четвер, 25 листопада 2010 13:25

Ведмедям на зиму купили ТРИНАДЦЯТЬ БАНОК МЕДУ

 

20-річні бурі ведмеді Кузя, Оля та Маша працюють у київському цирку "Шапіто". Вони вміють стояти на передніх лапах, робити кульбіти, перестрибувати бар'єри.

Тварин купили зовсім маленькими в зоопарках Луцька, Луганська та Києва.

- Увесь час кусалися, коли купили їх. Пошили намордники. Дресирує їх Руслан, мій син. Усіх трьох годував із соски, - розповідає директор цирку, заслужена артистка України Валентина Руденко, 58 років. - Коли взяли, Руслан якраз повернувся з армії. Найхитріший - Кузя. Щороку  перевіряє, хто сильніший: він чи дресирувальник. А дівчата лякливіші, люблять повередувати. Під час виступу в Баку Оля злякалася, втекла з манежу до клітки. Злякалася звуку - дитина в першому ряді розгортала цукерку. Під час гастролей у Польщі Оля взагалі чкурнула з цирку. Доганяли її машинами, бо бігла зі швидкістю 60 кілометрів на годину. Потім вияснили, що в цирку під сходами проходив струм. Оля відчула це й злякалася. Востаннє втікала, як ставили шатро в Києві на Оболоні.

У цирку ведмеді живуть 25 - 30 років. Усе життя працюють із одним приборкувачем. Слухаються тільки його. Повноцінно тварин годують увечері після виступу. Інакше на манежі лінуватимуться. Після ранкової репетиції та під час вистави їх лише підгодовують. У ведмедів хороша пам'ять. Новий цирковий трюк вивчають за місяць - два.

- Вони в нас кругленькі, бо годуємо гарно. Їдять моркву, виноград, яблука, хліб. Щодня їм варимо 10-літрову каструлю каші. На зиму купили 13 трилітрових банок меду, фрукти та овочі. Найбільше меду з'їдає Кузя. За раз даємо йому не більше півлітра. Кузя важить понад 200 кг. Дівчата - на третину менше. М'яса ведмедям ніколи не даємо. Бо воно пахне дресирувальником, - каже Валентина.

Останню виставу цирк дав у місті Ірпінь під Києвом. Взимку ведмеді відпочиватимуть у клітках. Виступи розпочнуть навесні.

Зараз ви читаєте новину «Ведмедям на зиму купили ТРИНАДЦЯТЬ БАНОК МЕДУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути