четвер, 09 грудня 2021 09:43

Укрзалізниця спростила процедуру купівлі квитків на електропотяги

Субота, 27 листопада, 15:20

– Чого воно їм заважало? Стояло собі та й стояло, – оглядає розвалений пам'ятник 227-му полку НКВД під Калинівкою у Броварському районі на Київщині місцевий житель 67-річний Василь Романчук. – Самі ж нічого не поставлять, лише валити.

У День пам'яті жертв Голодомору понад 20 активістів з організації "Гонор Київ" знесли гранітну брилу. Спочатку замалювали білою фарбою серп і молот. Тоді зачепили до вантажівки трос. Камінь вдалося зрушити за кілька спроб.

– Багато років це було місцем поклоніння для розформованого "Беркута", – каже активіст Сергій Стерненко. – Любителі радянських окупантів із поліції вже намагаються переслідувати декомунізаторів.

Поліцейські сфотографували повалену стелу.

У червні торік Інститут національної пам'яті пояснив, що монумент мають демонтувати, за законом про декомунізацію.

– Влада не заперечувала знесення, але намагалася спустити все на гальмах, – говорить активіст 28-річний Андрій Майстренко. – Представники Калинівської ОТГ на свята букети носили. Броварська поліція, нова київська поліція сюди щороку 9 травня квітковий кіоск звозили. Це ганьба.

Пам'ятник воїнам 227-го полку НКВД встановили 1966-го. У 1939–1941 роках його бійці сторожили й конвоювали польських військовополонених. Супроводжували депортації людей з українських територій, охороняли в'язниці НКВД

  Люди стоять біля меморіалу пам’яті жертв Голодомору в Києві увечері 27 листопада. До пам’ятника ”Гірка пам’ять дитинства” несуть свічки, хліб, зерно, калину та яблука
Люди стоять біля меморіалу пам’яті жертв Голодомору в Києві увечері 27 листопада. До пам’ятника ”Гірка пам’ять дитинства” несуть свічки, хліб, зерно, калину та яблука

А в цей час:

Сумчанин 43-річний Ігор Костюк розмовляє по телефону з незнайомцем. Чоловік знайшов гаманець із грішми на стоянці супермаркету. Обіцяв повернути тому, хто скаже, які там купюри лежать.

– Люди дзвонять, щоб випробувати удачу, – розповідає Ігор. – Часом, навіть не той колір гаманця називають, хоч я публікував фото в соцмережі. Усередині багато купюр, але всі дрібні. До того ж є гроші екзотичної країни. Я шукав в інтернеті, що це за валюта. Одна жінка погрожувала заявити на мене в суд, що не віддаю втраченого. Сказала, що всередині 500 євро. Там навіть і сотні не набереться.

Власник гаманця телефонує в неділю. Приїхав учитися з Африки, говорить. Носить свої гроші, бо не може їх поміняти в Сумах.

36-річна Алла Сілаєва у Дніпрі підбігає до дівчинки в парку. Обіймає і каже, що налякалася, що та загубилася.

– Я побачила, що дитина говорила з чоловіком, – говорить Сілаєва. – З поведінки дівчинки було ясно, що вона його не знає. Пропонував піти й купити чаю з вафлями, щоб зігрітися. Подумала, якщо це її знайомий, то просто поясню все. Якщо якийсь збоченець, краще перестрахуватися.

Алла дочекалася матері дівчинки. Та повела молодших дітей у туалет. Старша донька відійшла від входу, де мала очікувати.

– У місцевій групі писали потім, що в цьому парку є ексгібіціоніст. Налякав двох 15-річних дівчат у суботу ввечері.

Треба новий холодильник. Чоловік сказав, що чекатимемо чорної п'ятниці. Заходимо, а він на 500 гривень дорожчий, ніж зазвичай.

Ірина ФІЛАК

Мати тримала собі землю на цвинтарі біля батька. Приходимо, а там поховали якусь жінку. Директор пояснив, що не було місця більше ніде. Доки міськрада вирішує, прибирають усі лавки й закопують чужих. 1000 гривень завдатку повернути відмовився.

Олександр СИДОРЧУК

З початку вересня син утретє приносить воші зі школи. Вдома ще є донька з волоссям до пояса. Просили в класі всіх обробити дітям голови. Дві матері відмовилися, бо засоби токсичні. Син погодився постригтися під нуль.

Олена МАСЛОВА

Подруга колись позичила 3 тисячі гривень. Мала дві точки з білизною. Закриває їх. Подзвонила, що хоче віддати борг. Привезла велику сумку трусів. Сказала, що матиму на подарунки до свят.

Євген ТАРІЙ

"Акції щодо вагнергейту не будуть масштабні. Президентські вибори 2019-го стали вибором між тими, хто торгували трагедією, і тими, хто торгував злою іронією. Перемогли останні. Суспільство втомилося й не підтримає протестів, що асоціюються зі старими політиками.

Було б логічно замінити Єрмака. З погляду політтехнології, збільшення його токсичності як персони передається президентові. Але в Зеленського небагато варіантів знайти заміну. Там не просто кадровий голод, а кадрова катастрофа. Влада капсулювалася в собі із січня 2020-го. Набрали своїх, чужих намагаються уникати чи брати слухняних і некомпетентних", –

Володимир ВОЛЯ, експерт Українського інституту аналізу та менеджменту політики

  До України надійшли 700 мільйонів доларів другого траншу від Міжнародного валютного фонду. Для отримання решти кредиту уряд має до кінця року оприлюднити результати аудиту коштів, витрачених на подолання наслідків пандемії. Офіс генпрокурора України повинен опублікувати звіти про провадження стосовно колишніх власників банків, виведених із ринку з початку 2014-го. До кінця січня 2022 року уряд має ухвалити дорожню карту з приватизації Приватбанку та Ощадбанку. В лютому – прийняти стратегію повернення активів збанкрутілих фінустанов. ”Чому ми вважаємо, що голка, якою можна залатати нашу діряву кишеню, – за кордоном?” – дивується художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
До України надійшли 700 мільйонів доларів другого траншу від Міжнародного валютного фонду. Для отримання решти кредиту уряд має до кінця року оприлюднити результати аудиту коштів, витрачених на подолання наслідків пандемії. Офіс генпрокурора України повинен опублікувати звіти про провадження стосовно колишніх власників банків, виведених із ринку з початку 2014-го. До кінця січня 2022 року уряд має ухвалити дорожню карту з приватизації Приватбанку та Ощадбанку. В лютому – прийняти стратегію повернення активів збанкрутілих фінустанов. ”Чому ми вважаємо, що голка, якою можна залатати нашу діряву кишеню, – за кордоном?” – дивується художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

Погана новина

"Найближча паралель до пресконференції Зеленського – інтерв'ю Лукашенка кореспонденту BBC Стіву Розенберґу. Тільки той інтерв'ював хронічного диктатора, якому скрізь мариться "рука Вашингтона". А 30 українських журналістів – автократа-початківця, якому так само скрізь ввижаються "заколотники" та "попередники". Стадії хвороби різні, але діагноз – той самий.

Це погана новина для України. Бо висновок із більш як 5-годинної конференції керівника держави міститься в одній фразі наприкінці марафону: "Я захищаю посаду президента". Не права та свободи громадян. Не територіальну цілісність і суверенітет країни. Не український бізнес. Президент захищає себе. Всіма доступними засобами. Без жодних правил. Саме так поводиться підранок.

Мисливці розкажуть вам, що підранок вкрай небезпечний. Від болю та страху він шаленіє і починає відчайдушно атакувати. Йому нема що втрачати. Він певен, що жоден компроміс, жодна стратегія неможливі. Має померти або звір, або мисливець."

Геннадій ДРУЗЕНКО, правник, ветеран АТО

1 грудня зростуть мі­німальні пенсія і зар­плата – до 1934 і 6,5 тис. грн відповідно. Прожитковий мінімум підвищать на 99 грн – до 2393.

В Україні дозволили проводити трансплантацію кісткового мозку пацієнтам з гострим лейкозом. Раніше для таких операцій хворих відправляли в іноземні клініки.

Із 10 грудня забороняють безкоштовно надавати одноразові пластикові пакети в усіх сферах обслуговування. Їх продаватимуть по 2–3 грн. Мінімальний штраф за порушення нововведення – від 1,7 тис. грн. За повторне порушення – від 3,4 тис. до 8,5 тис. грн.

Укрзалізниця спростила процедуру купівлі квитків на електропотяги. Бланки замовлення більше не треба обмінювати на проїзні документи.

"Не варто спалювати всі мости з Білоруссю, але необхідно виявляти велику обережність під час планування своїх контактів. Щоб уникнути ситуації, коли спілкування з Лукашенком буде сприйняте як політичне визнання й легітимізація цього режиму", –

Дмитро КУЛЕБА, міністр закордонних справ

42 відсотки дорослих українців отримали принаймні одну дозу вакцини від коронавірусу на 26 листопада. 34% зробили два щеплення

180 звернень про захист від домашнього насилля отримала з початку року уповноважена Верховної Ради з питань прав людини Людмила Денісова. 80% – від жінок

147 штрафів на 130 тис. грн не сплатив власник авто в Києві. Машину вилучила виконавча служба. Повернуть, коли віддасть заборговане

 

У коморі завжди є хоча б 5 кілограмів борошна й цукру. Чоловік якось викинув, бо начитався, що може жучок з'явитися. Мені було неспокійно. З першої ж зарплати докупила.

Вікторія ГОРДІЙЧУК, 51 рік, Полтава

Бабця єдина вижила з родини. Її забрала до себе прадідова сестра. Працювала в їдальні в місті. Була кульгава, дітей не мала. Баба думала, що мала трьох братів і сестер. В архівах недавно знайшов, що їх було шестеро. Тітка погодилася взяти лиш одну дитину, бо вигнали б із кімнати в комуналці.

Ігор МАЛКО, 37 років, Звенигородка

Заміж вийшла у 18. Чоловік був ревнивий. Коли вперше побив, соромилася комусь сказати. Одного разу зламав руку. Свекруха просила, щоб не заявляла в поліцію. Докоряла, що я довела.

Діана ЗИКОВА, 46 років, Кривий Ріг

Зараз ви читаєте новину «Укрзалізниця спростила процедуру купівлі квитків на електропотяги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути