четвер, 20 січня 2022 10:02

Укриття розраховані на дві години перебування

– У Києві створений фонд захисних споруд цивільного захисту. Є понад 500 сховищ, 728 споруд подвійного призначення – 409 підземних автопаркінгів, 272 підземні переходи, 47 приміщень метрополітену. Також 3687 найпростіших укриттів – цокольні поверхи та підвали, – каже Роман ТКАЧУК, 49 років, директор Департаменту муніципальної безпеки КМДА.

– Перебувати у сховищах повинні працівники найбільших змін підприємств, які продовжать свою діяльність в особливий період. Також черговий персонал суб'єктів господарювання, що забезпечуватимуть життєдіяльність міста. Хворі, медичний та обслуговувальний персонал закладів охорони здоров'я, яких не можна евакуювати в безпечне місце.

Автор: vysh.gov.ua
  Навчальну евакуацію на випадок виникнення надзвичайної ситуації провели у Вишгородській спеціалізованій школі ”Сузір’я” на Київщині 16 січня 2020 року. Після звукового оповіщення учні у супроводі вчителів зібралися на спеціально визначеному місці – шкільному майданчику, на якому шикувалися по класах
Навчальну евакуацію на випадок виникнення надзвичайної ситуації провели у Вишгородській спеціалізованій школі ”Сузір’я” на Київщині 16 січня 2020 року. Після звукового оповіщення учні у супроводі вчителів зібралися на спеціально визначеному місці – шкільному майданчику, на якому шикувалися по класах

Споруди подвійного призначення та найпростіші укриття передбачені для захисту людей під час надзвичайних ситуацій. В інший час їх використовують для господарських, культурних і побутових потреб жителів. Укриття розраховані на короткочасне перебування людей – 1–2 години. Місткість залежить від загальної площі з розрахунку 1–1,5 квадратного метра на особу. Місця розташування захисних споруд позначаються за допомогою табличок і покажчиків напрямку руху до них. Повідомляються дані про балансоутримувача, номер телефону особи, відповідальної за утримання та експлуатацію споруди в мирний час.

Щороку Київська міська державна адміністрація та Укртелеком укладають договір про надання послуг для експлуатаційно-технічного обслуговування апаратури оповіщення та зв'язку. Перевірки проводять шляхом запуску сирен за графіками обслуговування. Також загальнодержавну й територіальні автоматизовані системи централізованого оповіщення щороку перевіряє Державна служба з надзвичайних ситуацій.

У Києві діє територіальний підрозділ єдиної державної системи цивільного захисту. До його складу входять місцеві мережі зв'язку, мережі дротового – ефірного – радіомовлення та телебачення, державна телерадіокомпанія "Київ". Також – система централізованого оповіщення населення радіотрансляційною мережею Центру технічної експлуатації радіофікації Київської філії Укртелекому, система централізованого оповіщення міста з використанням електросирен для подавання сигналу "Увага всім", комп'ютерні автоматизовані системи оповіщення телефонною мережею загального користування "Озон-С".

Перекрити газ і воду, вимкнути електрику, зачинити вікна

Головний спосіб оповіщення населення в надзвичайних ситуаціях – це передавання повідомлення через квартирні й зовнішні гучномовці, місцеві радіостанції й телебачення, оснащені гучномовцями автомобілі. Для привернення уваги громадян в екстремальних випадках вмикаються сирени та інші сигнальні засоби. У разі такого сигналу треба негайно ввімкнути радіоприймач або телевізор. Слухати повідомлення управління з питань надзвичайних ситуацій. Воно міститиме інформацію про місце й час виникнення надзвичайної ситуації, порядок дій. Територію – райони, масиви, вулиці, будинки, що потрапляє в зону ураження.

Почувши таке повідомлення, громадяни мають підготувати одяг, взуття, аптечку, документи, запас їжі, засоби зв'язку, особистої гігієни, маски, ватно-марлеві пов'язки, плівку. Перекрити у квартирі газ, воду, вимкнути електрику, зачинити вікна. Уточнити розташування найближчого укриття, де можна сховатися, – підвального приміщення, метрополітену, паркінгу. Якщо сигнал застав у транспорті, громадському місці, треба йти до найближчої станції метро чи іншого безпечного місця.

Зараз ви читаєте новину «Укриття розраховані на дві години перебування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути