середа, 11 березня 2020 15:52

Український фільм "Мої думки тихі" вийшов у прокат у Білорусі

Понеділок, 2 березня, 12:34

У Київській міській лікарні №2 починають оперувати 45-річного Олександра Бурлакова із села Новоіванівка Білопільського району на Сумщині. Йому видаляють відмерлу шкіру. Має опіки обличчя й тіла.

– Пацієнт у реанімації буде ще до двох місяців. Стан важкий, – каже заступник директора лікарні з хірургії Андрій Жирнов, 37 років. – Потрібна буде третя операція. Першу зробили в п'ятницю.

Олександр Бурлаков облився бензином і підпалив себе 26 лютого біля Офісу президента в Києві. Свідки погасили вогонь і викликали "швидку".

Самоспалення вчинив, бо йому не виділили земельної ділянки. Разом з односельцями мав її отримати після розпаювання державних земель на території Гуринівської сільради, до якої належить Новоіванівка. Раніше їх обробляло підприємство "Луч" Білопільського машинобудівного заводу. Більшість селян там працювали.

– Коли господарство розпалося, люди лишилися ні з чим. Нам не дали паїв. Документи вкрали. Зробили з нас людей запасу, – каже Олександр Бурлаков. – Не вперше приїжджаю в Київ. Усе марно, законів немає.

У Новоіванівці зібрали мітинг на підтримку односельця.

– Він відстоює права всіх. У нас у селі паї не може отримати ніхто. Хоча земельний фонд – понад тисячу гектарів. Замість цього сільрада віддає ділянки в оренду приватним фірмам, – кажуть люди

Автор: Сергій Старостенко
  Масницю відзначали в Національному музеї народної архітектури та побуту ”Пирогів” 29 лютого та 1 березня. Гостей пригощали налисниками, варениками, млинцями. Виступали народні колективи. Проводили конкурси. Спалили символ зими – ”кострубатого діда”. Вхід у музей коштував 50 гривень
Масницю відзначали в Національному музеї народної архітектури та побуту ”Пирогів” 29 лютого та 1 березня. Гостей пригощали налисниками, варениками, млинцями. Виступали народні колективи. Проводили конкурси. Спалили символ зими – ”кострубатого діда”. Вхід у музей коштував 50 гривень

А в цей час:

– Розуму в тебе немає. Псих! – киянка 22-річна Владислава Крищенко кричить на свого хлопця Івана, 25 років. Під час сварки він викинув із третього поверху її телефон Samsung.

Владислава біжить надвір, підіймає мобільний з асфальту. У нього розбитий екран, тріснула задня кришка.

– Брала рік тому за 8 тисяч гривень. Працюю касиром у нічні зміни, для мене це великі гроші. Знала, що Іван емоційний. Але до такого дійшло вперше за два роки стосунків, – плаче. – Посварилися через дрібницю. Знайшов у мобільному повідомлення від колишнього колеги, який запрошував на побачення. Скипів. Навіть не звернув уваги на те, що я відмовила.

Пара винаймає однокімнатну квартиру в дев'ятиповерхівці на столичному Мінському масиві.

– Якщо він зараз так поводиться, боюся уявити, що буде далі.

Іван відмовляється з'їжджати з помешкання. Просить пробачення. Обіцяє купити новий телефон.

Студенти Черкаського національного університету патрулюють урочище Холодний Яр у Кам'янському та Чигиринському районах на Черкащині. Цілодобово охороняють понад 60 га підсніжників. Через аномально теплу зиму вони рано розквітли.

– По дві-три людини робимо обхід кожні 20 хвилин, – каже 23-річний Олег Тертичний. – Група отаборилася поряд із галявинами. Сьогодні закінчується наш заїзд в урочище. Наступного разу приїдемо в п'ятницю й охоронятимемо до вівторка. Останнім часом браконьєрів майже немає. Але багато туристів. Можуть витоптати або збирати на букети.

Патрулювання організовують 19 років поспіль разом із лісниками та працівниками заповідника.

– Раніше браконьєри, бувало, приходили із сумками та рвали підсніжники на продаж. Кидалися на нас із ножами, погрожували. Зараз квіти менше знищують. Популяція збільшується, – каже директор філії Національного заповідника Холодний Яр Богдан Легоняк, 57 років.

Українці несуть гроші в банки, щоб не вкрали

Українці на 1 лютого тримають у банках 487,3 млрд грн. Понад половину депозитів – у національній валюті.

Немає альтернативи, куди вкладати. У банки несуть не для заробітку, а щоб не вкрали.

Депозити банкам не надто потрібні. Адже програма кредитування бізнесу – на низькому рівні. Фінустановам вигідніше скуповувати цінні державні папери й заробляти на них. Є й пропозиції для громадян на купівлю цінних паперів. Там ставки вищі, але пропонують вкладати від 100 тисяч гривень. Таких грошей у багатьох немає.

В Європі банківські депозити теж невигідні. Заощадження вкладають у страхові компанії, інвестиційні фонди, облігації підприємств.

Олександр ОХРІМЕНКО, економіст

Туреччина почала на повну воювати в Сирії

27 лютого російські та сирійські повітряні сили атакували спостережний пункт турецьких військових у регіоні Ідліб. 33 людей загинули.

Раніше РФ і Туреччина домовилися, що Ідліб має стати зоною деескалації. Але росіяни та їхні союзники – режим президента Сирії Башара Асада та іранці – побачили вікно можливостей. Розраховували внаслідок наступу на Ідліб закінчити війну перемогою. Хотіли ліквідувати анклав повстанців, який вони не можуть контролювати, але який підтримує Анкара. Москва й Асад вважали, що швидка перемога означатиме посилення їхніх позицій. Мовляв, з ними будуть вимушені домовлятися.

Авіаудар спричинив масштабний потік біженців до Туреччини. Анкара інтенсивніше включилася у воєнну кампанію. Турки почали воювати. Перспектив для зменшення напруження поки що немає. Буде потужна й стрімка ескалація. У сторін мало часу для роздумів, перемовин, зважених рішень. На турецьку владу тисне вулиця. Смерть їхніх солдатів зачепила громадян. Для них зараз – період національної мобілізації. Ердоган не може не відреагувати максимально жорстко. Досі Туреччина воювала тільки наземним озброєнням. Тепер використовують авіацію. Це вперше країна НАТО воює на території Сирії всіма видами свого озброєння.

Ігор СЕМИВОЛОС, директор Центру близькосхідних досліджень

  Жителі китайського міста Ухань рятуються від коронавірусу алкоголем. Вірять, що спиртне захистить від недуги. ”Відгородитися від епідемії можна кордонами. Та в людської дурості меж немає”, – вважає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Жителі китайського міста Ухань рятуються від коронавірусу алкоголем. Вірять, що спиртне захистить від недуги. ”Відгородитися від епідемії можна кордонами. Та в людської дурості меж немає”, – вважає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

"Кабмін неефективний. Люди, які посіли в ньому місця, стали міністрами кабінетів, а не лідерами очолюваних галузей. Зеленському доведеться піти на звільнення прем'єра. Він терпів Гончарука й уряд, доки вони не почали з'їдати його рейтинг", –

Микола ДАВИДЮК, політолог

"Людина, яка не може відповісти на запитання, громадянином, якої країни вона є і що це за держава, не має права визначати її долю. Підтримую інститут громадянства. Іспити мають скласти всі – від патріотів та інтелектуалів до низів", –

Ірма ВІТОВСЬКА, актриса

697 супермаркетів відкрилися в Україні торік, за даними маркетингової компанії GT Partners Ukraine. Це на 192 більше, ніж 2018-го. Здебільшого їх кількість наростила мережа АТБ – 88. Загалом мають 1078 точок. У країні працюють понад 3 тис. супермаркетів

156 000 жителів окупованого Донбасу отримали паспорти РФ, каже секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов

3350 жителів загинули на Донбасі з початку війни. Із них 147 дітей, каже голова Моніторингової місії ООН з прав людини Бенжамін Моро

Міністерство оборони цьогоріч закупить 3 тис. ракетних комплексів і ракет на 2 млрд грн. Також завершать випробовування комплексів "Нептун" і "Вільха", які вражають цілі на великій відстані. Озброєння надійде в армію.

Український фільм "Мої думки тихі" вийшов у прокат у Білорусі. Це перша наша стрічка, яку в сусідній країні покажуть мовою оригіналу.

Із березня українці можуть їздити в Росію тільки із закордонними паспортами. Досі кордон можна було перетинати за внутрішніми документами.

Близько 500 українців вважають зниклими безвісти на окупованих територіях Донбасу та в анексованому Криму, каже міністр закордонних справ Вадим Пристайко.

В Україні з'явився вертоліт Мі-8, який фахівці Служби із надзвичайних ситуацій оснастили обладнанням для перевезення хворих на коронавірус. За рейс може взяти на борт до шести пацієнтів і доправити на 1,2 тис. км.

Почав ­загартовуватися. Щоранку обливався холодною водою, бо так радили по телевізору. За тиждень зліг із запаленням легень.

Іван КРИНИЦЬКИЙ

Повертався ввечері додому. Ззаду почув: "Віддай телефон, а то вб'ємо!" Дістав із сумки газовий балончик і забризкав ним двох чоловіків. Стали матюкатися. То кум із братом ішли до нас у гості, вирішили мене розіграти.

Віталій ГУДЗЬ

Попросила сестру-близнючку підмінити мене на побаченні з хлопцем, з яким недавно почала зустрічатися. Він не знав, що нас двоє. Сестра в нього закохалася. Я поступилася.

Галина ЯРЕМКО

 

Сестра народжувала в райлікарні. Почалися ускладнення. Потрібно було робити кесарів розтин. Виявилося, лікарка не вміє його робити. Сестра ледь не вмерла з дитиною.

Наталія, 30 років, Івано-Франківськ

Син застудився й надягнув маску, щоб нікого не заразити. Їхав із навчання, і незнайомий чоловік вигнав його з трамвая. Кричав: "Ти коронавірусний!" Ніхто не заступився.

Олена САВЧУК, 39 років, Львів

Двоюрідний брат працював водієм у нафтогазовій компанії. Мав 23 тисячі гривень зарплати. Перед Новим роком украв із підсобки ящик із фірмовими ручками. Це потрапило на камеру відеоспостереження. Вигнали наступного дня.

Олег, 28 років, Харків

У 15 років батько почув, як матюкаюся по телефону й увімкнув мені п'єсу "Гамлет" Леся Подерв'янського. Каже: "Якщо не вмієш так само красиво лаятися, то краще взагалі цього не робити". Відтоді не лихословлю.

Віталій, 26 років, Полтава

Зараз ви читаєте новину «Український фільм "Мої думки тихі" вийшов у прокат у Білорусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути