середа, 02 вересня 2020 17:51

Уболівальники "Ювентуса" обожнюють Пірло. Багато прощатимуть

Італійський "Ювентус" дев'ять разів поспіль виграє національний чемпіонат. Останнього сезону тріумфував із тренером Мауріціо Саррі. Його звільнили після вильоту із 1/8 фіналу Ліги чемпіонів 7 серпня – команда поступилася французькому "Ліону".

Найсильнішого клубного турніру Європи "Ювентус" не вигравав 24 роки. Для перемоги необхідний топтренер. Керівник клубу Андреа Аньєллі призначив на посаду 41-річного Андреа Пірло. Той двічі перемагав у Лізі чемпіонів як гравець. Жодного дня не тренував.

До чого призведе такий крок і як покаже себе новий тренер?

– Після успіхів Хосепа Ґвардіоли та Зінедіна Зідана (гравці "Барселони" та "Реала", п'ять разів на двох вигравали Лігу чемпіонів як тренери. – Країна) хід думок президента "Ювентуса" зрозумілий, – каже журналіст інтернет-порталу ua-football.com Леон ВУРГАФТ, 34 роки.

– Пірло був тренером на полі. Тренер Фабіо Капелло каже: "Андреа має забагато ідей". І вони ґрунтуються на володінні м'ячем та атаці. Це нова ідеологія "Ювентуса". Цей тренер недорого коштує (його контракт передбачає 1,8 млн євро на рік. – Країна), його обожнюють в Італії.

Автор: gettyimages.com
  Андреа Пірло грав у трьох найпопулярніших італійських клубах – ”Інтері”, ”Мілані”, та ”Ювентусі”. З ”Міланом” двічі виграв Лігу чемпіонів. У 2006 році став чемпіоном світу у складі збірної Італії. Із ”Ювентусом” грав у фіналі Ліги чемпіонів – 2015. Після того поїхав до ”Нью-Йорк Сіті”. Там завершив кар’єру 2017-го, у 38 років.
Андреа Пірло грав у трьох найпопулярніших італійських клубах – ”Інтері”, ”Мілані”, та ”Ювентусі”. З ”Міланом” двічі виграв Лігу чемпіонів. У 2006 році став чемпіоном світу у складі збірної Італії. Із ”Ювентусом” грав у фіналі Ліги чемпіонів – 2015. Після того поїхав до ”Нью-Йорк Сіті”. Там завершив кар’єру 2017-го, у 38 років.

Провал "Ювентуса" в Лізі чемпіонів – провина Саррі чи керівників клубу?

– Насамперед керівництва. Від Мауріціо Саррі очікували змін у грі, але не придбали йому потрібних футболістів, не звільняли непідходящих. Не підтримали в суперечці з гравцями, які не хотіли дотримуватися правил його футболу. Очікували, що все зробить самотужки.

Саррі теж винен. Уперто намагався все змінити під себе. Коли зрозумів, що не здатний – поплив за течією. Припинив перебудову команди.

Відсутність тренерського досвіду в Пірло – проблема?

– Ґвардіола, Зідан і Конте спершу чимало пройшли. Перший подорожував і вчився. Другий вступив в університет на футбольного менеджера, працював у "Реалі" директором і тренером. Третій п'ять років був наставником команди першої італійської ліги. Пірло за два з половиною роки після закінчення кар'єри гравця нічого не робив. Навіть не здобув тренерського посвідчення найвищого рівня. Це величезна проблема.

Який кредит довіри матиме?

– Більший за попередників. Уболівальники "Ювентуса" та преса обожнюють Пірло. Багато прощатимуть. Клуб хоче виростити свого Зідана. Але все вирішить результат. Тиск на керівництво чималий. Тому в неприємній ситуації все звалять на недосвідченого тренера.

Гра команди зміниться?

– Саррі покращив відсоток володіння м'ячем і точних передач. Непоганий подарунок для Пірло. Андреа говорив, що поважає цього тренера. Також обирає тактичну схему 1‑4‑3‑3. Новому наставнику насамперед потрібно вирішити кадрові проблеми та збільшити швидкість передач і руху без м'яча. Якщо вдасться – побачимо інтенсивніший "Ювентус".

Успішний гравець – успішний тренер?

– 20–30 років тому колишні топгравці не могли зрозуміти, чому їхні підопічні не здатні робити те, що й вони. Тому провалювалися. Зараз для керування тридцятьма мільйонерами, бізнесменами, великими дітьми більше підходить своя людина. Молодий, а не старий. Колишній гравець, а не теоретик. Тактик, а не стратег. Психолог, а не армійський командир. Тож успішні футболісти здобуватимуть тренерські трофеї.

Команду залишив чемпіон світу Блез Матюїді. Хто піде за ним?

– У клубу не найкращий економічний стан, немає коштів на трансфери. Тож він готовий продати кого завгодно. У Ігуаїна та Хедіри зарплати – 13,6 мільйона євро на рік. Ругані та Де Шильйо не здатні допомогти. Дуглас Коста часто травмований. Усі вони можуть піти. Не здивуюся відходу і Кріштіану Роналду та Дібали. Здебільшого через їхнє бажання заробити (Дібала отримує 7,5 млн євро на рік, а просить 15. У Роналду – 31 млн євро. – Країна) і розчарування від команди загалом.

До "Барселони" пішов розігрувальник Міралем П'янич. Звідти на його місце взяли Артура. Пірло будуватиме гру навколо нього?

– Він підходить до стилю нового тренера. Надійно грає в короткий пас і може знадобитися. Та все ж це не Саррі, закоханий у таких гравців. Якщо від бразильця зажадають рухатися вперед із м'ячем або без нього загрожувати воротам – може провалитися.

Викликають відразу його витівки в "Барселоні" – скарги, відмова повертатися, п'яне керування авто. В "Ювентусі" звикли бачити гравців з іншим характером і дисципліною.

Яка позиція найпроблемніша?

– Центр поля. Немає жодного гравця, здатного вивести команду до фіналу Ліги чемпіонів. Недостатньо м'язів, інтенсивності, загрози воротам і гострих пасів. Потрібен центрфорвард. Звична рана – правий фланг оборони.

Чи потрібно залишати Кріштіану?

– Проєкт Роналду в перші два роки провалився. "Ювентус" очікував стрибка в доходах, прибутку, популярності бренду. Їх додали недостатньо.

Статистично португалець провів два сильних сезони. Останній – його найкращий за чотири роки. Але уповільнює гру, збивається на індивідуальні дії, не бажає виконувати тактичні завдання. Можна продавати. Але це складно.

Дібала здатний стати лідером?

– За талантом він один із найкращих у світі. Та лідером не стане. Не той характер.

Зараз ви читаєте новину «Уболівальники "Ювентуса" обожнюють Пірло. Багато прощатимуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути