четвер, 23 вересня 2021 08:30

В Україні вперше сертифікували авто, що їздить на водні

Четвер, 9 вересня, 10:38

– Не можемо пустити. Зараз карантин – і стороннім вхід заборонений. Що ви хочете побачити? – з-за рогу коридору полтавської школи №11 у темно-зеленому костюмі виходить директорка Валентина Олійниченко, 66 років. Згоджується поговорити.

6 вересня, о 10:00, через боковий вхід у школу зайшла 19-річна Таїсія Петрова. Піднялася на другий поверх в один із класів і вистрілила з арбалета у спину вчительці української мови та літератури Олені Оверченко, яка проводила урок. Другу стрілу випустила у завуча Ірину Вікторівну, яка йшла коридором.

– Заступниця запитала дівчину: "Невже в мене стрілятимеш?" І та це зробила. Стріла влучила в ліву руку, пройшла навиліт. Якби не рука – могла поцілити в шию, груди чи серце, – Валентина Олійниченко проводить на другий поверх. Показує двері класу, в який заходила нападниця. – Продзвенів дзвінок, і один з учнів забрав у дівчини арбалет. Відвели її у кабінет. Розвалилася на стільчику і смоктала цукерку на паличці. Запитала, як її звати. Спершу мовчала, а потім відповіла: "Тая". Коли перепитала, чому прийшла вбивати, вона сказала: "Она мне не нравится. Не хочу с ней разговаривать".

Обох учительок відвезли в лікарню. Травми виявилися нетяжкими. Нападницю арештували. З'ясували, що у школу №11 вона ходила до п'ятого класу. Продовжувала навчання в закладах №36 і №9. Вчилася на психолога в харківському Національному університеті цивільного захисту.

– В усіх трьох школах мене цькували і вчителі, й учні, – каже Таїсія на суді. – Про вчинок шкодую. Ці вчителі ні в чому не винні.

Арбалет Петрова купила за гроші, які дарували батьки. Мати Алла працює медсестрою у психіатричній лікарні. Батько Владислав – слюсар у газовій службі. Під час обшуку поліція знайшла щоденник, де Таїсія писала про вбивства й самогубство наприкінці вересня

Автор: GETTYIMAGES.COM
  Американка Елізабет Піткерн біля станції метро Держпром у Харкові грає на скрипці, яку 1720 року виготовив італійський майстер Антоніо Страдіварі. Із місцевим симфонічним оркестром ”Слобожанський” провела репетицію. Концерт ”Містична червона скрипка Страдіварі” відбувся 10 вересня в Палаці студентів університету імені Ярослава Мудрого. Інструмент Елізабет подарував дід, який у 1990-х придбав його на аукціоні в Лондоні
Американка Елізабет Піткерн біля станції метро Держпром у Харкові грає на скрипці, яку 1720 року виготовив італійський майстер Антоніо Страдіварі. Із місцевим симфонічним оркестром ”Слобожанський” провела репетицію. Концерт ”Містична червона скрипка Страдіварі” відбувся 10 вересня в Палаці студентів університету імені Ярослава Мудрого. Інструмент Елізабет подарував дід, який у 1990-х придбав його на аукціоні в Лондоні

А в цей час:

Киянин 34-річний Ігор Діденко кидає букет під двері квартири на сьомому поверсі багатоповерхівки в Оболонському районі. Кілька разів б'є в них кулаком.

– Юля, давай поговоримо нормально! – кричить.

Ніхто не відповідає. Діденко йде до ліфта.

– Прожили з дівчиною п'ять років. А вчора заявляє: "Розходимося, бо ти мене зраджуєш, – розповідає. – Виявилося, її мати напоумила сходити до гадалки, щоб мене перевірити. І та ворожка отаке видала. Я психонув, зібрав речі з орендованої квартири і з'їхав у готель. Сьогодні хотів пояснити: то все казки якоїсь баби, що заробляє гроші. Юлія ні в яку. Не відкрила. Кінець стосункам.

– Є гарячий тур в Анталію. 20 тисяч гривень за двох. Брати? – киянин 49-річний Костянтин Мележко говорить телефоном із дружиною Світланою, 45 років.

За 2 хв. повертається в офіс туристичної компанії і бронює подорож.

– Влітку не встигли відпочити. Світлана – весільний організатор і була нарозхват. А мене у травні підвищили. Не до відпустки було, – розповідає Костянтин. – Хотіли рвонути на Кіпр. Але за 20 тисяч там пропонують лише сніданки. Туреччини не розглядали, бо були там чотири рази.

За тур сплачує готівкою. Виліт за два дні. Їде з дружиною робити ПЛР-тест. Наступного дня отримують позитивний результат.

– Вколов першу дозу Moderna в серпні, другу – планував зробити, коли повернуся. Не встиг, – каже Костянтин.Тур дарують батькам дружини. 1 вересня відсвяткували золоте весілля – 50 років шлюбу.

  Росія оголосила про завершення будівництва газопроводу ”Північний потік-2”. Щоб пришвидшити його запуск, урізала поставки блакитного палива в Європу. Штучно створює дефіцит, кажуть експерти. РФ почала використовувати газогін як зброю проти України, заявив керівник Офісу президента Андрій Єрмак. ”Якщо у вашого божевільного сусіда за пазухою арсенал, то слід дзвонити в поліцію чи психлікарню?” – запитує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Росія оголосила про завершення будівництва газопроводу ”Північний потік-2”. Щоб пришвидшити його запуск, урізала поставки блакитного палива в Європу. Штучно створює дефіцит, кажуть експерти. РФ почала використовувати газогін як зброю проти України, заявив керівник Офісу президента Андрій Єрмак. ”Якщо у вашого божевільного сусіда за пазухою арсенал, то слід дзвонити в поліцію чи психлікарню?” – запитує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

Зеленському потрібен спікер без політичних амбіцій

В Офісі президента захочуть зняти з посади Дмитра Разумкова. Між ним і Володимиром Зеленським є конфлікт. Для наступного президентського терміну треба рейтинг. Верховна Рада має бути інструментом. Потрібен слухняний спікер без політичних амбіцій.

Руслан Стефанчук був би зручніший. Але поки що "валити" Разумкова не варто – з ним може відколотися група депутатів. Або ж він спробує зібрати власну команду на наступні вибори. Наприклад, із Гройс­маном. Амбіції Зеленського – зняти Разумкова. За першої нагоди зроблять це.

У самих "слуг" може забракнути голосів. Тому заохочуватимуть мажоритарників із груп "Довіра" й "За майбутнє". Ті захочуть збільшення фінансування на округи на програми соціально-економічного розвитку. Інакше не дадуть підтримки. Інтрига виникне навколо того, який має бути дефіцит бюджету. Та, очевидно, цей документ писатимуть не в Кабміні, а в Офісі президента.

Віктор БОБИРЕНКО, політолог

"2021-го українців мало бути не менш як 100 мільйонів. Саме 100 років тому наша нація розгорталась у глобальну силу, за демографічним потенціалом зіставну з японцями, британцями чи американцями. У нас є серйозні питання до рускіх", –

Ростислав МАРТИНЮК, історик

"Режим Путіна досяг геополітичних цілей у Білорусі. Використав ізоляцію та вразливість Лукашенка, щоб встановити військове домінування на місцях. Тепер Білорусь – російська військова платформа. Заходу слід адаптуватися. Нова залізна завіса опускається на Європу", –

Браян ВІТМОР, старший науковий співробітник аналітичного центру Atlantic Council

Із 2022-го Нацполіція перевірятиме габарити та вагу вантажівок на дорогах, каже міністр внутрішніх справ Денис Монастирський. За відмову від огляду штрафуватимуть до 51 тис. грн. Зараз кожна 10‑та фура їде перевантажена.

У додатку "Дія" з'явиться послуга онлайн-реєстрації та перереєстрації транс­портних засобів. Також можна буде замовляти довідку про несудимість, обмінювати посвідчення водія.

Російського президента Володимира Путіна ненавидять 81% українців. Інші ставляться позитивно або нейтрально, за дослідженням соціологічної групи "Рейтинг". Найкраще серед іноземних політиків в Україні ставляться до канцлерки Німеччини Анґели Меркель. 73% людей схвалюють її діяльність. Опитали 2,5 тис. осіб в усіх областях.

В Єгипті запустили україн­ськомовну гарячу лінію за номером 196 54. Туристи отримуватимуть консультації стосовно правил відпочинку та поради, як діяти в непередбачених ситуаціях.

В Україні вперше сертифікували авто, що їздить на водні – газі без запаху, кольору та смаку. Автомобіль Toyota оформив глава асоціації "Українська воднева рада" Олександр Рєпкін. Купуватиме пальне в Польщі, в нашій країні немає таких заправок.

132 595 дітей народилися в першому півріччі 2021 року в Україні. Це на 6539 менше за аналогічний період 2020-го, кажуть у Державній службі статистики

214 школярів торік навчалися в окупованому Криму українською. До анексії таких було 12 694, за даними аналітика організації "КримSOS" Євгена Ярошенка

 

Похресник пішов у перший клас. Його батькові не сподобалася парта, за яку хлопця посадили. Купив нову. Вона відрізняється від інших і займає багато місця. Однокласники з дитини сміються. Щодня плаче після школи.

Наталія Герасименко, 30 років, Львів

Зять не прийшов на весілля і не брав слухавки. Донька в пишному платті простояла сама посеред церкви. Гості поспівчували й розійшлися. А виявилося, її коханий потрапив у аварію. Не міг набрати з лікарні.

Галина, 47 років, Ужгород

Донька три роки тому вийшла заміж за грузина й переїхала до Батумі. Цього літа повернулася: "Сюрприз!" Два місяці жила в нас. Потім зізналася, що розлучилася. Чоловік звинуватив у зраді з другом.

Марія, 50 років, Івано-Франківськ

Дід розповідав, що батько його матері мав дворянський титул у Російській імперії та служив у Петрограді. З гордістю переказував це знайомим до 2014-го. Потім стало соромно. Червонію, коли в компаніях нагадують про таку рідню.

Віталій, 32 роки, Київ

У бабиному селі жила багатодітна мати, яка тримала двох корів. Випасала біля ставка. Під час грози в худобу влучила блискавка. Хазяйка біля туш різала вени: "Годувальниці! Тепер не виживемо". Селяни зібрали гроші на корову.

Олександр, 35 років, Полтава

Зараз ви читаєте новину «В Україні вперше сертифікували авто, що їздить на водні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути