до вас, - невдовзі надійшла відповідь.

Так відбулася презентація на той час найдовшої у світі телефонної лінії. Сигнал пройшов рекордну відстань - через 5470 км мідного дроту на 130 тис. стовпів.

На хвилину Белл почав нервуватися: через шум у слухавці, він вирішив, що це неполадки. Але Вотсон пояснив, що в Нью-Йорку чули звук тертя динаміка об одяг, поки він розповідав журналістам у Сан-Франциско про успіх експерименту.

 



27 січня 1945 року радянські війська штурмом здобули польське місто Освєнцим (німецькою - Аушвіц), 60 км західніше Кракова та звільнили близько 7,5 тис. уцілілих в"язнів місцевого табору смерті, в тому числі дітей. Концтабір існував із травня 1940-го. За цей час тут було вбито принаймні 1,3 млн людей.

Зараз ви читаєте новину «Винахідник телефону додзвонився на другий кінець Америки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути