четвер, 14 січня 2021 12:06

Верховна Рада ухвалила закон, що дозволяє працювати на державній службі до 70 років

П'ятниця, 18 грудня, 8:45

Екскаваторник 34-річний Олексій Буяновський перевертає масивну кам'яну плиту чорного кольору на вулиці Тимірязєвській у Печерському районі Києва. Помічає напис: "Генерал-лейтенант Евгений Степанович Спокойский-Францевич. Скончался 9 июля 1907 г. на 73 году жизни. Мир праху твоему".

– Надгробок вирили ще літом. Він заважав копати яму. Подумали, це частина паркану. Відвезли в місце, куди скидаємо сміття, – каже Буяновський. – Цього разу навантажував ґрунт і знову натрапив на знахідку. Роздивився. Зрозумів, що це може бути історична річ. Повідомив керівництву.

По плиту виїхав історик Олександр Алфьоров, 37 років. Побачив її фото у Facebook.

– Надгробок із дореволюційного військового цвинтаря, що був на Тимірязєвській, – говорить. – Його закрили у 1930-х, а за 20 років там почали зводити житловий сектор. Багато старих могил опинилися під землею. Ця плита – одна з небагатьох пам'яток кладовища, які дійшли до нас.

Сім'я Спокойського-Францевича належала до шляхетного литовського роду, встановили історики. Генерал брав участь у російсько-турецькій війні 1877–1878 років. Звільняв Болгарію, що входила до Османської імперії.

Надгробок зберігатиметься в Національному військово-історичному музеї України

  Україна подала заявки на отримання трьох видів вакцини від коронавірусу, які виготовили шведсько-британська фірма AstraZeneca, американські корпорації Moderna та Novavax. Російського препарату Sputnik V не купуватимемо. Цю вакцину пропонують на проросійських телеканалах в Україні, каже президент Володимир Зеленський. ”Воїни завжди випробовують щит списом, а не чесним словом”, – зауважує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Україна подала заявки на отримання трьох видів вакцини від коронавірусу, які виготовили шведсько-британська фірма AstraZeneca, американські корпорації Moderna та Novavax. Російського препарату Sputnik V не купуватимемо. Цю вакцину пропонують на проросійських телеканалах в Україні, каже президент Володимир Зеленський. ”Воїни завжди випробовують щит списом, а не чесним словом”, – зауважує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

А в цей час:

– На роботу в Польщу кликали з десяток разів. Відмовлявся, не готовий був залишити родину, – анестезіолог 45-річний Роман Дмитрук збирає речі зі своєї шафи в ординаторській приватної клініки в Луцьку. Працює останній день. 9 січня їде у Варшаву.

– Роман Васильович, можна до вас? – у двері стукає медсестра Олеся Марощак, 24 роки. Дарує від колективу статуетку бика – символ 2021-го. Лікар дякує.

Пропрацював тут 13 років.

– У вересні на мене вийшов польський рекрутер. Запропонували 2,5 тисячі доларів зарплати з подальшим підняттям до 3 тисяч. Усю сім'ю безкоштовно відправили на мовні курси, знайшли житло від клініки. Дружині підшукали вакансію бухгалтера. Дітей пообіцяли прилаштувати в школу.

Аліса Ковальова з міста Глухів на Сумщині отримує у Viber повідомлення про видалення з батьківського чату. Її син навчається у 1-Б класі школи №3.

Напередодні на репетиції він відмовився співати пісню російською мовою. Готувалися до дня Миколая.

– Ми – українська родина, – каже Аліса. – Я пішла до директора. Він не відповів. Тоді через депутата нашої громади звернулася у відділ освіти. Звідти дзвонила керівнику школи й просила прибрати композицію з репертуару.

Після скандалу захід скасували.

– Вчителька написала в чаті, що це через мене. Хочуть нацькувати весь клас.

У школі звинувачення заперечують. Свята проходять українською, кажуть.

Фукс перехоплює впливи Кернеса

Харківський міський голова Геннадій Кернес помер внаслідок ускладнень після коронавірусу 17 грудня. Пішла людина, яка з 2010-го визначала в місті майже все. Обов'язки мера виконуватиме секретар міськради Ігор Терехов.

Востаннє Кернес брав участь у публічних заходах 23 серпня. Відкривав фонтан на площі Свободи. Відтоді від його імені виступав Павло Фукс, який організував поїздку мера на лікування до Берліна. Це друг Кернеса з юності. Багато часу провів у Москві, там сколотив частину капіталу. Зараз повернувся. Фінансові й політичні інтереси Фукса йдуть значно далі за Харків. Він перехоплює впливи Кернеса. Але в мери не піде – це не його. На посаді буде той, хто його влаштовуватиме. І кількох інших впливових людей. Наприклад харківського бізнесмена Олександра Ярославського. Можливо, узгодять із міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим.

Леонід ШВЕЦЬ, політичний оглядач

Путін боїться дражнити нову американську адміністрацію

На щорічній пресконференції президента РФ 18 грудня Володимир Путін сказав: "Думаю, "Північний потік-2" закінчимо. Сподіваюся, цей проєкт буде реалізований". Так відповів на запитання про перспективи завершення будівництва газопроводу в умовах тиску з боку США. Недавно заявляв, що газогін добудують попри санкції. Тепер лише сподівається. Мабуть, боїться дражнити нову американську адміністрацію.

Показово інше – ні слова про "Турецький потік". Хоча вранці того ж дня росагітпроп повідомив: "Будівництво газопроводу "Балканський потік" – завершене. Його готують до запуску". Він – продовження "Турецького потоку" територією Болгарії. Чому не висловити сподівань і на його добудову 2021-го? Чому не показати "кузькіну мать" і США, й Україні?

Бо насправді "Турецький потік" потрапив у зону невизначеності, як і його балтійський варіант, попри зусилля Газпрому сховати його продовження європейським суходолом під маскою проєктів ЄС із розширення газотранспортної інфраструктури.

Не все так кепсько для газотранспортної системи України.

Михайло ГОНЧАР, експерт з енергетики

"Для світу немає нічого гіршого за плагіат у науці. Можна чогось не знати і не розуміти, бути повним довбнем. Це простять. Але крадіжка чужих напрацювань – табу. Людину викидають з академічних кіл і перекривають кар'єру. Призначенням Сергія Шкарлета на посаду міністра освіти влада сказала: "Не плануємо нічого змінювати в системі тотального крадійства", –

Олексій ГОЛОБУЦЬКИЙ, політолог

"В Україні перемога одного табору неминуче означає програш іншого. І все, що залишається, – це вибір барикади. Згадую про це, коли офіційний Київ призначає на посади осіб з табору антимайдану. Коли провладні депутати розповідають про зовнішнє управління, а кримінальні справи заводять на людей, які хотіли змінити країну після 2014-го. Можливо, Зеленський просто не був на Майдані. І протести для нього – непорозуміння, що заважало концертам. Цілком може бути, що етика переможної вулиці нагадує йому іноземну мову. Вивчити можна, спілкуватися – теж. Але своєю не стане", –

Павло КАЗАРІН, журналіст

3259 українців оформили документи для виїзду за кордон на постійне місце проживання з початку 2020-го, за даними Державної міграційної служби. Найчастіше обирали США, Латвію та Росію – 738, 546 та 414 осіб відповідно. Торік з України виїхали 11 311 людей

Чотири роки тому влітку пропав кіт Мурзик. Думали, загинув. За тиждень з'явився перед порогом. Чоловік хотів узяти на руки, але той кусався й шипів. Під вечір здох. Виявилося, кіт був зі сказом. Чоловіка лікували.

Ольга МАЗУРЕНКО

Баба згадувала, що її батько був жорсткий у вихованні дітей. Карав за будь-яку провину. Раз його менший син гуляв узимку по ставку і провалився. Вибрався. Але побоявся йти додому, щоб не потрапити під ремінь. Сидів на березі на 20-градусному морозі. За кілька годин замерз.

Валентина МАРЧЕНКО

Дід щодня пив по 50 грамів горілки й закушував огірком. Казав, це допомогло прожити до 100 років. Почав його наслідувати, але згодом став почуватися зле. На обстеженні лікар вхопився за голову: "Ледь до цирозу себе не довів!"

Іван ОМЕЛЯННИЙ

Мобільний оператор "Київстар" до кінця року запустить технологію VoLTE. Дає змогу безкоштовно телефонувати на будь-який номер у населених пунктах, де є покриття 4G.

Верховна Рада ухвалила закон, що дозволяє працювати на державній службі до 70 років. Раніше чиновники могли виконувати обов'язки до 65.

Сайт woman4woman.org.ua з історіями жінок, які стали жертвами домашнього насилля, запустив Центр "Жіночі перспективи". Охочі можуть допомагати постраждалим – надсилати кошти, пропонувати роботу, купувати їхні поробки.

Уперше за 29 років Міноборони придбає три транспортні літаки в державного підприємства "Антонов". Куплять лайнери Ан-178, які почали збирати 2010-го. Торік орієнтовна вартість судна становила понад $60 млн.

У понад 344 тис. грн обійдеться держбюд­жету утримання одного нардепа 2021 року. На оренду житла виділятимуть 237 тис., на проїзд – 90 тис. Решту – для організації зустрічей із виборцями, відряджень помічників, на канцелярію, телефонні дзвінки.

 

Брат купив квартиру, але за рік виставив на продаж. Як заселилися, почалися проблеми: то руку хтось зламає, то аварія чи хвороба. Вночі мучили кошмари. Сусіди розповіли, що колись там жила ворожка. Після її смерті житло продавали п'ять разів.

Андрій СТОЛЯРЕНКО, 40 років, Хмельницький

Подружка щозими хворіла на грип. Але вакцинуватися відмовлялася: "У нас тільки підробки". Торік зробити щеплення змусив начальник. І вона вперше не підхопила інфекції. Нині вакцинувалася сама.

Галина МОРОЗЕНКО, 32 роки, Львів

Сусідка жила з чоловіком-п'яницею шість років. Місяцями не виходив із запою, а потім кілька тижнів відновлювався. Подала на розлучення, коли навів у хату бомжів, які їх обікрали.

Наталія, 29 років, Рівне

Після того як терористи захопили літаки 2001-го у США, брат відмовився літати. На моря й за кордон їздить автобусами. Тричі потрапляв в аварію. В одній зламав руку і травмував голову. "Все одно це краще, ніж падати в лайнері", – заявив.

Марина, 46 років, Дніпро

На весіллі знайомого наречена влаштувала скандал батькам: "Жлоби довбані! Ви мені більше ніхто!" Чекала, що подарують квартиру. А отримала холодильник і 500 доларів у конверті.

Олексій, 33 роки, Житомир

Зараз ви читаєте новину «Верховна Рада ухвалила закон, що дозволяє працювати на державній службі до 70 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути