вівторок, 14 серпня 2018 16:45

Українським військовим підвищать зарплату

Неділя, 5 серпня, 15:45

У поліцію Дніпра телефонують містяни. На вулиці Іларіонівській бігає чоловік із гранатою, в якої зірване кільце, кажуть. На виклик їдуть патрульні Олександр Цуканов, 29 років, та 24-річний Євген Батраченко.

Олександр просить чоловіка заспокоїтися. Той тримає гранату, чека – на пальці.

– Він був п'яний. Кричав, що гранату дав друг, – розповідає Олександр Цуканов. – У нього набрякли пальці, погрожував кинути вибухівку. Вирішили тримати йому руки. Я поклав свої зверху. У водіїв попросили скотч. Ним перемотали наші долоні. Схопив міцно. Думав: тільки б не розірвалася.

Патрульний тримав гранату 40 хвилин, до приїзду саперів. Граната Ф-1 виявилася без вибухового заряду, встановили експерти. Чоловіка, який пожартував з товариша, арештували.

Олександра Цуканова керівництво нагородило почесною грамотою за відвагу. Він служить у правоохоронних органах шість років

Киянка 29-річна Лілія Пашко біжить сходами із сьомого поверху. За нею – п'яний сусід Валерій.

– Віддай 500 гривень! – кричить він навздогін жінці.

Лілія опиняється на дитячому майданчику. Сусід іти туди не хоче. Матюкається. За пару хвилин повертається у під'їзд.

– З дядьком Валерієм останнім часом така біда. Як дружина кудись їде, він напивається, – каже Лілія. – А потім йому здається, що йому винні. До мене за гроші причепився. В іншої сусідки праску вимагав повернути. Хоча вона зроду в нього нічого не брала. Хтозна, що в чоловіка в голові. Та я його не боюся. Худий, малий і старий. Всі в домі вже звикли. А як протверезіє, то вибачатиметься.

– До такого дійти – це вже за гранню нормального, – каже полтавка 26-річна Олена Іваненко.

Приїхала на пляж Ворскли. Доки купалася – у неї вкрали футболку, шорти, босоніжки та суху білизну для переодягання. Сумочку з телефоном та грошима не взяли.

– Упевнена, це зробив хлопець із компанії, яка відпочивала поруч. Намагався познайомитися. Підходив разів п'ять. Коли відмовила, сказав, що пожалкую, – говорить Олена. – Не сприйняла то серйозно. Компанія вже зібралася йти. А він, видно, побачив, що плаваю, і прихопив мої речі.

Олена дзвонить сестрі Вікторії, 31 рік. Та привозить одяг.

  2 серпня в київському парку ”Муромець” на Трухановому острові встановили бронзовий пам’ятник богатирю часів Київської Русі Іллі Муромцю. Він зображений верхи на коні. Висота пам’ятника – сім метрів, вага – дві тонни. Його створив скульптор Володимир Журавель. Позував йому український силач Василь Вірастюк
2 серпня в київському парку ”Муромець” на Трухановому острові встановили бронзовий пам’ятник богатирю часів Київської Русі Іллі Муромцю. Він зображений верхи на коні. Висота пам’ятника – сім метрів, вага – дві тонни. Його створив скульптор Володимир Журавель. Позував йому український силач Василь Вірастюк

300 млрд грн до 2022-го витратять із бюджету на ремонти доріг. Цьогоріч у Черкаській та Миколаївській областях виконано не більше як 10% запланованого оновлення. Найефективніше ремонтують на Івано-Франківщині та Хмельниччині – близько 95% плану.

Американська авіабудівна компанія Boeing постачатиме українському конструкторському бюро "Антонов" деталі до літаків. Корпорації підписали угоду. Цих матеріалів "Антонову" вистачатиме для щорічного випуску восьми літаків.

Торік українці придбали в Польщі квартир загальною площею 70 тис. кв. м. Це найбільше серед іноземців. Житло переважно купували у Варшаві, Кракові та Вроц­лаві. Після українців найзавзятіші покупці нерухомості – німці, британці, білоруси.

З осені на українських дорогах почнуть працювати поліцейські патрулі з радарами для вимірювання швидкості автомобілів. Максимально дозволено на трасах – 130 км/год. У населених пунктах – 50 км/год. Штраф за перевищення становить від 255 до 510 грн.

Із 1 жовтня українським військовим підвищать зарплату. Солдатам – із 7,5 до 9 тис. грн. Офіцерський склад отримуватиме не менш як 15,3 тис. грн. Протягом 2019-го зарплату солдатам планують підняти до 15 тис. грн.

6,3 мільйона іноземних туристів відвідали Україну із січня по липень 2018-го. Найчастіше приїздили громадяни ВеликоЇ британії, Китаю та Хорватії. Торік країну відвідали близько 14,7 млн іноземців

"Кілька разів запрошували до себе ­Сергій Аксьонов, Олег Бєлавєнцев (у 2014–2016 роках представник президента Росії в анексованому Криму. – Країна). Пропонували за співробітництво 3 мільйони доларів. Кажуть: "Нам потрібен свій Кадиров у Криму. Забирайте Бахчисарайський район – не втручатимемося у справи". Мені потрібен весь півострів, відповів. Без них", –

Ахтем ЧИЙГОЗ, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу

Відпочивав у селищі Затока Одеської області. Плавав на надувному матраці й заснув. Прокинувся хвилин за 40, а навколо – тільки вода, берега не видно. Злякався. Стрибнув у воду і поплив навмання. За 15 хвилин мене підібрав катер із рибалками. У море мене занесло кілометрів на 3.

Олексій РЯБИЙ

Колегу сусіди попросили наглянути за їхнім будинком, доки відпочиватимуть в Єгипті. Він погодився. Вигнав із гаража їхній Range Rover і катався всю ніч. Під ранок машину поставив у дворі. А за годину почалася буря. Вітер поламав грушу, і вона гепнулася на дах авто. Колега наступного дня взяв у банку кредит на 40 тисяч гривень – у стільки обійшовся ремонт.

Валерій ШЕВЧЕНКО

Сусід поверхом нижче подзвонив у двері. З усієї сили штовхнув мене в груди. Впала. Матюкався і кричав, що затопила його квартиру. Побіг у мою ванну, а там – сухо. Тільки тоді дійшло, що помилився. Його затопили люди з квартири, яка перед моєю. Вибачався. Плюнула в нього.

Катерина ЄМЕЦЬ

  У Києві шаурмою отруїлися 93 людини. Кіоски, де продавали страву, не мали документів для роботи.  ”Часто-густо при погляді на їжу головним стає шлунок, а не розум”, – попереджає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
У Києві шаурмою отруїлися 93 людини. Кіоски, де продавали страву, не мали документів для роботи. ”Часто-густо при погляді на їжу головним стає шлунок, а не розум”, – попереджає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

Україна віддає Закарпаття Угорщині

Українська влада втратила контроль над ситуацією на Закарпатті. І не треба в цьому звинувачувати лише прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

Недавно була проблема з постачанням хлору для очищення питної води у регіоні. Губернатор Геннадій Москаль попросив його в Угорщині. Так спонукаємо угорців думати, що не можемо дати раду в області. Вони фінансують на Закарпатті школи, дитсадки. Україна фактично віддає їм цей край.

Створення в Угорщині посади міністра у справах Закарпаття показує прагнення країни. Вони не планують іти на діалог. Це – зазіхання на чужу державу, порушення суверенітету України.

Говорити про збройну агресію – перебільшення. Угорщина – не Росія. Та наші спецслужби мають шукати проблемні моменти і вирішувати – до того, як вони набудуть загрозливого масштабу.

Богдан ЯРЕМЕНКО, дипломат

Томос мають підписати всі члени Синоду

Священний синод Константинопольського патріархату обговорить українське питання у вересні, заявив Вселенський патріарх Варфоломій. Має бути й голосування за томос для української церкви.

Константинополь налаштований рішуче і підтримує Україну. Делегацію Вселенського патріархату на святкуванні 1030-річчя з дня хрещення Київської Русі очолював митрополит Еммануїл. Він заявив, що українська церква має право на місце серед помісних церков.

Після схвального голосування томос мають підписати всі члени синоду. Навіть ті, що був проти. Далі все залежить від української сторони. Маємо провести собор українських єпископів, які зверталися до Константинопольського патріарха. Обрати предстоятеля Української помісної церкви.

Олександр САГАН, релігієзнавець

Крим перетворюється на пустку

У Криму склалася критична ситуація з водою для промисловості. Це б'є по економіці півострова і по життю в його північній частині. Пити там є що, але нема що робити.

Аграрне виробництво залежало від дніпровської води. 30 тисяч гектарів заливних рисових полів знищені. А їх обробляли 50 господарств із 10 тисячами людей. Виробництво спинилося. Люди продають будинки. Біля Північно-Кримського каналу дві третини Криму – напівпустеля.

Україні знову дістанеться пустка, яку доведеться відновлювати.

Олександр ЛІЄВ, колишній міністр туризму Криму

"Відокремлення Української православної церкви викликає дику істерію у російської. Бо РПЦ має лише дві статті доходів: гроші з бюджету РФ і кошти з України. Всі російські приходи безнадійно ­збиткові. В Україні легше заробляти – більше віруючого населення й інша система віджимання коштів", –

Олександр НЕВЗОРОВ, російський публіцист

10 882 українські компанії продають продукцію у країни Євросоюзу. За п'ять місяців 2018 року заробили понад 200 млрд грн

39 582 українці отримали громадянство Росії з початку року. 2017-го російський паспорт вручили 89 119 українцям

 

Сестра ходить до церкви Московського патріархату. Днями спитала в батюшки, що робити, коли в Україні з'явиться єдина помісна церква? Отець усміхнувся: "Переходити туди. Сам про це думаю".

Євгенія, 33 роки

Із подругою рік тому посварилися, бо я купила квиток на концерт Олега Винника тільки собі. Кричала, що я остання скотина, бо не подумала про неї. Досі не вітаємося.

Олександра, 36 років, Дніпро

Знайомий на сповіді зізнався священику, що краде з підприємства борошно. Батюшка поскаржився в поліцію. Товариш отримав рік умовно. Більше в церкву не ходить. Сповідатимуся лише перед смертю, каже.

Юрій, 39 років

Приятель купив диван і оплатив його доставку на дев'ятий поверх. Приїхав водій. Каже, вантажників не знайшов. З їхнього підприємства народ масово звільнився і поїхав працювати у Польщу. Повернув гроші за доставку.

Любов, 45 років, Київ

Позаторік виходила заміж у прабабиній сукні, яку їй пошила мачуха. У кафе до мене підійшов друг чоловіка, який колекціонує старі речі. За плаття запропонував 3 тисячі доларів. Не погодилася. Чоловік місяць сердився. Хотів за ті гроші зробити ремонт на дачі.

Олена, 28 років, Харків

Зараз ви читаєте новину «Українським військовим підвищать зарплату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути